
Incepind din 2007, in fiecare an Fundatia Inocenti a organizat Olimpiada Inocentilor, dedicata copiilor cu dizabilitati de pe raza judetului Bistrita Nasaud.
Cu acest prilej voluntarii au aplicat un chestionar acelor locuitori ai Municipiului Bistrita care au vizionat manifestarile derulate pe pietonalul Liviu Rebreanu. Chestionarul aplicat este format din 14 intrebari, unele cu raspuns inchis si altele cu raspuns deschis. Intrebarile se refera la modul in care sunt percepute persoanele cu dizabilitati, care este atitudinea comunitatii fata de problematica acestora, care sunt principalele probleme cu care se confrunta aceasta categorie de persoane, cine ar trebui sa se implice in solutionarea problemelor acestora si in ce fel, intrebari referitoare la utilitatea si modul in care a fost organizat si s-a desfasurat fiecare editie a olimpiadei precum si, incepind din anul 2009, intrebari referitoare la organizatia noastra - Fundatia Inocenti.
Numarul de respondenti la chestionar:
- 2007: 209 persoane
- 2008: 88 persoane
- 2009: 87 persoane
- 2010: 56 persoane
- 2011: 64 persoane
In urma analizei chestionarelor am remarcat ca, cu mici variatii de la an la an, parerile persoanelor chestionate fata de persoanele cu dizabilitati au ramas in mare aceleasi, majoritatea considerind ca persoanele cu dizabilitati sunt persoane normale dar cu nevoi speciale (2007 - 65%, 2008 - 65,9%, 2009 - 45%, 2010 - 53,6%, 2011 - 50%).
Referitor la atitudinea comunitatii fata de diferitele aspecte ale vietii persoanelor cu dizabilitati, de asemenea parerea respondentilor este aceiasi in fiecare an; majoritatea persoanelor chestionate considera ca societatea are o atitudine in general negativa fata de persoanele cu dizabilitati, caracterizata prin marginalizare, indiferenta, ignorare, subvalorizare sau chiar discriminare. Exista insa si persoane care cred ca atitudinea comunitatii este una de acceptare si ajutorare.
Nici in ceea ce priveste intrebarea referitoare la problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati nu sunt mari diferente de la un an la altul. Problemele care se regasesc in fiecare an in raspunsurile la aceasta intrebare sunt: marginalizarea, respingerea, discriminarea, ignorare si indiferenta atit din partea comunitatii cit si a autoritatilor, lipsa fondurilor si a suportului material, lipsa unui loc de munca sau a oportunitatilor pentru ocuparea unui loc de munca, lipsa unei legislatii coerente, probleme de integrare in comunitate.
Referitor la intrebarea "Cine credeti ca ar trebui sa se implice in solutionarea problemelor acestor persoane?", exceptind anul 2009, respondentii, considera ca autoritatile/institutiile sunt principalii responsabili in a raspunde nevoilor copiilor cu dizabilitati (2007 - 70%, 2008 - 71,6%, 2009 - 31%, 2010 - 50%, 2011 - 36,25%), pe locul doi ca responsabilitate aflindu-se parintii si pe ultimele locuri ONG-urile si voluntarii.
Incepind din anul 2009 in chestionar au fost introduse si intrebari referitoare la cine se implica cel mai mult, respectiv cel mai putin in solutionarea problemelor copiilor cu dizabilitati si ce cred respondenti ca ar trebui sa faca, unul sau mai multi din cei mentionati, pentru a rezolva problemele copiilor cu dizabilitati.
Astfel, la intrebarea "Care dintre cei mentionati credeti ca se implica cel mai mult?" in fiecare an pe prim plan se afla parintii (2009 - 59%, 2010 - 59%, 2011 - 51,5%), pe loc doi aflindu-se autoritatile / institutiile, in 2009 cu 27,5% si 2010 cu 19,7%, in 2011 acestea fiind chiar pe penultimul loc cu 7,8%.
La intrebarea "De care dintre cei mentionati sunteti cel mai nemultumit?" in fiecare an majoritatea persoanelor chestionate, pun pe primul loc autoritatile / institutiile (2009 - 69%, 2010 - 62,5%, 2011 - 72%), urmand, in ordinea prioritatilor celor chestionati, ONG-urile si parintii, si in cele din urma voluntarii.
In opinia respondentilor, autoritatile ar trebui sa aiba gradul cel mai ridicat de implicare si finantare, sa promoveze strategii si programe de integrare in comunitate a acestei categorii de copii, sa emita legi mai bine puse la punct, sa faca demersuri pentru egalizarea sanselor. Ar trebui sa se initieze actiuni de combatere a marginalizarii, de integrare a acestei categorii de copii in comunitate.
Dupa parerea celor care au raspuns chestionarului, ONG-urile ar trebui sa organizeze mai multe actiuni de integrare de tipul Olimpiadei Inocentilor, sa fie stimulati angajatorii, sa existe mai multi specialisti, sa existe voluntari care sa se implice mai mult. Si, nu in ultimul rind, toti cetatenii ar trebui sa se implice in aceste cazuri, sa ajute aceste persoane sa se accepte pe ele insele, sa isi valorifice calitatile, sa nu se simta marginalizati, sa fie tratati la fel ca toti copiii.
Deoarece unul din obiectivele organizatiei noastre este acela de a sprijini parintii copiilor cu dizabilitati pentru inscrierea lor in sistemul de invatamint, tot din anul 2009 a fost introdusa si intrebarea "Credeti ca ar fi bine sa fie inscrisi copiii cu dizabilitati in scolile normale?". Exceptind anul 2009, majoritatea persoanelor considera ca ar fi bine ca si copiii cu dizabilitati sa frecventeze scoli normale: 2010 - 41,15%, respectiv 2011 - 43,75%.
