Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 15 Ianuarie 2025 - 14587
18 ani de activitate Tasuleasa.

In 29 septembrie 2018 Asociatia Tasuleasa Social din Piatra Fantanele  a inaugurat primii 140 de kilometri din traseul Via Transilvanica, sarbatoare care nu intamplator a coincis cu celebrarea a 18 ani de activitate Tasuleasa, pentru ca un asemenea proiect necesita o oarecare maturitate. Au fost invitati multi oameni din institutii publice, parteneri, voluntari, oameni care fac parte din povestea Via Transilvanica. Toate cunostintele dobandite prin incercarile repetate, si in cele din urma, reusita de a face acesti 140 de km posibili, vor fi transferati celorlalte judete sub forma unui ghid de implementare, in speranta ca avand exemplul judetului Bistrita-Nasaud, lucrurile sa fie mai usor de finalizat.

 

Tasuleasa Social este un ONG care desfasoara proiecte cu caracter social, educational, de mediu, cultural etc. si s-a facut cunoscuta publicului larg in primul rand prin actiunile de impadurire pe care le organizeaza toamna si primavara, cu participare voluntara, disponibila printr-un open call anuntat in mediul online. Pana acum, mai mult de 10.000 de oameni au impadurit mai multe hectare de teren, reusind astfel sa contribuie la constientizarea problemei defrisarilor masive din tara noastra.

 

Via Transilvanica este cel mai nou proiect Tasuleasa Social, un proiect curajos, in care s-au investit cunostinte si experiente acumulate in anii de activitate organizationala. Via Transilvanica se inspira din proiectele de pana acum, dar incearca mereu sa ridice totul la gradul superlativ. Drumul va cuprinde 1.000 de km, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin si va strabate Transilvania prin zece judete: Suceava, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Brasov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinti si Caras-Severin, dezvaluindu-i frumusetea, diversitatea, dar mai ales istoria, o istorie care se intinde pe 2.000 de ani! In descrierea oficiala, acest drum este destinat parcurgerii pe jos, pe bicicleta, sau calare.

 

Infrastructura drumului cuprinde in primul rand modalitatile de marcare ale traseului: borne kilometrice din andezit, marcaje cu vopsea, indicatoare in locuri critice etc. Un element important a fost colaborarea cu autoritatile judetene si locale, dar si cu o multime de oameni binevoitori care s-au alaturat de multe ori voluntar

proiectului, pentru a face posibila implementarea acestei infrastructuri, de la marcarea traseului, pana la  instalarea bornelor si bineinteles, la fel de important, punerea in discutie a strategiei turistice abordate de fiecare zona in parte. Pensiunile agro-turistice din unele localitati strabatute de acest traseu prezinta mare interes, dar in acelasi timp, localnicii isi arata tot mai des disponibilitatea de a primi oaspeti in casele lor. De asemenea, Via Transilvanica are un web-site oficial (www.viatransilvanica.com), unde se gasesc informatii utile, harti, precum si "Ghidul drumetului pe Via Transilvanica", o pagina de facebook unde se fac anunturi importante

prin intermediul carora se doreste expunerea transparenta a felului in care decurge realizarea proiectului si un cont de instagram care sa ajute la mentinerea unei relatii apropiate fata de multimea de oameni care se arata tot mai interesata de acest proiect.

 

Via Transilvanica este un proiect frumos, pe masura locurilor pe care le va strabate. Peisajele naturale asigura deja elementul spectaculos al acestui drum, insa infrastructura de care va dispune, necesita si sprijin fianciar.

 

Costurile amenajarii unui kilometru de traseu au fost evaluate la suma de 1.000 de euro, o suma care acopera costurile de realizare a bornelor de andezit, sablate si sculptate, instalarea lor, marcarea suplimentara a drumului si alte detalii logistice. Noi oferim posibilitatea oamenilor de a contribui prin achizitionarea unei borne,

sau mai multe, si implicit sustinerea amenajarii de kilometri. Totusi, orice contributie, indiferent de suma, este la fel de importanta si ne aduce mai aproape de realizarea drumului Via Transilvanica.

 

Pentru prima portiune de traseu, de 140 de km, au contribuit partenerii nostri strategici Raiffeisen Bank Romania cu 100 de km, TeraPlast cu 18 km, CarmoLact Prod SRL cu 10 km, Coca Cola HBC Romania

cu 10 km, dar si peste 800 de contribuitori mai mici, iar numarul lor creste in fiecare zi. (Pretul de 1.000 euro/borna este valabil in aria judetului Bistrita-Nasaud si poate sa creasca in functie de distanta

fata de Tasuleasa Social si implicarea autoritatilor locale.) Alti parteneri care ni s-au alaturat sunt Branzas Design, Endava, Autoklass, Utilben, SepiaPrint, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud.

 

Ni se pare ca o astfel de sustinere constanta face parte din farmecul proiectului si il deosebeste de altele care ii seamana. De aceea, organizam periodic tombole pentru toti contribuitorii mari sau mici.

Premiile sunt oferite de ambasadorii proiectului si in general implica o intalnire cu acestia. De exemplu, domnul Marcel Iures va oferi o cina, Toma Coconea va zbura in tandem, iar Tibi Useriu va iesi la cafea si va oferi carti cu autograf.

 

Mai mult, cei care contribuie cu borne vor avea un drum al lor, pavat cu placi de andezit, gravate cu numele lor. Acest drum va fi facut undeva in apropierea campusului Tasuleasa si ne va aminti de cei care au avut incredere sa faca posibila amenajarea de kilometri.

 

Povestea este de abia la inceput. Noi speram sa finalizam cei 1.000 de km pe care ni-i propunem. Sustinerea de care ne-am bucurat pana acum ne da incredere sa mergem mai departe.

 

Echipa Via Transilvanica

0 comentarii91 vizualizări04 octombrie 2018




rss 2.0
rss 2.0