Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Obligatia transportatorilor publici si privati de a-si trece flota pe combustibili ecologici.

In Parlamentul Romaniei se afla in dezbatere o modificare legislativa care stabileste obligatii pentru transportatorii publici si privati din Romania in inlocuirea flotei actuale care foloseste ca si combustibil benzina si motorina cu combustibili ecologici. In momentul de fata Legea 37/2018 stabileste ca: "Autoritatile publice locale, regiile autonome si societatile aflate in subordinea unitatilor administrativ-teritoriale vor achizitiona mijloace de transport calatori actionate prin motoare cu propulsie electrica, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat si motoare cu propulsie pe biogaz, in proportie de minimum 30% din necesarul de achizitii viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numarului de autovehicule achizitionate intr-un an.

 De asemenea legea se adreseaza si "societatilor cu capital privat care furnizeaza servicii publice de transport local si metropolitan sau in cadrul unei asociatii de dezvoltare intercomunitara, inclusiv societatile de taxi, vor achizitiona, incepand cu anul 2020, mijloace de transport calatori actionate prin motoare cu propulsie electrica, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat si motoare cu propulsie pe biogaz, in proportie de 30% din necesarul de achizitii viitoare".

 Asociatia Energia Inteligenta, coordonator al Task Force-ului Future Mobility din cadrul Confederatiei Patronale Concordia (CPC), considera ca desi proiectul de lege are ca scop incurajarea investitiilor durabile in viitorul transportului prin introducerea unei noi prevederi precum "procedura de achizitie anuala in limita a minim 30% se va aplica pana la atingerea unui procent de 80% din flota fiecarui transportator public sau privat", ca sa evitam consecintele negative asupra pietei si ca sa asiguram sprijin real in cursul tranzitiei pentru sectoarele in care vor fi aplicate ar trebui avute in vedere o serie de elemente:

 -     avand in vedere ca vehiculele de tip hibrid sunt impartite in doua categorii: "mild hybrid" si "full hybrid", textul prevederii ar trebui sa cuprinda toate tehnologiile Electrice, Mild Hybrid, Full Hybrid, Hybrid Plug-In si Hydrogen.

-     desi tehnologiile au avansat, iar preturile de cost, atat in ceea ce priveste productia de motoare, cat si pentru achizitia de autovehicule de catre populatie s-au redus, consideram ca pentru o tranzitie durabila si sanatoasa ar trebui respectat principiul neutralitatii tehnologice, care sa permita acceptarea tuturor tipurilor de energie cu respectarea pragurilor de emisii GES in vigoare.

-     reinnoirea treptata si sustenabila a parcului auto din Romania cu scopul de a reduce emisiile de carbon din transporturi.

-     impunerea unei tranzitii fortate catre tehnologiile alternative fara a pune la dispozitie un sprijin substantial atat companiilor de transport, cat si dezvoltatorilor de retele de realimentare, va duce pentru unele companii la imposibilitatea respectarii acestei tranzitii, iar pe de cealalta parte diferenta de pret dintre tehnologii se va rasfrange atat in pretul de transport pe care in final il suporta consumatorul, respectiv pretul final al bunurilor si serviciilor achizitionate.

-     inlocuirea parcului auto cu autovehicule verzi/curate va fi un efort considerabil care nu poate fi realizat fara existenta unei scheme de ajutor din partea autoritatilor guvernamentale. 

-     rata de dezvoltare in Romania a infrastructurii de alimentare pentru masinile ecologice este una scazuta, astfel ca nu se poate asigura mobilitatea flotelor companiilor pe teritoriul intregii tari. Pentru a stimula rata de dezvoltare este nevoie de adoptarea unor masuri legislative si financiare inaintea masurilor de tipul celei vizate de acest proiect. Spre exemplu, Romania are un vid legislativ in ceea ce priveste obtinerea de autorizatii de infiintare/licente GNC, iar din experienta dobandita din situatii similare, alinierea cu standardele europene depaseste termenul de 90 zile si introducerea tuturor normelor care sa permita constructia statiilor de GNC/GNL.  

-     este necesara dezvoltarea unui cadru legislativ coerent care sa sustina eficient tranzitia la electromobilitate, de exemplu prin diferentierea pe baza emisiilor de CO2 a tarifelor de infrastructura rutiera.

 Aspectele semnalate, recomanda elaborarea urgenta a unei strategii de parcurs pentru Romania cu orizontul de timp 2050 in conformitate cu tintele declarate de Comisia Europeana, de maniera integrata pentru toate sectoarele economiei, care sa includa si sectorul transport, precum si dezvoltarea unor norme de implementare clare. O astfel de strategie ar trebui sa includa actiuni din toate cele trei sfere:

-     incalzirea climatica,

-     politicile de management al mobilitatii

-     politicile de protejare a calitatii aerului.

Consideram ca tranzitia la un transport ecologic si sustenabil trebuie realizata in folosul consumatorului si legislatia ar trebui sa-i aiba in prim plan pe acestia si sa nu joace rolul de "marketing de desfacere" al unor produse sau de promovare a unor companii.

0 comentarii3710 vizualizări06 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0