Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Cooperativa munca in zadar si saracia perpetua a Romanilor.

Anul 2021 este un an de rascruce la nivel European, daca nu chiar la nivel Mondial. Intentia este de repunere a lumii pe o alta directie, o schimbare totala, de la abordarea in energie pana la cea din agricultura. Romania, si mai ales romanii ar trebui sa fie cei mai vigilenti la un astfel de moment.

 

Sa luam aminte:

Anii 1996 - 2000 au adus o boicotare a sistemelor de termoficare, de catre locatarii blocurilor, urmare a calitatii agentului de racire si a pretului ridicat al Gcaloriei si inlocuirea acestora cu sobe convector. Oamenii s-au imprumutat (la dobanzi uriase), au platit proiecte, conducte, au spart peretii blocurilor si au montat sobe convectoare.

Dupa 1-4 ani, constatarea ca in viata este necesara si apa calda, a facut ca oamenii care nu au apucat sa-si achite ratele pentru lucrarile precedente (sobe convectoare), sa-si dezafecteze sobele si instalatia de gaze din fiecare camera, platita cu bani grei si total neamortizata, sa-si faca un nou imprumut pentru a realiza un nou proiect la gaze, noi conducte, achizitionarea de centrale termice, constructia unui sistem de incalzire si apa calda. Au dimensionat centralele termice pentru un necesar mare de energie, deoarece apartamentul fiind cu geamuri de lemn si neizolat necesita o putere mare pentru centrale.

Dupa alti 1-4 ani, au inceput sa creasca preturile la gaze si oamenii s-au aruncat sa-si schimbe geamurile cu geamuri termopan pentru a-si reduce pierderile energetice si factura la gaze. Oamenii s-au imprumutat din nou si au spart din nou peretii si au montat aceste geamuri.

In urmatorii ani au constatat ca peretii se innegresc datorita faptului ca umiditatea din interiorul locuintei nu se mai elimina  prin neetanseitatile ferestrelor, iar peretii neizolati erau reci, fapt ce determina aparitia igrasiei; si au demarat actiunea de izolare a peretilor exteriori. Au imprumutat bani si fiecare cu peretele lui a facut ceea ce i-a trecut prin cap (material, grosime, chiar culoare).

Dupa alti cativa ani pretul gazelor naturale a crescut din nou si cei 5 cm de polistiren cu care au izolat peretii blocurilor arata ca reducerea facturii era nesemnificativa si unii s-au apucat si au aplicat inca un strat de polistiren peste cel existent.

S-a ajuns astfel ca oamenii sa cheltuie inutil bani (pana la dublarea cheltuielilor cu achizitionarea sistemului de incalzire) pe centrale supradimensionate (dimensionate pentru un necesar de energie fara izolatie), centrale care mai au si un consum mai ridicat in functionare supradimensionate fiind (pornirile si opririle foarte dese datorita faptului ca ele sunt dimensionate pentru o putere mare si produc imediat necesarul pentru incalzirea apartamentului), pentru a nu mai vorbi de gradul mare de noxe care-l determina aceasta pornire-oprire ridicata a centralei.

 

Ideal este sa invatam din greselile altora, dar este suficient sa invatam si din greselile noastre.

Aceasta istorie recenta ar trebui sa fie Lesson Learnt-ul de inceput al abordarilor mult discutate in prezent de alegerea viitoarelor sisteme de incalzire in Romania.

Respectiv dorinta de inlocuire a sobelor cu lemne cu instalatii pe gaze nu este importanta asa cum fals se vehiculeaza: pentru a opri defrisarile padurilor Romaniei (cauzele sunt cu totul altele), este un element care ar trebui sa ia in considerare eficienta extrem de redusa a actualelor sisteme de incalzire a caselor care folosesc sobe cu randamente scazute, lemn care nu este uscat si mai ales lipsa izolarii imobilelor.

Vedem ca se greseste din nou, se incepe din nou cu ultima etapa, aceea a formei de energie si nu cu inceputul, cu reducerea pierderilor de energie in imobil inaintea oricaror modificari.

 

In perioada 1996 - 2016 oamenii au avut cheltuieli inutile cu sistemele de energie pentru ca STATUL, desi avea obligatia, nu i-a consiliat, nu i-a ajutat/sfatuit sau chiar nu i-a sanctionat atunci cand nu au respectat legile in vigoare (lipsa autorizarii lucrarilor de constructie realizate - montare sobe convector, montare centrala termica, montare geamuri termopan, izolare pereti) cu scopul de a-i proteja pe cetatenii sai sa cheltuiasca inutil banii proprii.

Astazi, prin politica de racordare a gratuita la gaze, ne gasim in situatia in care STATUL ii ademeneste pe oamenii saraci sa-si cumpere sobe (din lipsa surselor pentru alte echipamente), care au sa fie schimbate din necesitate, cu centrale termice, cu puteri mult mai mari si mai scumpe decat ar fi necesare pentru o casa izolata, si care pot sa devina consumatoare mai mari de gaze decat o centrala corect dimensionata, in situatia in care se realizeaza izolatia caselor si in acelasi timp va conduce la cresteri importante ale noxelor.

 

S-ar putea ca mintea noastra, cugetand asupra tuturor lucrurilor, sa se asemene cu soarele, care nu poate lumina jumatate din globul pamantesc fara a lasa cealalta jumatate cufundata in beznele noptii  (Jonathan Swift).

 

 

0 comentarii2842 vizualizări03 decembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0