Mai multe organizatii ale societatii civile critica recentele procese viciate de revocare si/sau numire a Avocatului Poporului si a directorilor interimari ai Televiziunii si Radioului public. Organizatiile cer majoritatii PNL-USRPLUS-UDMR sa inceteze cu aceste practici si sa initieze de urgenta masuri legislative de amendare a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului, astfel incat sa nu mai fie posibile, pe viitor, actiuni similare.
Majoritatea politica continua manipularea agendei parlamentare pentru a controla institutii publice
Prin manipularea agendei parlamentare, majoritatea politica a reusit sa puna sub control politic trei institutii de interes public: Avocatul Poporului, Televiziunea si Radioul public. Intre acestea, Avocatul Poporului beneficiaza de protectie constitutionala sporita, iar manevra a condus inclusiv la sesizarea Comisiei de la Venetia.
La revocarea din functie a Avocatului Poporului, majoritatea a convocat Birourile Permanente la ora 9:30, apoi Comisiile Juridice la ora 10, pentru o sedinta la ora 11, fara sa anunte in timp util nici Avocatul Poporului, cu atat mai putin opinia publica. In aceeasi zi, la ora 13, ignorand protestele opozitiei, majoritatea a adaugat subiectul pe ordinea de zi de plenurilor reunite, si a luat decizia de revocare. Prin manipularea agendei, majoritatea a evitat o dezbatere publica reala pe o tema de interes major.
Hotararea Parlamentului de revocare a Avocatului Poporului este subiectul unei sesizari de neconstitutionalitate depusa la Curtea Constitutionala si a unei solicitari de clarificari din partea Comisiei de la Venetia. Fara sa astepte clarificarea acestor aspecte, majoritatea a initiat deja procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului. Si aceasta procedura este una facuta in pripa: exista o singura nominalizare, din partea majoritatii; nu a existat un termen rezonabil pentru depunerea candidaturilor; audierea unicului candidat a fost una formala, lipsita de substanta.
Pe agenda Parlamentului s-a aflat si revocarea conducerii Televiziunii si Radioului publice. Daca revocarea in sine s-a desfasurat intr-un timp rezonabil si dupa o procedura, care desi este criticabila, este permisa de lege, numirea unor noi conducatori ai acestor institutii este marcata de abuzuri si incalcarea legii. Initial, Parlamentul a numit conducatori interimari, printr-o procedura nelegala, sanctionata, in unanimitate, de Curtea Constitutionala.
Dupa publicarea deciziei CCR, majoritatea politica a inscenat o lipsa de cvorum a plenurilor reunite, prin plecarea parlamentarilor din sala. Astfel, partidele din majoritatea parlamentara au folosit in mod artificial o procedura din lege care permite numirea unor conducatori interimari de catre Birourile Permanente. Aceasta cale nici macar nu poate fi supusa controlului de constitutionalitate, pentru ca verificarea hotararilor Birourilor Permanente nu intra in atributiile CCR.
Aceste manevre de manipulare a agendei parlamentare sunt actiuni vadite impotriva democratiei si statului de drept in Romania. Nu sunt decat continuarea metodelor iliberale ale guvernarilor precedente care au condus la protestele publice din ultimii ani.
Solicitam ferm majoritatii PNL-USRPLUS-UDMR sa inceteze cu aceste practici, sa repare procesele viciate de revocare si/sau numire a conducatorilor institutiilor de interes public, si sa initieze de urgenta masuri legislative de amendare a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului, astfel incat sa nu mai fie posibile, pe viitor, actiuni similare.
ActiveWatch
Asociatia Militia Spirituala
Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI
Centrul pentru Inovare Publica
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS
Respiro - Human Rights Research Centre
Contact:
Ovidiu Voicu
Director Executiv
Centrul pentru Inovare Publica
0723522340
ovidiu.voicu@inovarepublica.ro
___________
Liana Ganea
FreeEx Program Coordinator
ActiveWatch
Member of the Reporter without Borders Network and IFEX
Mobile: +40723 306 308
E-mail: liana@activewatch.ro
www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro
0 comentarii | 3626 vizualizări | 28 iunie 2021 |