Anul 2020 a fost unul dificil. Pandemia COVID-19 nu a crutat pe nimeni si a fost deosebit de provocatoare pentru femeile din intreaga lume. Medicii, asistentele medicale, profesorii - locuri de munca deseori ocupate de femei - s-au trezit in prima linie a pandemiei. Participarea si conducerea deplina si eficienta a femeilor in toate domeniile vietii determina progresul pentru toata lumea. Cu toate acestea, femeile sunt inca subreprezentate in viata publica si in luarea deciziilor, asa cum se arata in raportul recent al secretarului general al ONU. Femeile sunt sefi de stat sau de guvern in 22 de tari si doar 24,9% din parlamentarii nationali sunt femei. In ritmul actual de progres, egalitatea de gen in randul sefilor de guvern va dura inca 130 de ani. Pe fondul pandemiei insa, studiile arata o posibila intarziere cu inca 25 de ani a paritatii de gen, lucru care ar face ca "nu doar in timpul vietii noastre, ci nici in timpul vietii copiilor nostri sa nu asistam la o egalitate de gen."
Cristina Chiriac, Presedintele CONAF, a declarat cu ocazia zilei de 8 Martie: "Imi doresc un viitor egal intr-o lume post-pandemica! Sa luam un moment pentru a multumi femeilor pentru curajul, compasiunea si contributia lor in aceasta perioada greu incercata. Cred ca este momentul in care egalitatea de gen trebuie sa fie in centrul recuperarii post-pandemice, iar femeile sa fie mai bine reprezentate in pozitia de lider: in politica, in consiliile de administratie ale companiilor. Cand femeile conduc, vedem rezultate pozitive. Unele dintre cele mai eficiente si exemplare raspunsuri la pandemia COVID-19 au fost conduse de femei. Si femeile, in special femeile tinere, sunt in fruntea miscarilor diverse, inclusiv online si pe strada pentru justitie sociala, schimbari climatice si egalitate in toate partile lumii. CONAF va continua sa lupte pentru aceasta cauza, mizand pe implicarea, dedicarea si pregatirea profesionala a doamnelor." Presedintele CONAF se alatura, astazi, manifestului la nivel mondial ca Ziua Internationala a Femeii din acest an sa fie un raliu pentru egalitatea generatiilor, de a actiona pentru un viitor egal pentru toti. In acest sens, la nivel international, in perioada 29-31 martie incepe in Mexico City, Forumul pentru egalitatea generatiei, cea mai importanta convocare pentru investitii si actiuni in domeniul egalitatii de gen si culmineaza cu Parisul in iunie 2021. Acesta va atrage cu siguranta lideri, vizionari si activisti din intreaga lume, pe o platforma virtuala, pentru a promova schimbari transformatoare si durabile pentru generatiile viitoare.
"Nu vom sta deoparte. La nivelul Romaniei actionam pentru ca femeile sa fie recunoscute si apreciate si din acest punct de vedere facem progrese importante. Ne implicam si ne dorim sa sporim numarul firmelor conduse de femei in domenii de interes precum inovarea, contribuind la competitivitate si la oportunitati egale. Traversam o perioada de schimbari majore la nivelul economiilor lumii si este nevoie de o noua abordare a dezvoltarii unui nou flux de intreprinderi inovatoare fondate impreuna de femei si investitori barbati. Cred in puterea de munca, daruire si implicare a femeilor antreprenor intr-o economie digitala aflata intr-o continua dinamica. Avem nevoie de o reprezentare a femeilor care sa se reflecte in toata diversitatea si abilitatile lor si in toate situatiile culturale, sociale, economice si politice. Acesta este singurul mod in care vom obtine schimbari sociale reale, care incorporeaza femeile in procesul de luare a deciziilor la fel de egal si ne avantajeaza pe toti", concluzioneaza Cristina Chiriac.
0 comentarii | 7 vizualizări | 08 martie 2021 |