Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
"Ajuta-ti prietenul!" si concert special SoNoRo.

Dublu eveniment: vineri, 7 iunie, ora 18.00, sediul BNR Cluj-Napoca: "Ajuta-ti prietenul!", proiect de informare si preventie a consumului de droguri in randul copiilor si adolescentilor, lansat o data cu un concert special SoNoRo .
Proiectul "Ajuta-ti prietenul!", derulat de cluburile Lions clujene in parteneriat cu Agentia Nationala Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj si cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, este o continuare a campaniei initiate acum 9 ani de clubul Lions Genesis. "Ajuta-ti prietenul!" este o initiativa locala, pe care cluburile Lions o doresc replicata si in alte centre universitare din tara, ca un model de bune practici. Proiectul are doua faze: prima este campania de informare si preventie dedicata copiilor si adolescentilor, iar a doua, scopul pe termen lung este realizarea si punerea in functiune a unui centru post-cura, destinat reabilitarii consumatorilor de droguri dupa ce au trecut prin tratamentul de dezintoxicare. 


"Nu este suficienta preventia, sau, mai bine zis, pentru unii dintre copiii nostri, preventia vine prea tarziu, din pacate. Este un adevar pe care nu numai ca nu il vom evita in aceasta campanie, ci il vom adresa, prin sublinierea necesitatii existentei unui loc in care adictia sa fie tratata adecvat astfel incat sa fie evitata recidiva. Adica, imediat dupa ce a fost tratat in spital, consumatorul sa fie internat in acest centru, unde sa fie ajutat cu adevarat sa isi schimbe obiceiurile de viata- de la separarea de mediul viciat, schimbarea anturajului, la abordarea cauzelor psihologice care au dus la adictie, a anxietatii si a fricilor, pana la terapii complementare de sustinere a dezintoxicarii corporale. Este un intreg proces, care poate dura si luni, si ani, iar unitatile medicale conventionale nu isi pot permite sa tina un pacient atat de mult internat", spune Dragos Rus, presedinte Lions Club Napoca, unul dintre initiatorii proiectului.


Conform specialistilor, un consumator de droguri are nevoie de un tratament de la 3 luni, pana la 1-2 ani, in functie de gradul de intoxicare. In Romania, exista numai doua centre de stat pentru tratament post cura, in Brasov si in Harghita,care sunt nefolosite din 2010, fie din lipsa de personal, fie fiindca aparatura s-a degradat deja. Acestuia i se adauga un centru privat, construit in Sibiu de o fundatie crestina.

Educatie preventiva inca din gradinita
Sub umbrela proiectului Lions "Ajuta-ti prietenul" vor fi desfasurate/continuate in fapt si cele trei programe de formare (de abilitati sociale) pe care Centrul Antidrog Cluj le are in derulare in scoli, licee si gradinite: "Cum sa crestem sanatosi"- adresat prescolarilor de grupa mare si scolarilor de clasa 0, "Abc-ul emotiilor"- pentru elevi de scoala primara, "Necenzurat" precum si Concursul national "Mesajul meu antidrog"- ambele adresate elevilor de gimnaziu si de liceu.


De ce e nevoie de o adresare atat de timpurie a acestei problematici?"Pentru ca varsta medie de debut in consum a scazut alarmant: de la 17-18 ani, in 2005, la 14-15 in prezent, cu cazuri izolate si sub aceasta varsta. De aici si nevoia de a le explica, inca din gradinite, necesitatea abordarii unui stil de viata sanatos, a unor deprinderi si abilitati sociale neviciate", atrage atentia Sebastian Marcu, seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj-Napoca.


Mai multe detalii:


Anca Dinu Founding Member & President 2018-2019 Lions Club Hope Cluj-Napoca+40722870000lionshopecluj@gmail.com 


Dragos Rus President 2018-2019 Lions Club Napoca+40745600169rus.dragos@aedificium.ro


Sebastian Marcu Sef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj-Napoca 0264-432.899, 0744426133 cpeca.cluj@ana.gov.ro

0 comentarii168 vizualizări05 iunie 2019




rss 2.0
rss 2.0