
Berea este cea mai populara bautura din categoria celor obtinute printr-un proces de fermentare. Consumul acesteia in cantitati moderate a fost legat de-a lungul timpului de posibile efecte benefice pentru sanatate, spre deosebire de situatiile de abstinenta sau de consum excesiv. Aceste efecte benefice, rezultate doar in conditiile unui consum moderat, se datoreaza in special ingredientelor sale, care fac din bere o sursa importanta de polifenoli.
Polifenolii reprezinta un complex de substante bioactive care ne ajuta in lupta cu radicalii liberi si reduc efectele toxice ale acestora. In plus, acestia pot prezenta proprietati antiinflamatorii. Continutul de polifenoli din bere provine in cea mai mare parte din malt, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.
Polifenolii sunt furnizati organismului nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumam si sunt produsii intermediari ai metabolismului, ceea ce inseamna ca ajung in intestinul gros pastrandu-si integral proprietatile, unde vor intra in contact cu flora intestinala. Aceasta ii va transforma in produsi cu o greutate moleculara mai mica si cu proprietati importante in relatia cu gazda. Studiile sugereaza ca polifenolii din bere pot influenta compozitia florei intestinale, favorizand dezvoltarea de bacterii benefice si impiedicand proliferarea altor bacterii daunatoare. Prezenta bacteriilor benefice in organism ar putea fi asociata cu o mai buna sanatate a metabolismului.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut in cadrul Institutului de Stiinta si Tehnologie a Alimentatiei si Nutritiei al Consiliului Superior de Cercetare Stiintifica din Spania, consumul moderat de bere ar putea contribui la o mai mare diversitate a bacteriilor in flora intestinala. Studiul a fost realizat in Europa, pe un esantion de 395 de subiecti sanatosi si a analizat cantitatea si frecventa consumului, activitatea fizica desfasurata, alimentatia si starea generala de sanatate.
"Fermentarea care are loc in cadrul procesului de fabricare a berii creste biodisponibilitatea nutrientilor si produce componente antimicrobiene, antioxidante, bioactive. Studii recente sugereaza faptul ca ar rezulta si modificari in compozitia microbiotei intestinale, atribuite actiunii compusilor fenolici dupa consumul de bauturi obtinute prin fermentare. Berea este una dintre cele mai populare bauturi dintre cele obtinute prin acest proces, ce poate asigura organismului nostru minerale, vitamine din grupul B si carbohidrati, fiind, in acelasi timp, o sursa extraordinara de antioxidanti, desigur, in conditiile unui consum moderat", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Flora intestinala este reprezentata de totalitatea microorganismelor vii care gazduiesc aparatul digestiv. Printre numeroasele sale functii, se evidentiaza protejarea sistemului imunitar, exercitand un efect de bariera si ajutand la combaterea agresiunilor altor microorganisme, pentru a pastra integritatea mucoasei intestinale. In plus, ajuta organismul sa prelucreze anumite alimente pe care stomacul si intestinul subtire nu le pot descompune si contribuie la productia de vitamine B si K. O flora intestinala sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru asigurarea unei functii digestive adecvate.
Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei. In conditiile in care sunt respectate aceste recomandari, consumul de bere poate fi inclus cu succes intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, avand in vedere continutul relativ redus de alcool pe care il contine si ingredientele 100% naturale din care este preparata: drojdie, hamei, apa si cereale.
Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in
domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:
www.beresanatatenutritie.ro.
Pentru mai multe informatii:
Adelina Ionascu
The Public Advisors
Tel: 0753 047 591
E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2807 vizualizări | 03 februarie 2019 |