
Numele meu este Lucian Adrian Ungur. Locuiesc in orasul Bistrita si, in calitate de cetatean al orasului, va solicit ajutorul avand in vedere functia pe care o detineti in Parlamentul Romaniei.
Avand in vedere situatia economica a tarii si numarul mare de persoane aflate in executarea pedepselor in penitenciare care sunt sustinute financiar din bugetul de stat, va rog respectuos sa promovati un proiect de lege prin care toti detinutii apti de munca, indiferent de pedeapsa pe care o executa, sa fie obligati sa presteze munca 8 ore pe zi in domeniile in care sunt calificati.
Daca acestia nu au o calificare, sa fie cuprinsi intr-un program de calificare la locul de munca cu prestare de munca necalificata pe perioada calificarii, avand in vedere faptul ca intre 23.000 si 30.000 de detinuti se afla in detentie pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si detentia pe viata, iar pentru asigurarea conditiilor de cazare, masa, paza, etc., statul roman cheltuieste suma de 2.486 lei/persoana in fiecare luna. Dupa un calcul simplu, ajungem la concluzia ca statul cheltuieste lunar pentru o persoana care a incalcat legea si a adus prejudicii societatii cat pentru 7 persoane aflate la pensie cu o pensie minima garantata.
La aceasta propunere, va rog sa aveti in vedere si latura social-educativa prin faptul ca persoanele care presteaza munca pe perioada detentiei au sanse mult mai mari de a se reintegra in societate, avand drept consecinta implicit reducerea sanselor de recidiva. Dupa eliberare, majoritatea persoanelor care au fost private de libertate nu reusesc sa se reintegreze in societate sau sa isi gaseasca un loc de munca din diferite motive, comitand alte fapte infractionale.
Astfel, daca persoana incarcerata este in situatia lipsei unei calificari, o poate obtine daca este obligata sa munceasca. Legea va trebui sa prevada o norma minima de munca zilnica sub care detinutul nu va putea sa beneficieze de reducerea de pedeapsa prevazuta mai jos.
Primariile sa fie obligate sa foloseasca cu prioritate detinuti in activitatile care permit acest lucru, iar tarifele platite de cei care folosesc munca detinutilor sa fie mai mici cu 25% decat tarifele minimului pe economie aprobat prin legea muncii.
Banii obtinuti din munca prestata sa fie virati bugetului de stat in proportie de 80%, iar 20 % detinutului, evitand astfel situatia actuala in care penitenciarele folosesc cei mai multi bani in scopul ridicarii gradului de confort al detinutilor prin diferite achizitii care nu sunt de stricta necesitate, ci doar in ideea de a nu pierde banii sau pentru a evita sa ajunga in bugetul de stat.
Totodata va rog sa aveti in vedere si latura economica, in care statul este nevoit sa reduca salariile si pensiile, iar acum din bani publici este sustinuta o adevarata "armata de infractori" care nu vor sa munceasca sau carora nu li s-au creat conditii pentru a munci si a castiga macar atat cat sa se intretina.
Va rog sa aveti in vedere si un eventual amendament adus Codului Penal prin care persoanele cu pedepse de pana la 5 ani (pedeapsa care nu a fost aplicata pentru infractiune cu violenta), sa fie condamnate la executarea pedepsei la locul de munca si conditionata de gasirea de catre condamnat a unui loc de munca in maxim 30 zile de la comunicarea sentintei definitive, sub sanctiunea executarii pedepsei in inchisoare in situatia in care condamnatul nu isi indeplineste conditia impusa de instanta de judecata, cea de gasire a unui loc de munca. Propunerea va trebui sa cuprinda si masuri de incurajare a detinutilor sa munceasca (ex: la fiecare 5 zile muncite scaderea a 3 zile din pedeapsa), cat si masuri de penalizare a detinutilor care refuza sa munceasca (ex: interzicerea primirii de pachete, vizite, obligarea detinutului sa execute intreaga pedeapsa fara posibilitatea eliberarii conditionate, etc.).
Va rog sa aveti in vedere faptul ca acele cateva mii de persoane aflate in detentie ar fi de un real folos in refacerea si extinderea infrastructurii in Romania, domeniu deficitar avand in vedere lipsa banilor si a fortei de munca.
Toate acestea, domnule deputat, vor trebui desigur corelate cu legislatia europeana in domeniul drepturilor omului pentru a evita o incalcare a drepturilor si demnitatii umane.
