Un loc de joaca pentru toti copiii, inclusiv cei cu nevoi speciale, amplasat in Parcul Rozelor din Cluj-Napoca si containere stilizate pentru colectarea capacelor de plastic ce vor fi amplasate in scoli, gradinite si parcuri. Acestea sunt obiectivele celor doua concursuri de idei, "Loc de joaca incluziv pentru (.com)unitate" si "Capace cu suflet pentru (.com)unitate", derulate in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania 2021, care se desfasoara intre 15 si 30 octombrie, simultan in Cluj-Napoca, Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare si Oradea.
Scopul proiectului Loc de joaca incluziv pentru (.com)unitate, realizat in colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez in Romania este realizarea, in Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, a unui spatiu de joaca dedicat tuturor copiilor. El trebuie sa includa urmatoarele elemente: echipament de joaca prevazut cu acces pentru scaunul cu rotile, platforme mai largi prevazute cu suprafete aderente, centuri de siguranta si platforme asigurate, joc muzical, joc senzorial, platforme senzoriale care sa incurajeze mersul descult, pereti de catarat adaptati copiilor cu nevoi speciale, zona pentru gimnastica (barna, capra, paralele etc.).
"Locurile de joaca pentru copii au unul dintre cele mai importante roluri in dezvoltarea unor comunitati. Ele sunt locuri bine definite prin care se dezvaluie lumea inconjuratoare. Joaca nestructurata, libera, le permite copiilor sa-si foloseasca toate resursele fizice, cognitive si emotionale. Prin joaca sunt puse la treaba imaginatia si creativitatea. Copiii descopera, astfel, ce le place si ce ii pasioneaza. Aceste preferinte se pot transforma, odata cu trecerea timpului, in hobby-uri sau chiar cariere. Mai mult, joaca in aer liber este o metoda foarte buna de a avea activitatea fizica necesara pentru un corp si o minte sanatoasa", a declarat arh. Daniela Balog-Tecau, coordonator al proiectului Loc de joaca Incluziv pentru (.com)unitate din cadrul BATRA 2021.
Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de varsta sau formare. Termenul de predare este 25 octombrie. Castigatorul locului I va fi recompensat, pe langa realizarea propriu-zisa a proiectului (locul de joaca), cu 1.500 lei. Premii in bani vor primi si ocupantii locurilor II si III.
Al doilea proiect special pentru care se desfasoara un concurs de idei este Capace cu suflet pentru (.com)unitate. El porneste de la ideea asociatiei Capace cu suflet, ai carei voluntari colecteaza capace de tip HDPE si PP, le centralizeaza regional si apoi le vand unor firme de gestiune a deseurilor. Sumele rezultate sunt multiplicate prin donatii anonime si apoi directionate integral, treptat, catre cauze umanitare. Obiectivul concursului derulat acum, in cadrul BATRA 2021 este realizarea unui design de obiect, pentru colectarea selectionata a capacelor, intr-o formula care poate fi integrata practic in contextul locurilor de joaca publice si nu numai.
"Ne dorim sa poata fi realizat practic un recipient in care sa poata fi depozitate toate tipurile de capace si care sa aiba o forma vesela, pentru ca ne dorim sa poata fi pozitionat in locuri de joaca, gradinite sau scoli", spune arh. Cosmin Morarescu, coordonatorul proiectului Capace cu suflet pentru (.com)unitate din cadrul BATRA 2021.
"Mereu am crezut ca educarea celor mici in spiritul unor frumoase, dar si bune si sanatoase obiceiuri tine de fiecare dintre noi, nu doar de familie sau de profesori, asa cum se crede. Iar evenimentele Bienalei au inclus mereu activitati special dedicate copiilor. Acum, am trecut la pasul urmator: am lansat, alaturi de cei de la Capace cu Suflet, un concurs care nu este neaparat adresat copiilor (desi nu exista nicio restrictie de varsta pentru participanti), ci mai degraba cu un rezultat care va contribui semnificativ la educarea lor in spiritul iubirii si ingrijirii naturii", crede arh. Daniela Maier, curator Bienala de Arhitectura Transilvania.
Concursul este deschis tuturor, echipe sau propuneri individuale, indiferent de varsta sau formare. Termenul de predare este 22 octombrie. Si aici, castigatorii primelor trei locuri vor fi recompensati, pe langa realizarea proiectului, cu premii in bani.
