Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Asociatia AFI-ProFamilia din Bistrita isi bate propriile recorduri.

Despre ce este vorba? Din anul 2013 pana  in anul 2019  "Povila de Birgau" si "Pita cu crumpiri", au fost singurele produse atestate ca "produs traditional" fiind deschizatoare de drum in judetul Bistrita-Nasaud.  Astazi Asociatia a obtinut atestarea  pentru alte 25 de produse traditionale, astfel ajungand sa-si depaseasca propriul record. Daca in anul 2019 s-au atestat 26 de produse ca si "produs montan" la acestea, in anul 2020 s-au adaugat  alte 25 de produse atestate ca "produs traditional" stand la loc de cinste si innobiland judetul Bistrita Nasaud cu un total de 53 de produse cu denumire calitativa conferita de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Chisalita de zneura, Chisalita de mura, Chisalita de afine, Chisalita de soc, Chisalita de merisor salbatic, Chisalita de pomnite, Chisalita de nuci verzi, Chisalita de cirese padurete, Chisalita de pene de ruja, Chisalita din pene de acat, Chisalita din pene de lilie, Chisalita din pere pietroase, Hece-pece, LiptarSirop de zneura, Sirop de mura, Sirop de afine, Sirop de soc, Sirop de pene de soc, Sirop din pene de acat, Sirop din pene de ruja, Sirop din pene de tei, Sirop de ninta, Sirop din muguri de buhas si Sirop din simbru de camp- sunt produsele atestate traditional in anul 2020 conf. Ordinului comun 724/2013, punand astfel judetul Bistrita-Nasaud pe harta Romaniei la Bruxelles.

A fost o munca grea, laborioasa , epuizanta  in anumite perioade, dar tenacitatea si perseverenta echipei Asociatia Femeilor Intreprinzatoare (AFI), coordonata de dna. Doina Monda  si-au spus cuvantul, in finalul fericit de astazi.

Exista inca multe probleme de rezolvat: lipsa finantarii ONG-urilor, promovarea produselor, costurile mari privind analizele necesare, etc,  dar asociatia spera sa gaseasca resursele sa le depaseasca.

Toate aceste produse pot fi gasite pe site-ul www.afiprofamilia.ro; www.madr.ro sau prin intermediul aplicatiei de telefon mobil CPAC.

 

Felicitari din toata inima!  

 

Adam Bajko

Agentia Nationala a Zonei Montane

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

0 comentarii3171 vizualizări03 noiembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0