Fundatia Hope and Homes for Children si NN Romania au sustinut 110 tineri care au parasit sistemul de protectie a copilului sa dezvolte abilitati pentru o viata independenta si sa se adapteze cu succes in societate. Prin programul de integrare socio-profesionala lansat in 2019, tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 au beneficiat de consiliere si de sprijin material, de recomandari pentru gasirea unui loc de munca, precum si de sesiuni de formare profesionala. In total, 150 de tineri vulnerabili vor fi sustinuti pana in 2022 prin parteneriatul cu NN Romania, cu implicarea voluntarilor din companie si cu sprijin financiar in valoare de 200.000 de Euro.
Incepand din 2019, aproximativ 50 de tineri au beneficiat anual de plata chiriei si a utilitatilor si de acoperirea nevoilor de baza (precum mancare sau igiena, imbracaminte si incaltaminte, consultatii/interventii stomatologice). In plus, au primit recomandari pentru gasirea unui loc de munca si au beneficiat de sesiuni de formare profesionala, dar si de suport psihologic si de consiliere de specialitate, cu scopul de a crea premisele pentru integrarea cu succes pe piata muncii si in comunitate.
Alti 15 tineri au participat in 2019, cu sustinerea NN, la tabara de vara "Un pas spre viitor", unde au fost organizate seminarii care au avut ca teme educatia pentru sanatate, orientare in cariera, educatie financiara si au intalnit profesionisti din diverse domenii si meserii pe care le-ar putea alege dupa terminarea studiilor. Demersul ar putea fi reluat si in acest an, daca va putea fi desfasurat in siguranta in contextul pandemiei. Iar in 2020, cand initiativele de sprijin s-au adaptat la contextul pandemiei si al restrictiilor impuse pe perioada anului, 115 tineri din centre de plasament si din case de tip familial au primit materiale de dezvoltare personala, de la carti la jocuri de societate, dar si articole care sa incurajeze miscarea si sportul.
"Am descoperit tineri ambitiosi, cu pasiuni si multe planuri pentru viitor, care ne-au aratat la fiecare pas ca desi au avut o copilarie dificila, din care a lipsit afectiunea parintilor, care ar trebui sa reprezinte o normalitate pentru orice copil, nu se lasa descurajati si isi doresc sa reuseasca pe cont propriu. Pentru ei, orice ajutor poate face diferenta si, de aceea, suntem alaturi de tineri care au cu adevarat nevoie si care, cu sfaturi si sustinere financiara, pot porni cu dreptul in viata si isi pot construi un viitor mai bun", spune Gabriela Lupas-Ticu, Chief Marketing and Operations Officer NN Romania.
In fiecare an, aproximativ 2.500 de tineri parasesc sistemul de protectie a copilului fara a fi pregatiti corespunzator pentru o viata independenta. In lipsa oricarui suport, ei devin o categorie vulnerabila, expusa riscului excluderii sociale si marginalizarii. Ei nu au familie si nici mijloace proprii de subzistenta, nu au locuinta si intampina greutati la angajare, fiind astfel expusi vagabondajului si, implicit, delincventei, criminalitatii, consumului de droguri sau exploatarii sexuale. In perioada institutionalizarii, copiii si tinerii dobandesc comportamente sociale si profesionale intr-o masura foarte redusa si, de cele mai multe ori, nu stiu sa isi gestioneze banii si sunt nesiguri in plan emotional, ajungand sa depinda in permanenta de cineva (educator sau instructor din centrul de plasament).
"Se spune ca startul in viata conteaza enorm si face diferenta dintre reusita si esec in viata unui om. Stim ca e important "sa prindem trenurile", sa fructificam oportunitatile atunci cand apar si, de multe ori, ne reprosam ulterior ca nu le observam la timp. Pentru tinerii care ies din sistemul de protectie, startul in viata e ceva greu de imaginat: cand nu ai nimic si pe nimeni, e aproape imposibil sa reusesti in viata. Iar startul e esuat de la bun inceput. Nu ai cum sa "prinzi trenul", cand acesta nici macar nu ajunge vreodata in gara ta. Cu sprijinul NN, exact asta facem, le dam un start in viata si aducem trenul si in gara lor." - declara Stefan Darabus, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children
Programul multianual de integrare socio-profesionala pentru tineri se desfasoara in 12 judete - Alba Iulia, Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt, Brasov, Sibiu, Suceava si Bucuresti sector 4 -, iar partenerii institutionali ai proiectului sunt Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliile Locale, Serviciile Publice de Asistenta Sociala, Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Acesta este cel de-al doilea parteneriat intre Hope and Homes for Children si NN in sprijinul copiilor si tinerilor vulnerabili. Pe parcursul anului 2017, cei doi parteneri au implementat cu succes programul "Sanatate pentru o viata mai buna", prin care 80 de copii si tineri inclusi in programele Fundatiei au beneficiat de tratamente si interventii medicale, iar alti 160 de copii au primit consiliere privind obiceiurile de viata sanatoasa. Beneficiarii directi ai fondurilor donate de NN au fost copiii si tinerii institutionalizati, cei care locuiesc in casele de tip familial, cei care frecventeaza centrele de zi, precum si copiii si mamele aflate in centrele de primire in regim de urgenta, dar si tinerii care au parasit sistemul de protectie.
Pentru mai multe informatii:
Larisa Dumitru, Hope and Homes for Children
tel. 0799 830 651, email: larisa@hopeandhomes.ro
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, iar de atunci si pana in decembrie, 2020, Fundatia a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 60 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 112 case de tip familial si trei apartamente de tip familial, 6.619 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 406 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 36.190 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 2003 tineri au fost sprijiniti in mod direct pentru o viata independenta, 2.190 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 1087 in centrele de primire in regim de urgenta. 9.441 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Peste 60.900 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2027 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Pana in prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro in reforma sistemului de protectie a copilului, inchizand institutii de tip vechi, reintegrand copiii in familia naturala sau extinsa, plasandu-i in grija asistentilor maternali profesionisti sau mutandu-i in case de tip familial.
Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro
Despre NN Romania
NN (www.nn.ro) este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in 1997, iar de 13 ani activeaza si pe segmentul pensiilor private, fiind lider pe pietele de profil. Totodata, activitatea companiei pe plan local include si managementul investitiilor, iar NN s-a extins si pe piata asigurarilor de sanatate si, recent, pe piata asigurarilor generale, prin adaugarea in portofoliu a asigurarilor de locuinte. NN are aproape 2.000 de angajati si consultanti financiari pe plan local si sprijina peste 2,2 milioane de clienti de asigurari si pensii, un sfert din populatia activa a Romaniei, sa protejeze tot ceea ce conteaza cel mai mult pentru ei.
Prin activitatea sa de business si investitiile in societate, NN isi propune sa genereze schimbari pozitive in vietile oamenilor, sprijinindu-i sa creeze premisele unui viitor mai bun pentru ei si cei dragi lor. NN identifica solutii care raspund problemelor actuale ale societatii si contribuie la implementarea acestora ori de cate ori are ocazia impreuna cu parteneri din sectorul non-profit. Concret, compania sustine initiative importante care au ca scop crearea de oportunitati economice pentru tineri si pentru familii defavorizate, dar si accesul la educatie si servicii medicale pentru cei mai vulnerabili dintre noi.
0 comentarii | 63 vizualizări | 10 aprilie 2021 |