Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Bilantul activitatilor desfasurate de Filiala Judeteana BN din cadrul Asociatiei Nationale Cultul Eroilor.

In ziua de 18 aprilie a.c. la Cercul Militar al garnizoanei Bistrita s-au derulat activitatile Adunarii Generale a Filialei Judetene B.N. Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu". Dupa intonarea Imnului National si a Imnului Eroilor de catre fanfara garnizoanei Bistrita, 2 preoti militari din cadrul Brigazii 81 Mecanizata "General Grigore Balan " au tinut un parastas de pomenire al tuturor Eroilor Judetului Bistrita-Nasaud, ce au cazut in bataliile din cele doua razboaie mondiala.

       Raportul bilantului activitatilor desfasurate in anul Centenarului Marii Uniri si a Planului de activitati pentru anul 2019 a fost prezentat de catre col. (r.) Vasile Magerusan-presedintele filialei judetene B.N.

       In cadrul acestei adunari s-a tinut si Conferinta "ASTRA nasaudeana, trecut, prezent si viitor" , de catre prof. Ioan Seni, presedintele Despartamantului ASTRA Nasaud.

               La aceasta mare actiune de bilant anual au participat reprezentanti ai prefecturii judetului B.N., cadre militare active din structura Bg.81 Mc. "Gl.Gr.Balan", cadre militare in rezerva din cadrul M.Ap.N. si M.I., profesori, membrii ai ASTRA Nasaud, membrii ai Clubului pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei", 13 scriitori-membri ai Ligii Scriitorilor Romani-Filiala Nasaud, Cercul ASTRA din Josenii Bargaului, reprezentanti din mass-media bistriteana.

Col. (r.) Ioan Cordovan - presedinte de onoare al filialei judetene B.N. si-a prezentat un scurt bilant al celor 23 de ani de voluntariat in cadrul Asociatiei Cultul Eroilor, bilant ce-l prezentam in randurile de mai jos:


       "Distinsa asistenta,

In toamna acestui an voi implinii 23 de ani de cand activez, in calitate de voluntar, in cadrul Asociatiei Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" Bistrita-Nasaud.

Au fost ani in care, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud am realizat foarte multe lucruri de valoare pentru judet.

De la editarea primei monografii dedicata eroilor din judetul nostru, cu o documentare de noua ani de zile, pana la scrierea si editarea unor carti cu tematica istorico-militara, la aplicarea de placi comemorative, realizari de noi monumente dedicate eroilor, amenajari de spatii muzeistice, realizarea unui simpozion, aflat la a 4 editie, intitulat "Eroii judetului Bistrita-Nasaud-Eroii neamului Romanesc" la Blajenii de Sus, sau realizarea suplimentului lunar "LUNETA" in cotidianul Rasunetul de BN, supliment ce a functionat mai multi ani si dedicata militarilor judetului B.N. din M.Ap.N. si M.I. in calitatea lor si de oameni ai cetatii, realizarea emisiunii Tv "Istorie si destin" cu peste 100 de ore de transmisie in direct si, de ce nu sa ne laudam si cu faptul ca dupa 72 de ani de la terminarea razboiului am reusit cu sprijinul direct al primarului com. Blajenii de Sus si Consiliul Judetean sa realizam bustul generalului erou Gr. Balan si muzeul memorial al acestui erou, in satul sau natal.

 De asemenea, am publicat zeci de materiale pe teme de istorie militara in ziarul online Bistritanews.ro dar si in ziarele Rasunetul si Mesagerul. 

As dori sa va informez ca luna trecuta, s-a realizat la Blajenii de Sus, un film cu acest muzeu, ce a fost prezentat timp de o ora pe postul de televiziune Ardeal TV , post ce se prinde in toata Transilvania.

Tot ca o realizare, este initiativa mea, a domnului col.Tanco Gheorghe si a domnului col. Ioan Gaftone de organizare a excursiei "Pe urmele eroilor Marii Uniri", respectiv: Bistrita-Vatra Dornei, Iasi, Chisinau, Cahul, Galati, Marasesti, Marasti, Soveja-Ditrau-Bistrita.

Un numar de 22 de persoane am fost la sarbatorirea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Dec.2018, unde un numar de 6 persoane si-au confectionat la fabrica de steaguri Bucuresti drapele personalizate cu steagul regal din perioada respectiva si steagul Romaniei de astazi.

