Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 24 Iunie 2021 - 14587
Un milion 200 de mii romani formeaza cea mai numeroasa comunitate de imigranti din Italia.

Antonio Patané, presedinte Asociatia Italiana de Afaceri din Cluj (IBC):  "Apropierea dintre romani si italieni produce mult suflet, pe langa relatii economice durabile".
Italia gazduieste cea mai mare comunitate de romani din Europa, insa legaturile dintre cele doua tari sunt multe mai stranse. Relatiile romano-italiene nu se rezuma doar la acest fenomen migrator, ci au radacini istorice mult mai adanci, a subliniat Ambasadorul Italiei in Romania, ES Marco Giungi, in timpul conferintei "Fraternitatea italo-romana - La fratellanza italo-romena", desfasurata duminica, 24 martie, la Cluj-Napoca.
In cadrul evenimentului, organizat de Italian Business Club, sub patronajul Ambasadei Italiei in Romania, in parteneriat cu Romanian Business Leaders si cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca, a fost analizata dinamica relatiilor romano-italiene din punct de vedere istoric, social si economic, accentul fiind pus pe ultimii 12 ani, de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana.
Ambasadorul Italiei in Romania, Excelenta Sa Marco Giungi a subliniat legatura istorica dintre cele doua popoare: "Fraternitatea romano-italiana este un fenomen care se duce dincolo de simplul fenomen migrator dintr-o parte si din cealalta, adica din Italia inspre Romania si dinspre Romania spre Italia, si care, cu siguranta, are radacini mult prea adanci in trecut, dincolo de cei zece ani de cand Romania e in UE. (…) Suntem popoare foarte, foarte asemanatoare, nu doar in ceea ce priveste limba, ci si modul in care gandim, in care infruntam problemele vietii. (…) Atunci cand sarbatorim fraternitatea romano-italiana, sarbatorim, de fapt, fraternitatea latina".
De asemenea, Excelenta Sa a subliniat faptul ca Italia este tara adoptiva pentru un numar important de cetateni romani, cei care formeaza cea mai numeroasa comunitate straina din Peninsula: "Avem mai bine de 1.200.000 de romani in Italia. Este cea mai mare comunitate straina in Italia si este cea mai mare comunitate romana de peste hotare. (...) Aceste persoane se integreaza foarte usor in tesatura ampla a structurii sociale italiene."
La randul sau, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu a declarat ca formarea unui grup atat de numeros de romani in Italia reprezinta un fenomen migrator de succes si o dovada a faptului ca romanii s-au adaptat usor in Peninsula si ca s-au integrat in societatea italiana. Corina Cretu a atras atentia asupra faptului ca romanii merita drepturi egale cu ale celorlalti cetateni ai Uniunii Europene si mai multe sanse la o viata mai buna. "Cred ca prezenta romanilor in Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiana (...) am observat ca in Italia romanii se integreaza social foarte rapid, sunt muncitori, eficienti, respectati, au reusit sa participe la viata politica si sociala a comunitatilor din care fac parte si ma bucur ca fata de prima perioada de dupa Revolutie, cand am observat ca romanii din diferite tari au un fel de concurenta intre ei, acum mai in toate tarile romanii se inteleg si lucreaza impreuna", a declarat Corina Cretu.
Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc a declarat, in cadrul discursului sau, ca dezvoltarea relatiilor romano-italiene ar trebui sa fie o prioritate, iar mentinerea colaborarii bune este benefica ambelor natiuni. "Trebuie sa investim in ceea ce ne face mai europeni si pentru consolidarea proiectul european (...) Am multumit comunitatii italiene din Cluj pentru suportul si implicarea in sustinerea comunitatii noastre in domeniul economic, dar si alte domenii precum cel cultural, universitar sau social", a subliniat edilul. 

O parte importanta a evenimentului a fost reprezentata de lansarea, in premiera in Romania, a volumului "Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca fratii. Fraternitatea italo-romana la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana", in prezenta autorilor: profesorul Marian Mocanu si jurnalista Irina Niculescu. Cei doi autori, care traiesc de peste 20 ani in Italia, au ridicat problema provocarilor cu care se confrunta romanii din Diaspora. Volumul se bazeaza pe 30 de interviuri, realizate in exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalitati italiene si romane: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Cretu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Parintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, si multe exemple de imigrati romani care s-au integrat cu succes in Italia. 
Evenimentul nu a fost o simpla prezentare a cartii, ci a abordat tema si din perspective practice, economice si sociale. Astfel, in continuarea lansarii de carte a avut loc un workshop pe tema emigratiei in si din Italia. Cateva zeci de persoane care au lucrat in Italia si s-au intors in Romania, sau italieni care lucreaza acum in Cluj au venit la Grand Hotel Italia special pentru a pune intrebari specifice, referitoare la problematica asistentei sociale si a pensiilor de munca.
De asemenea, in cadrul evenimentului de duminica s-a semnat un acord de o importanta istorica, intre Institutul National de Asistenta Sociala din Italia si Asociatia Italo-Romana "Futura", pentru a oferi, pentru prima data in mod direct la Cluj, asistenta cetatenilor romani care au lucrat in Italia si cetatenilor italieni care locuiesc aici. 
La conferinta au luat cuvantul, de asemenea, consulului onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali, initiatorul proiectului RePatriot al Romanian Business Leaders, Marius Bostan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan, reprezentantul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, preotul Bogdan Ivanov, reprezentantul Diocezei Ortodoxe Romane din Italia, parintele reverend Octavian Schintee, presedintele Institutului National de Asistenta Sociala din Italia (INAS), Gianluigi Petteni, presedintele Asociatiei "Futura", Angelo Antognetti, presedintele Asociatiei "Poiesis", Alessandro Rossi si presedintele Clubului Italian de Afaceri (IBC), Antonio Patane.


Contact:
Anca Dinu

PR & media specialist+40 (72) 287 00 00

anca.dinu123@gmail.com

0 comentarii3080 vizualizări26 martie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0