Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Anul acesta se poarta martisoarele "Produs in Bistrita-Nasaud".

In anul 2017, martisorul a fost inscris de UNESCO, in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, in urma demersurilor comune intreprinse de Romania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, tari in care martisorul este un element cultural de patrimoniu.Martisorul are multiple semnificatii si functii.

Este considerat un obiect cu proprietati magice, protectoare sau vindecatoare: este purtator de noroc, sanatate, are darul de a infrumuseta si a "incalzi" sufletele. De asemenea, are functii festive, marcand inceputul primaverii, stimuland fertilitatea solului si vegetatiei, precum si semnificatii afective, fiind daruit persoanelor dragi. In mod traditional, un snur impletit din fire albe care simbolizeaza puritatea, inceputul, renasterea naturii si fire rosii - vitalitate, sanatate, frumusete, iubire, martisorul este confectionat astazi in cele mai diverse moduri, in functie personalitatea celor care "ii dau viata".

Dincolo de forma sau materiale, cel mai important lucru este ca traditia daruirii martisorului a dainuit peste veacuri si continua sa o faca. La Targul de Martisor din perioada 27 februarie - 1 martie 2020, mestesugarii si producatorii locali membri ai Asociatiei "Produs in Bistrita-Nasaud" duc traditia mai departe, punand mult suflet si ingeniozitate in minunate creatii, de la cele traditionale, la cele contemporane de inspiratie traditionala sau inspirate din mediul ce ne inconjoara si pana la martisoare comestibile, sau cosmetice. 

Piata Centrala, zona din apropierea Bisericii Evanghelice este singurul loc din Bistrita in care puteti achizitiona martisoare lucrate manual, autentice, pline de culoare si dragoste. Este un prilej de a primi si darui dragoste si un prilej de a sustine, impreuna, economia locala.

0 comentarii70 vizualizări26 februarie 2020




rss 2.0
rss 2.0