De cativa ani buni in cadrul asociatiei noastre functioneaza "Clubul pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei", ca un cerc de istorie al asociatiei noastre, unde au fost prezentate expuneri cu tematica istorica, deosebit de interesante, de catre persoane avizate in domeniu.

Printr-un protocol de colaborare intre As. Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" Bistrita-Nasaud si Despartamantul ASTRA Nasaud, s-a reusit ca aceste doua asociatii sa desfasoare activitati de foarte bun augur in privinta cinstirii eroilor de pe Valea Somesului si Valea Bistritei.

La sfarsitul anului trecut s-a realizat bustul col. Liviu Rusu-cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul", ce urmeaza a fi amplasat si sfintit in cursul lunii mai, in satul sau natal Poienile Zagrii.

Zilele trecute, mai precis pe data de 15 aprilie, am fost onorati, subsemnatul (col. (r.) Ioan Cordovan, dl. col. Gheorghe Tanco si dl. Ing. Santa Gheorghe sa prezentam Monumentul si viata Cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul" in ferma cavalerilor, administrata in prezent de dl. Santa, membrilor "Euroregiunii Siret-Prut-Nistru", din care face parte presedinti din 29 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, municipiul Balti, Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauza si presedintii Consiliului Judetean din Iasi, Bistrita-Nasaud, Prahova, Vaslui, Tulcea.

Cu aceasta ocazie am aflat de la presedintele Euroregiunii, dl. Academician Mircea Cosma, din Ploiesti, ca peste o luna de zile va lansa aici la Bistrita cartea Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul.

Satisfactia noastra a fost deosebita in momentul cand am fost felicitati de toti participantii la acest eveniment.

Un alt aspect ce doresc sa vi-l aduc la cunostinta.

Subsemnatul, dl.col. (r) Tanco Gheorghe si dl. Col.(r.) Dospina Marian, am fost de mai multe ori la Arhivele Militare Nationale si am studiat arhiva unitatilor militare romanesti infiintate de catre Consiliul Dirigent al Transilvaniei la 6 februarie 1919, in garnizoana Bistrita, mobilizarea imediat a acestor unitati si trimiterea lor pe frontul ungaro-roman, in bataliile din zona muntilor Apuseni, fortarea Tisei si sprijinirea trupelor romanesti  in ofensiva de ocupare a Budapestei si de inabusire a bolsevismului ungar, condus de Bela Khun.

Este vorba de Regimentul 84 Infanterie, Brigada 49/50, Regimentul 99/100, precum si Comandamentul Diviziei 16 Infanterie si Spitalul Militar Bistrita, ultimele 2 unitati infiintate la 1 aprilie 1919. Fondul de documentare este deosebit de bogat si interesant prin noutatile istorice aflate in legatura cu participarea lor la razboiul ungaro-roman. Tinand cont de valoarea acestor documente, am stabilit si intocmit proiectul de editare a cartii : "Bistrita garnizoana militara romaneasca in perioada interbelica"- (1918-1940) sau "Centenarul infiintarii armatei romanesti la Bistrita". Cartea o dorim sa fie gata pana in toamna si de Ziua Armatei sa o si lansam.

 

Ce ma nemultumeste pe mine personal:

Un aspect, ce nu este inteles inca bine de nimeni, in special de conducerea centrala. Despre ce este vorba ?

Se face mare tapaj pe constituirea Cercurilor de istorie pentru elevi "Cultul Eroilor". De cativa ani tot incercam sa materializam aceste cercuri. Numai nu se poate realiza.

Intampinam greutati tocmai de la acei profesori care ar trebui sa ne sprijine. Este vorba de prof. de istorie. Sa ma scuze prietenul meu prof. Seni, fiindca nu este vorba de el, ci de altii, de aici din Bistrita, care pun problema cam asa: Ce le mai trebuie si la astia, sa ne lase pe noi sa ne facem treaba. (n.r. - este vorba de prof. Claudiu Sular - lider local USR)

Nu stiu daca o astfel de atitudine este demna de un prof. de istorie, astazi cand, la foarte multi tineri le lipseste acel simt al patriotismului, al respectului fata de inaintasii nostri, ce s-au jertfit pentru tara. Rog pe aceasta cale Inspectoratul Scolar Judetean sa-si spuna punctul de vedere in acest sens.

Va multumesc pentru atentie."

 

 

 Material preluat si editat de Marius Chiuzan

.

0 comentarii3248 vizualizări19 aprilie 2019
rss 2.0
rss 2.0