Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Clujenii sunt chemati sa contribuie cu ideile lor privind viitorul Europei.

O noua generatie de peste 420 de centre EUROPE DIRECT isi incepe activitatea, sub coordonarea Comisiei Europene, in intreaga UE. Cu un mandat care incepe in mai 2021 si va dura pana la sfarsitul anului 2025, aceste centre aduc Uniunea Europeana, politicile si valorile acesteia in toate colturile Europei. Centrele stabilesc o legatura importanta intre institutiile UE si cetateni, contribuind la explicarea modului in care Europa combate pandemia de COVID-19, stimuland redresarea economica prin intermediul programului NextGenerationEU si abordand tranzitia verde si tranzitia digitala. Suma totala estimata alocata pentru cele 24 de centre din Romania in anul 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 Euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecarui centru EUROPE DIRECT va fi de 30.400 Euro.

 

EUROPE DIRECT Cluj si-a deschis oficial portile chiar de ziua Europei, 9 Mai, in centrul orasului, pe str. Virgil Fulicea nr. 1, din apropierea Casei Matia Corvin. Noul birou local al UE functioneaza in parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN), una din cele mai vechi si de impact organizatii neguvernamentale din oras. Mai multe personalitati au transmis mesaje prilejuite de ziua Europei si deschiderea EUROPE DIRECT Cluj, printre care rectorul UBB Daniel David si presedintele Asociatiei Profesionistilor in Presa Cluj, Remus Florescu. Au rostit alocutiuni dna Lia Valendorfean, managerul EUROPE DIRECT Cluj, dna Nicoleta Chis-Racolta, director executiv Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, dna Cristina Nistor, conf.dr.univ. la Departamentul de Jurnalism si Media Digitala, UBB Cluj, dna Roxana Oroian, autoarea Povestii lui Impreuna si dl. Remus Florescu, presedintele APPC si a fost prezentat sediul EUROPE DIRECT Cluj.

 

EUROPE DIRECT Cluj este un centru de informare unde fiecare cetatean interesat poate sa apeleze pentru a intalni un expert pe probleme europene, pentru a pune intrebari despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alti cetateni europeni si pentru a gasi referinte pentru alte surse de informatii si retele. Pe scurt, scopul EUROPE DIRECT Cluj este de a face Europa mai accesibila clujenilor.

De asemenea, EUROPE DIRECT Cluj sustine institutiile europene si evenimentele organizate de acestea, pentru o mai buna intelegere a  specificitatilor, preocuparilor si opiniei publice din Cluj. Pentru aceasta, rolul si mandatul centrelor EUROPE DIRECT au fost modernizate in mod semnificativ fata de generatiile anterioare. Noua generatie:

1. implica publicul in evenimente, dialoguri cu cetatenii si in diferite forme de interactiune offline si online, in special in ceea ce priveste Conferinta privind viitorul Europei;

2. pune la dispozitia mass-mediei si a multiplicatorilor de opinie locali continut relevant privind politicile si prioritatile UE si ii va implica in activitatile centrelor;

3. ajuta Comisia Europeana sa obtina o imagine de ansamblu a sensibilitatilor locale legate de politicile UE;

4. promoveaza cetatenia europeana activa in scoli;

5. promoveaza coordonarea cu alte retele UE prezente in regiuni, asigurandu-le cetatenilor, organizatiilor sau companiilor accesul cu mai multa usurinta la destinatiile adecvate.

 

Intre mai-decembrie 2021, EUROPE DIRECT Cluj isi propune o serie de activitati precum:

-        construirea prezentei online a centrului si distribuirea zilnica de informatii dinspre institutiile europene spre cetateni, cu scopul cresterii gradului de informare si participare a clujenilor la proiectele si initiativele (dezbaterile) UE;

-        realizarea unui serial lunar tip podcast, intitulat #Europacufolos , care sa surprinda prioritatile cetateanului pentru dezvoltarea comunitatii din care face parte si a Europei;

-        promovarea unei platforme regionale de retele prin cooperare intre centrele EUROPE DIRECT si alte retele de informare si comunicare ale UE reprezentate in Regiune.

De asemenea, un numar de patru evenimente este prevazut pentru 2021:

-        sarbatorirea Zilei Europei si deschiderea oficiala a centrului la Cluj;

-        un atelier de competente pentru jurnalisti, axat pe media digitala;

-        un workshop pentru elevi, axat pe Europa verde si Europa digitala;

-        o replica locala a Conferintei privind viitorul Europei intitulata Conferinta privind viitorul Transilvaniei, prin care sa dezbatem, sa colectam si sa postam idei/ initiative/evenimente locale pe platforma interactiva europeana care aduna propunerile cetatenilor privind Europa in care isi doresc sa traiasca https://futureu.europa.eu/?locale=ro

 

In aceasta perioada Europe Direct Cluj, ca de altfel toate centrele Europe Direct din UE, este preocupat de Conferinta privind viitorul Europei, un exercitiu democratic paneuropean major, lansat la 19 aprilie 2021 de cele trei institutii ale UE - Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul de Ministri! Pe https://futureu.europa.eu/  platforma digitala multilingva interactiva, cetatenii si partile interesate pot sa isi prezinte ideile lor privind viitorul Europei. Conferinta isi propune sa le acorde cetatenilor un rol mai important in elaborarea politicilor UE. Posibilele teme sunt mentionate in declaratia comuna si includ: sanatatea, schimbarile climatice, echitatea sociala, transformarea digitala, rolul UE in lume si modalitatile de consolidare a proceselor democratice care guverneaza UE. Cetatenii participanti vor decide, in cele din urma, ce subiecte se vor discuta in cadrul conferintei.

 

Contact:
Lia Valendorfean, manager Europe Direct Cluj
(Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca)
program Centru: luni-vineri 09,30-17,30
tel: +40- 0264 431 411, mobil: +40-755-777 011
e-mail: europedirect.cluj@voluntariat.ro 
       www.facebook.com/europe.direct.in.cluj  , www.facebook.com/centruldevoluntariat
 
 

 

Aveti intrebari despre UE? "Europe Direct" va sta la dispozitie.

 

 

 

https://europa.eu/european-union/contact_ro

https://europa.eu/european-union/contact/meet-us/romania_ro

 

 

6 prioritati ale Comisiei pentru 2019-2024

 

 

 

 

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_ro

 

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

 

 

 

http://ec.europa.eu/romania/home_ro

 

Erasmus+

 

 

 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_ro

 

Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune

 

 

 

http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=ro

 

Portalul european pentru tineret

 

 

 

http://europa.eu/youth/EU_ro

 

Bine ati venit pe site-ul EU Careers

 

 

 

https://epso.europa.eu/home_ro

 

Eures Portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca

 

 

 

https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage

Europa ta

 

 

 

Sprijin si consiliere pentru cetatenii UE si familiile lor https://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

 

#EUANDME

 

 

 

 

https://europa.eu/euandme/ro

 

CE FACE EUROPA PENTRU MINE

 

 

 

https://www.what-europe-does-for-me.eu/ro/home

 

FACETI CUNOSTINTA CU EROII OBISNUITI AI EUROPEI

 

 

 

https://europa.eu/euprotects/content/homepage_ro

 

Conferinta privind Viitorul Europei

 

 

 

https://futureu.europa.eu/?locale=ro

 

 

0 comentarii2926 vizualizări09 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0