Primul weekend BATRAcian, prima premiera
BATRA 2021 a debutat in 15 septembrie, prin punerea in fata publicului a expozitiilor din cele 5 orase: Cluj-Napoca (Piata Unirii), Oradea (Pasajul Vulturul Negru), Baia Mare (Piata Cetatii), Satu Mare (strada Corneliu Coposu) si Alba Iulia (Cetatea Alba Carolina). Vernisajul lor a luat o forma atipica anul acesta: in premiera, el a fost transmis online pe pagina de Facebook BATRA, acolo unde poate fi urmarit in continuare de oricine doreste.
De asemenea, tururi ghidate in limba romana si in limba maghiara au fost conduse pe strazile din Cluj-Napoca de arhitectul Szabolcs Guttman, intr-un traseu creat in jurul constructiilor realizate de arhitecti premiati la editiile anterioare ale BATRA cu Opera Omnia.
Prima saptamana BATRAciana: program pentru specialisti si publicul larg
Saptamana care a inceput astazi aduce evenimente fizice, dar si alte lansari online, pentru toate categoriile de public: vernisajul, iar apoi concursul de diplome ale absolventilor de arhitectura, un workshop de vizualizare arhitecturala sustinut de Beyond, ateliere pentru copii realizate in parteneriat cu De-a arhitectura, prezentari pe teme de interes precum "Orase si Teritorii Circulare", lansari de carte, sesiuni gratuite de consultanta de specialitate cu arhitecti, un atelier de tehnici de comunicare sustinut de Andrei Tiganas.
Programul complet al evenimentelor BATRA 2021 il gasiti pe SITE sau pe pagina de Facebook.
Despre BATRA
Bienala de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2021, eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Alba, Ordinul Arhitectilor din Romania- Filiala Teritoriala Bihor, Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Nord-Vest si Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Satu Mare si cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, a ajuns la a cincea editie. Bienala de Arhitectura Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura, pe baza de regulament propriu si autonomie in organizare.
Tema primei editii a BATRA (2013) a pornit de la necesitatea regenerarii unei mentalitati urbane si de la capacitatea arhitecturii si a arhitectilor de a genera idei noi pentru comunitate. La cea de-a doua editie, cea din 2015, ne-am indreptat atentia spre modul in care spatiul locuit isi lasa amprenta asupra istoriei viitoare a celor care le vor urma. In 2017, am abordat insasi semnificatia primara a arhitecturii: aceea de a fi conceputa, inteleasa si insusita de arhitecti si beneficiari deopotriva pentru ca, in 2019, sa ne axam pe implicarea intregii comunitati in planurile si deciziile arhitectilor, pentru ca numai in acest fel vom putea ajunge la o armonie urbanistica.
PARTENERI OFICIAL: Ferro, Rehau
SPONSORI PRINCIPALI: CAAB, beyond visual arts
SPONSORI: Kone, Daisler Print House, Revolution Residence, Saint-Gobain, Kronospan
PARTENERI INSTITUTIONALI: Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Local Cluj-Napoca, Casino Centrul de Cultura Urbana, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectura si Urbanism, UBB, Primaria Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Muzeul Judetean Satu Mare, Municipiul Baia Mare, Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, Liceul de Arta Baia Mare, Oradea Heritage, Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura Oradea, Primaria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judetean Alba, Liceul de Muzica si Arte Plastice Alba Iulia, de-a arhitectura.
PARTENERI MEDIA: Add PR, igloo, Radio Cluj, Via Cluj TV, I like Cluj
CONTACTE:
Cluj/general:
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2021 - 0744695874, contact@batra.ro, bienalaarhitecturatransilvania@gmail.com
Secretariat: 0264450375, secretar@oartransilvania.ro
Alba
Arh. Iulian Mirea - 0258833506, Alina Hohoiu - 0746951483, oar.alba@gmail.com
Satu Mare
Arh. Oana Oprea - 0743569685, oprea.oanaiulia@gmail.com, oarsm.secretariat@yahoo.ro
Bihor
Arh. Daniel Panait - 0770152958, 0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com
Nord Vest
Arh. Mihai Radu - 075759793, oarnordvest@gmail.com
0 comentarii | 84 vizualizări | 18 octombrie 2021 |