Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Obiectivele si progresele Romaniei pentru cresterea volumului de combustibili regenerabili.

Concluziile dezbaterii online "Stop Aruncarii Uleiului Alimentar Uzat - exemple de bune practici si stimularea colectarii in Romania". De ce trebuie sa colectam uleiul alimentar uzat? Cum colectam uleiul folosit? Si, poate cel mai neclar pentru multi dintre romani: Ce putem face cu uleiul folosit, odata ce l-am colectat?

Aici intervine campania de informare derulata de Asociatia Energia Inteligenta, prin care se incearca, pe de o parte, cresterea gradului de constientizare a importantei colectarii uleiului alimentar uzat si, pe de alta parte, identificarea impactului pe care acest deseu utilizat in producerea biocombustibililor il are in ceea ce priveste ponderea sau cantitatile colectate. Nu in ultimul rand, printre obiectivele majore ale Asociatiei Energia Inteligenta se numara promovarea consistenta si sustinuta a unei initiative legislative, care sa se concretizeze intr-o colectare corespunzatoare a uleiului uzat, intr-o valorificare a acestuia si in crearea de valoare adaugata.

Un studiu realizat de Deloitte, la initiativa Asociatiei Energia Inteligenta, privind utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea de biocombustibil arata ca Romania este abia la inceputul implementarii unui sistem de colectare a uleiului de gatit folosit, cu un potential mare de crestere in ceea ce priveste cantitatea de colectat.

Care sunt obiectivele privind cresterea volumului de combustibili regenerabili in mixul energetic in perioada urmatoare pentru indeplinirea noilor tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si cele mai elocvente modele de bune practici din Romania s-au numarat, asadar, printre temele abordate in cadrul evenimentului online "Stop Aruncarii Uleiului Alimentar Uzat - exemple de bune practici si stimularea colectarii in Romania", organizat de Asociatia Energia Inteligenta.

"La inceputul acestui an, Asociatia Energia Inteligenta a initiat o campanie de constientizare asupra a ceea ce inseamna uleiul alimentar uzat, atat din perspectiva elementelor de mediu, din perspectiva diverselor obligatii pe care le avem asumate la nivel european, din perspectiva altor obligatii pe care le avem la nivel european - si anume Pachetul , care prevede anumite elemente specifice de reciclare, de obtinere a uleiului uzat sau a elementelor care, ulterior, pot fi transformate in biocombustibil, dar si de reducere a folosirii biocombustibilului clasic, obtinut prin plante tehnice de pe terenuri agricole si, nu in ultimul rand, dintr-o perspectiva de dezvoltare a Romaniei, de crestere a rezilientei, dar si a ceea ce inseamna obtinerea de venituri suplimentare in Romania sau crearea de valoare adaugata in Romania" a declarat, in deschiderea evenimentului online, Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta. "Am mizat pe multipli vectori pe care ii consideram absolut necesari a fi folositi si dezvoltati in Romania, pentru ca toate acestea sunt, pe de o parte obligatii asumate, iar nerespectarea lor atrage dupa sine amenzi, pe care, in final, le platesc oamenii - prin taxe, impozite, accize si asa mai departe - si, in acelasi timp, discutam despre niste oportunitati pe care le avem in momentul de fata, foarte importante, mai ales in contextul in care ne gasim, un context in care discutam despre o criza energetica, o potentiala criza alimentara si stam in permanenta cu "sabia deasupra capului" atunci cand discutam despre criza combustibililor", a adaugat fondatorul Asociatiei Energia Inteligenta.

Din nefericire, multi romani aleg sa se debaraseze de uleiul alimentar folosit aruncandu-l la chiuveta, fara sa stie ca exista centre de reciclare in marile lanturi de magazine.

"Carrefour Romania practica aceasta colectare a uleiului alimentar uzat inca din 2019, cand noi am simtit ca exista o astfel de nevoie in piata si, intr-adevar, este o resursa care poate fi folosita in alte procese. A pornit in urma unor discutii interne, odata cu lansarea unui program al nostru extrem de important - acela de a avea primul magazin "zero waste". Proiectul l-am inceput la Baneasa, iar ideea era una simpla: sa nu mai generam niciun fel de deseu care sa mearga catre groapa de gunoi, iar, pe cat posibil, toate deseurile sa ajunga la statia de sortare, colectare, reciclare (biogaz inclusiv).  Proiectul a fost un succes, evident cu niste costuri si implicatii considerabile, dar am demonstrat ca se poate face un astfel de lucru. Prin urmare, intentionam sa luam aceste invataminte, sa le ducem catre intreg lantul Carrefour si, speram ca, in urmatorii ani sau cat mai curand, sa avem cat mai multe magazine "zero waste"." a declarat Felician Cardos, Environmental Manager Carrefour Romania.

