Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Asociatiile si fundatiile care furnizeaza servicii sociale solicita Guvernului cinci masuri cheie.

Pe data de 18 martie 2020, federatiile care reprezinta 207 asociatii si fundatii care furnizeaza serviciisociale in Romania au solicitat prim ministrului si ministrilor de finante, al muncii si protectiei sociale, alfondurilor europene, un set de cinci masuri care sa mentina sectorul serviciilor sociale functional peperioada crizei.

In aceste zile in care mediul de afaceri, IMM-urile dar si organizatiile din domeniile cultural, sportiv suntvizate de masurile de sprijin ale Guvernului, organizatiile neguvernamentale solicita ca serviciile pentrupersoanele cele mai vulnerabile sa reprezinte deopotriva o prioritate pe agenda de lucru a ministrilor,pentru ca in prezent, in Romania, 42 % din serviciile sociale sunt asigurate de ONG-uri.

In aceasta perioada de criza, angajatii si voluntarii din asociatii, fundatii si federatii ingrijesc copii cumasura de protectie speciala, persoane varstnice izolate la domiciliu, persoane cu dizabilitati, sprijinapersoanele izolate sau in carantina (cu servicii de consiliere, suport pentru obtinerea actelor, informatiiadministrative), mentin functionale cantinele sociale, coordoneaza deseori sprijinul socio-medical sieducational de care au nevoie copiii, tinerii si adultii vulnerabili ramasi la domiciliu. Pe langa centrele dezi si de recuperare care si-au suspendat activitatea ca urmare a reglementarilor din ultima saptamana,ONG-urile detin in prezent si 988 servicii rezidentiale si de ingrijire la domiciliu, licentiate, care ingrijesc zilnic 30977 beneficiari

1 . Aceste centre sau servicii nu se pot inchide, angajatii trebuind sa asigure permanenta 24/7, altfel viata beneficiarilor este pusa in grav pericol.

In conditiile starii de urgenta, ONGurile au dificultati majore de sustinere a acestor activitati, deoarecetoate sursele de finantare ale organizatiilor scad de la o zi la alta. Donatiile, contractele cu autoritatilelocale, subventiile sau granturile, fiecare din aceste surse este afectata in proportii semnificative desituatia actuala. Mai bine de jumatate din angajatii ONG urilor care deserveau serviciile de zi siterapie/recuperare vor trebui sa fie inregistrati in somaj tehnic (nu pot desfasura activitati in regim detelemunca), in schimb cei care lucreaza in serviciile rezidentiale sunt absolut indispensabili, la fel ca medicii, asistentii medicali sau infirmierii din spitale. In plus, asociatiile si fundatiile care au centre de plasament pentru copiii protejati cu masuri de protectie speciala (si nu doar acestea) nu beneficiaza de plata integrala a standardului de cost din partea statului si trebuie sa asigure din bugetele proprii, din donatii si sponsorizari, aceasta ingrijire.

Ajutati-ne sa putem ajuta! Nu vrem sa parasim beneficiarii, prin urmare avem nevoie urgenta de suport.

Pentru ca acest sector sa poata rezista si sa continue sa ingrijeasca persoanele varstnice, copiii, adultii cu dizabilitati sau persoanele aflate in alte situatii de vulnerabilitate, ONG-urile din domeniul social au nevoie de masuri foarte rapide si specifice :

Subventiile pentru organizatiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale, acordate in baza Legii 34/1998, trebuie mentinute intacte, iar acolo unde activitatile sunt suspendate, sumele sa poata fi redirectionate catre serviciile "cu foc continuu".

- Pentru a putea mentine salarizarea personalului "din prima linie", adica a celui care asigura ingrijireala domiciliu si in centrele rezidentiale, este necesara acordarea unui sprijin financiar pentru angajatorii ONG, echivalent cu 75% din salariul mediu brut al angajatului pe ultimele 3 luni, dar numai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru personalul din aceste organizatii furnizoare de servicii sociale. Aceste masuri au fost luate deja pentru IMM-uri dar nu si pentru operatorii economici din sectorul neguvernamental.

- Termenele de depunere a declaratiilor fiscale aferente impozitului pe venit, CAS, CASS ar trebui sa fie prorogate cu 3 luni, pentru a permite redirectionarea acestor sume catre achizitia urgenta de echipament de protectie si materiale igienico-sanitare, esentiale pentru activitatea zilnica a ONG-urilor din domeniile social si socio-medical, in acest context. Fara aceste echipamente si materiale, ingrijitorii la domiciliu nu vor mai putea asigura serviciile necesare pentru un numar de 10.000 beneficiari, iar angajatii din centrele rezidentiale vor fi in situatii de risc fara precedent, la felbeneficiarii lor. Atragem atentia ca institutiile statului nu sunt deloc pregatite sa asigure sprijinul ONG, in cazul carantinelor sau izolarii unor servicii rezidentiale. Este cu atat mai important ca aceste structuri sa fie gestionate eficient, cu dotarile si echipamentele necesare, cu transport al angajatilorin conditii de siguranta etc.

- Nu in ultimul rand, este foarte importanta flexibilizarea conditiilor de implementare a proiectelor cufinantare europeana si trebuie depuse eforturi comune ale autoritatilor de management,organismelor intermediare si ONG urilor, pentru evitarea suspendarii proiectelor, suspendare careatrage dupa sine neplata salariilor angajatilor. Tototdata, solicitam ca sumele care nu mai pot ficheltuite datorita suspendarii activitatilor sa poata fi directionate (atunci cand durata proiectelor numai poate fi modificata), spre activitatile de maxima urgenta cu persoanele din grupurile tinta, carese impun in aceasta perioada.

Aceste masuri vor atenua efectele dramatice ale crizei asupra sectorului si vor permite continuareainterventiilor din comunitati, atat pentru persoanele care sunt beneficiarii mai vechi ai serviciilorfurnizate de ONG uri, cat si pentru grupurile de persoane care sunt acum izolate in case din cauzaepidemiei si au nevoie urgenta de sprijin. Daca aceste servicii sociale se vor inchide, un numar de peste 30.000 de beneficiari (copii, adulti cu dizabilitati, persoane varstnice etc.) vor trebui preluati de catreserviciile sociale ale judetelor sau ale celorlalte unitati administrativ-teritoriale.

Semnatarii acestei scrisori catre Guvernul Romaniei sunt patru federatii de organizatii neguvernamentale din sectorul social, care reunesc laolalta 207 asociatii si fundatii furnizoare de serviciisociale: Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Confederatia CaritasRomania, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) si Federatia Dizabnet -Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati.Persoana de contact: Diana Chiriacescu, director FONSS, tel 0722 450 272

1 Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Registrul electronic al serviciilor sociale licentiate, 10 martie 2020

0 comentarii2961 vizualizări30 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0