Va multumesc.
Cu stima,
Lucian Adrian Ungur
Va rog sa faceti demersurile necesare pentru promovarea unui proiect de lege prin care Guvernul sa determine cetatenii romani aflati la munca in strainatate, cat si investitorii straini, sa investeasca in Romania, acest proiect axandu-se pe atragerea de lichiditati din strainatate. Reamintesc faptul ca pana in iunie 2011 romanii aflati in afara granitelor aveau depozite bancare in valoare de 100 de miliarde de euro, conform unui studiu din acest an. Pachetul de masuri pe care vi-l propun cuprinde mai multe facilitati pentru investitorii care, dupa data publicarii legii in Monitorul Oficial, vor investi in Romania:
1.Persoanele fizice care cumpara, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii terenuri, imobile de locuit, spatii comerciale, sa fie scutite de impozit pe 5 ani, dar si de taxa notariala datorata statului. Totul cu conditia ca obiectul tranzactiei sa nu poata fi instrainat pe o perioada de 5 ani, pentru a evita operatiunile speculative, sub sanctiunea platii impozitului neachitat cu o ajustare egala cu dobanda stabilita de BNR la moneda in care s-a facut tranzactia.
2.O alta facilitate pentru persoanele care vor dovedi ca aduc lichiditati din strainatate ar putea fi cedarea de catre primarii si statul roman a unor terenuri pentru constructia de locuinte cu drept de folosinta pe toata perioada existentei constructiei, cu plata unei redevente modice (de ex. 5 eur /luna/1000 mp), conditionata de construirea imobilului pentru care a fost stabilita destinatia acelui teren, respectiv imobil de locuit, in maxim 24 de luni de la incheierea contractului intre autoritatea care cedeaza terenul si solicitant. Pentru investitorii straini care vor dori sa investeasca in Romania in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii statul roman sa le ofere facilitati cum ar fi: scutirea de taxe (exceptand TVA) si impozite pentru firmele care angajeaza muncitori pe perioada nedeterminata si mentin acelasi numar de persoane in campul muncii minim 5 ani, sub sanctiunea platii tuturor scutirilor primite retroactiv in cazul incalcarii conditiilor impuse, cu penalitatile stabilite de legiuitor.
3.O alta facilitate pentru atragerea banilor persoanelor fizice cetateni romani ar fi scutirea de impozitul pe dobanda acordata de bancile comerciale la depozitele in valuta transferate din extern si crearea unui cont depozitar (scutirea sa se aplice doar depozitelor aflate la dispozitia statului) in care persoanele fizice sa poata depune sume garantate de stat. Din acest cont, exclusiv statul roman sa se poata imprumuta pentru a face investitii in infrastructura sau pentru alte prioritati nationale. Astfel, se vor putea evita in viitor situatii extreme datorate accesarilor de credite externe, masuri de austeritate extrem de dureroase pentru populatie: taieri de pensii, salarii, ajutoare sociale, etc.
4.Tot ca o masura de stimulare a atragerii de capital extern ar fi si scutirea de catre primariile pe raza carora se face investitia a agentilor economici sau a firmelor constituite cu capital adus din strainatate de la plata chiriei si impozitului pe o perioda de 5 pana la 10 ani pentru spatiile si terenurile aflate in domeniul public sau privat al primariei daca agentul economic face o investitie de minim 1.000 euro / mp cedat in folosinta (numai cu fonduri externe). Pentru salariatii angajati in toata aceasta perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, angajatorul sa fie scutit de platile catre bugetul de stat datorate pentru perioada in care respectivele persoane isi desfasoara activitatea, dar nu mai mare de 5 ani.
Toate aceste facilitati au avantaje economico-sociale deosebite, daca luam in considerare si faptul ca statul roman nu trebuie sa plateasca nimic din buget, ci doar sa renunte la niste taxe pe care oricum nu le-ar incasa daca nu ar aplica aceste masuri de stimulare economica. Astfel de masuri au avantajul atragerii de fonduri externe, creeaza noi locuri de munca, sporesc cererea de produse in multe domenii si aduc numeroase beneficii.
In speranta ca aceste propuneri vor fi incluse, cu ajutorul dumneavoastra, in lege, va multumesc anticipat.
Cu stima,
Lucian Adrian Ungur
2 commentarii | 154 vizualizări | 26 iulie 2011 |