In prezent, retailerul dispune de 62 de magazine in care este colectat uleiul alimentar uzat - un exemplu de perseverenta si determinare in valorificarea acestui deseu.  Compania planuieste sa duca, in viitor, acest proiect la un nivel superior. "De ce nu mergem cu acest proiect catre tot lantul Carrefour, care insumeaza peste 360 de magazine? Motivul este acela ca proiectul are nevoie de o perioada de maturizare, iar, in plus, sunt si niste dificultati logistice inerente, carora li se alatura partea de operational... Asadar, nu vrem sa lansam un proiect doar de dragul de a-l lansa, fara ca el sa fie operational, ci dimpotriva: clientul sa simta o satisfactie atunci cand apeleaza la o astfel de optiune," a explicat oficialul Carrefour Romania.

Campania a fost una simpla, eficienta. Conform initiativei Carrefour, clientul poate aduce in 4 litri de ulei uzat, pentru care primeste la schimb un litru de ulei nou. "Pana in prezent, ne mandrim cu faptul ca am reusit sa strangem din piata un numar de 800.000 de litri de ulei uzat, pe care l-am dus mai departe, cu ajutorul colectorilor cu care Carrefour lucreaza, catre statiile de biocombustibil, " a adaugat Felician Cardos.

Romanii care dispun de cantitati mari de ulei alimentar uzat, pe care il doresc valorificat, dar si companiile pot sa apeleze la firme specializate in colectarea acestui deseu.

"In momentul de fata, avem campanii in dezvoltare, derulate de societatea noastra, reprezentand colectarea selectiva, de la populatie. Mai precis, colectam uleiul alimentar uzat chiar de la domiciliul persoanelor respective. Noi activam in mai multe orase din tara, in special in centrul, sudul si sud-estul tarii. Este dificil insa, avand in vedere numarul mare de solicitari venite din diverse orase. Facem insa eforturi pentru a onora cat mai multe dintre aceste solicitari. Ne referim aici la o cantitate de minimum 5 litri de ulei alimentar uzat per gospodarie, in schimbul careia familia respectiva va primi un litru de ulei alimentar nou. Tuturor acestor solicitari din partea persoanelor fizice li se adauga solicitarile lansate de catre reprezentanti din domeniul HORECA. In cazul HORECA, colectarea se face simplu: le punem la dispozitie, in baza unui contract incheiat in prealabil,  mai multe recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat, apoi, la solicitarea acestora, venim si il ridicam. La fel procedam si in cazul gospodariilor", a declarat Adrian Bradea, administrator Bracos Oil, in cadrul dezbaterii online initiata de Asociatia Energia Inteligenta.

Iar unele localitati au devenit fruntase la colectarea uleiului alimentar uzat, mobilizandu-se cu resurse consistente pentru colectarea si valorificarea acestui deseu. In municipiul Miercurea Ciuc s-au organizat, periodic, campanii de colectare, la care locuitorii orasului au fost foarte receptivi.

"Experienta este total pozitiva, dar aceasta experienta a autoritatii locale a fost precedata de un program, care s-a derulat cativa ani, dezvoltat de o organizatie neguvernamentala de mediu, care, periodic, lansa actiuni de colectare a uleiului alimentar uzat de la gospodarii.  A mai existat proiectul unei companii petroliere care, prin intermediul benzinariilor, colecta acest ulei alimentar uzat. Bazandu-ne pe toate aceste incercari, am vazut ca aici este nevoie de o abordare mult mai serioasa, deoarece este vorba despre o problema reala - mai ales in gospodariile din blocuri, in apartamente, este important ce se intampla cu uleiul alimentar uzat. De aceea, din experienta avuta in oras de catre acea organizatie neguvernamentala, la initiativa unei companii private, care prelua aceste uleiuri alimentare uzate, cu sprijinul Municipalitatii, s-au montat un numar de 15 containere. Iar, de la sfarsitul lunii octombrie si pana acum, am colectat 9 tone de ulei alimentar uzat. Va puteti imagina ce inseamna 9 tone de ulei alimentar uzat pentru sistemul de gestionare a apelor uzate, dar si ce grad de poluare presupune!", a declarat Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea Ciuc.

Acest articol face parte din proiectul "STOP aruncarii uleiului alimentar uzat" initiat de Asociatia Energia Inteligenta cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat il poate avea asupra mediului si de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corecta le poate avea asupra vietii noastre de zi cu zi prin cresterea calitatii apei potabile si a aerului. Totodata, folosirea uleiului alimentar uzat in producerea de energie din surse regenerabile, va face posibila indeplinirea tintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul este sustinut de partenerii media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat Bucharest, Capital, Club Economic, Romania Durabila, Energy Center, E-nergia, InvesTenergy, Info Mediu, Revista Piata si EM360 Group.

 

0 comentarii420 vizualizări09 iunie 2022




rss 2.0
rss 2.0