Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 15 August 2022 - 14587
Putini consumatori casnici si non casnici vor avea facturile la gaz compensate si in luna ianuarie 2022.

Chiar daca facturile lunii ianuarie 2022, la gaz si electricitate nu au venit, vom incerca sa aproximam care este numarul consumatorilor care vor beneficia de plafonarea si compensarea facturilor la energie si gaze, in aceasta luna, luand in considerare scumpirile de la 1 ianuarie 2022:

a)     Consumatorii casnici

-        plafonarea se aplica doar in cazul :

 • preturilor la energiei electrica care depasesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai putin abonamentul). In situatia cresterii de la 1 ianuarie 2022 a preturilor, in medie cu cca 75% fata de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au ramas in serviciul universal, dar si a celor care au incheiat contracte la energie electrica in piata concurentiala in lunile decembrie - ianuarie 2022, cca. 60% dintre consumatorii casnici de energie electrica li se va plafona pretul la 1 leu/kWh. Astfel, apreciem ca acesti consumatori vor achita in luna ianuarie 2022, in medie cu cca 0,41 lei/kWh mai putin pentru energia electrica consumata decat pretul mediu din contracte in perioada ianuarie-martie 2022, urmand ca dupa data de 1 aprilie 2022 sa achite preturile la nivelul valorii din contract adica in medie preturi cu cca. 85% mai mari decat in anul 2021 
 • preturilor la gaze naturale care depasesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai putin abonamentul). In situatia consumatorilor care au fost trecuti prin efectul legii in piata libera la 1 iulie 2021 sau nu au incheiat contracte la gaze naturale in piata concurentiala dupa data de 1 iulie 2021, preturile nu depasesc in general valoarea de 0,37 lei/kWh si atunci nu se plafoneaza nimic. Apreciem ca in luna ianuarie 2022, ca cca  25 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafoneaza pretul in luna ianuarie 2022, acestia avand pretul sub 0,37 lei/kWh.

-        compensarea se aplica doar in cazul in care :

 • consumatorul consuma energie electrica sub 300 kWh/luna, dar nu mai putin de 30 kWh, situatie in care se aplica o compensatie de 0,29 lei/kWh, din pret cu taxe (dar fara abonament, rate si alte servicii din factura de electricitate), dar doar in situatia in care pretul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. In situatia in care pretul din factura este sub aceasta valoare, consumatorul consuma mai putin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primeste nici o compensatie.. Apreciem ca, in acest an:
  • cca. 25% din consumatori casnici de energie electrica nu se incadreaza in conditiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensatie
  • cca. 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrica vor primi in medie cca 30 lei compensare pe luna.
 • consumatorul consuma mai mult de 20 mc si putin de 250 mc gaze naturale in luna ianuarie 2022 situatie in care se acorda o compensatie de 33% din pretul gazelor din propriul contract (dar fara abonament, rate si alte servicii din factura de gaz), dar doar in situatia in care pretul gazelor naturale fara tarife si taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. In situatia in care pretul gazelor marfa din factura este sub 0,125 lei/kWh (pret final de cca. 0,208 lei/KkWh), daca consuma este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022, sau sub  20 mc/luna, nu primeste nici o compensatie. In situatia consumatorilor care au fost trecuti prin efectul legii in piata libera la 1 iulie 2021 sau nu au incheiat contracte la gaze naturale in piata concurentiala dupa data de 1 iulie 2021, preturile nu depasesc in luna noiembrie, in general valoarea de 0,208 lei/kWh si atunci nu se plafoneaza nimic.
 • Apreciem ca, in ianuarie 2022:
  • cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se incadreaza in conditiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensatie
  • cca. 40 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au pretul gazelor in anul acesta sub limita pretului impus de lege pentru care se acorda compensatie si nu vor beneficia de nici o compensatie.
  • cca. 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi in medie cca. 150 lei compensare pe luna.

 

b)     IMM - uri

In urma solicitarii Asociatiei Energia Inteligenta la mai multe IMM uri a informatiilor privind facturile care uremaza sa le achite, am constatat ca 2 din 10 IMM uri nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii, multi declarand ca nu au stiut ca au aceasta obligatie, informatia lor fiind ca nu trebuie sa faca nimic pentru a beneficia de compensatia la energie si gaze (afirmatie care este valabila exclsuiv pentru consumatorii casnici, celelalte categorii conform legii fiind obligate sa trimita o scrisoare la furnizorul sau pentru a beneficia de compensarea pretului la energie electrica si gaze). In fapt aceasta "greseala" de comunicare a fost motivul sa scoata din joc o parte din sumele necesare a fi compensate si sa permita invinovatirea consumatorilor noncasnici ca nu au preturi mici la gaze, fiind o birocratie absolut inutila prevazuta de lege. De asemenea este bine de stiut ca acesti consumatori pot inca beneficia de acele compensari prevazute de lege, pentru perioada ramasa pana la 31 martie 2022, daca transmit aceasta notificare la furnizorul sau.

0 comentarii3206 vizualizări10 ianuarie 2022
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0