Urmatoarele intrebari au facut referire strict la evenimentul Olimpiada Inocentilor.
Un lucru imbucurator este faptul ca, in fiecare an, o majoritate covirsitoare dintre persoanele chestionate considera ca organizarea unor evenimente precum Olimpiada Inocentilor este utila (2007 - 98%, 2008 - 93,2%, 2009 - 85%, 2010 - 85,8%, 2011 - 87,5%), jumatate dintre respondentii declarandu-se destul de multumiti si chiar foarte multumiti de modul in care a fost organizat si s-a desfasurat acest eveniment.
In fiecare an au fost persoane care ne-au sugerat sa continuam cu organizarea a astfel de evenimente si sa le mediatizam mai mult, considerind ca Olimpiada este un eveniment deosebit ce ajuta aceasta categorie de copii sa se simta speciali. Bineinteles ca au existat si cateva critici, pe care noi le-am luat in considerare de la o editie la alta. Printre sugestii au fost si acelea ca autoritatile si societatile comerciale sa se implice mai mult sau ca ar trebui sa se ofere mai multe premii, chiar si in bani.
In fiecare an majoritatea subiectilor (2007 - 91%, 2008 - 75%, 2009 - 60%, 2010 - 62,5%, 2011 - 59,4%) si-au manifestat dorinta de a se implica personal in actiuni/ campanii/ programe de sprijin, integrare si solutionarea unora dintre problemele persoanelor cu dizabilitati. Aceasta este un prim pas in schimbarea mentalitatii si atitudinii fata de aceasta categorie de persoane dezavantajate.
Procesul de formare a unei atitudini pozitive fata de persoanele cu handicap este lung si difícil dar succesul va depinde si de atitudinea noastra si de profesionalismul cu care tratam acest subiect, iar evenimentul organizat de noi are ca si scop sensibilizarea si constientizarea membrilor comunitatii privind copiii cu dizabilitati.
Din anul 2009, ultimele intrebari s-au referit la organizatia noastra, la perceptia comunitatii asupra Fundatiei Inocenti si asupra preocuparilor si activitatilor noastre.
Din raspunsurile la intrebari am tras concluzia ca, de la un an la altul, am devenit tot mai cunoscuti la nivelul comunitatii (2009 - 39%, 2010 - 55,4%, 2011 - 65,6%), unii dintre respondenti cunoscind o parte din preocuparile noastre: programe pentru copiii cu dizabilitati (terapii, sprijin, integrare sociala si insertie, valorizare, promovarea cauzei copiilor cu dizabilitati), programul de eductiei timpurie, actiuni umanitare / caritabile, activitati de socializare si petrecere a timpului liber pentru copiii din institutii, activitati de voluntariat.
CONCLUZII:
Se constata ca, de la un an la altul parerea persoanelor chestionate referitor la persoanele, si in special la copiii, cu dizabilitati nu s-a schimbat foarte mult.
- Persoanele cu dizabilitati sunt considerate persoane normale, dar cu nevoi speciale. Cu toate acestea, putini respondenti considera ca atitudinea societatii este una de acceptare sau ajutorare a acestor persoane. Majoritatea cred ca persoanele cu dizabilitati sunt marginalizate, subvalorizate, discriminate, atitudinea comunitatii fata de acestia fiind una de indiferenta, de ignorare. De asemenea, nici in ceea ce priveste cele mai importante probleme cu care persoanele cu dizabilitati se confrunta nu s-a schimbat nimic.
- Respondentii considera ca autoritatile / institutiile sunt cele care ar trebui sa se implice in solutionarea problemelor persoanelor cu dizabilitati. Totusi, de la un an la altul, respondentii sunt tot mai nemultumiti atat de modul in care se implica acestea, cat si de nivelul finantare al programelor si serviciilor de specialitate.
- O alta nemultumire este legata de cadrul legislativ care se refera la problematica copiilor si persoanelor cu dizabilitati, in special deoarece acesta nu sprijina creare si promovarea unor strategii si programe de integrare in comunitate a acestei categorii de copii si nu sustine procesul de egalizare a sanselor.
- In opinia respondentilor ar trebui sa se initieze mai multe actiuni de combatere a marginalizarii si de integrare a acestei categorii de copii in comunitate.
- Ne bucura foarte mult faptul ca majoritatea persoanelor chestionate cred ca si copiii cu dizabilitati ar trebui sa frecventeze scoli normale. Cu toate acestea, la nivelul judetului Bistrita Nasaud, foarte putini copii cu dizabilitati sunt integrati in unitati de invatamint de masa, majoritatea frecventind unitati de invatamant special.
- Referitor la Olimpiada Inocentilor, o majoritate covirsitoare dintre respondenti considera ca este un eveniment util, care trebuie continuat, peste 50% declarandu-se destul de multumiti si chiar foarte multumiti de modul in care este organizat acest eveniment.
- De la un an la altul, Fundatia inocenti este tot mai vizibila in comunitate, unele persoane chiar cunoscind o parte din preocuparile noastre: programe pentru copiii cu dizabilitati (terapii, sprijin, integrare sociala si insertie, valorizare, promovarea cauzei copiilor cu dizabilitati), programul de lIteratura timpurie, actiuni umanitare / caritabile, activitati de socializare si petrecere a timpului liber pentru copiii din institutii, activitati de voluntariat.
0 comentarii | 2653 vizualizări | 01 iunie 2011 |