
Asociatia Energia Inteligenta lanseaza proiectul "Romania Traditionala cu Energie Curata" prin care isi propune pastrarea traditiilor romanesti concomitent cu sustinerea tehnologilor moderne care sa permita producerea de energie curata. Sub sloganul "Energia Curata care ne uneste", Asociatia Energia Inteligenta isi propune ca anul acesta sa realizeze un prim proiect care sa aduca o schimbare in bine in viata celor care traiesc si isi desfasoara activitatea in salasurile montane de pastorit din zona Valcea, prin refacerea cailor de acces catre stanele din Muntii Capatanii si instalarea de surse curate de energie, pentru ca cei care inca practica pastoritul in aceste zone sa isi poata continua activitatea. Astfel proiectul "Romania Traditionala cu Energie Curata" va aduce o contributie semnificativa la pastrarea identitatii nationale folosind energie curata.
"Pastrarea traditiilor inseamna si conservarea identitatii nationale si pentru aceasta este nevoie de un proiect national, care sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in aceste salasuri si la reabilitarea drumurilor de acces. Doar prin astfel de initiative vor putea fi puse in valoare produsele traditionale si vor continua aceste activitati emblematice pentru poporul roman" a declarat Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Pastoritul Carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunitati umane care au in centrul lor aceasta ocupatie si formarea unor puternice legaturi sociale intre practicanti, devenind un factor care a generat identitate locala, regionala si nationala. Pajistile din muntii Romaniei, cu flora furajera de calitate este rezultatul unui proces de pasunare constanta pe parcursul secolelor. Insa ceea ce s-a obtinut cu efort de-a lungul timpului, poate sa dispara in cateva decenii prin subpasunare, fenomen care favorizeaza "resalbaticirea" pasunilor prin aparitia vegetatiei ierboase nedorite si a vegetatiei lemnoase care va duce la impadurire.
Lipsa cailor de acces si conditiile grele de trai in aceste zone au facut ca peste 60% din salasele de pe culmile muntilor sa fie parasite si astfel sa fie pus in pericol pastoritul, probabil cea mai definitorie traditie a poporului roman.
In acelasi timp, avand tinte ambitioase de decarbonare pana la nivelul anilor 2030, de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, comparativ cu nivelul lor din 2005, Romania s-a inscris pe un drum al inlocuirii combustibililor clasici (carbune, lemn, benzina, etc.) cu energie curata. Astfel, Romania are ca tinta scoaterea din uz a 4.59 Gwe capacitate pe carbune pana in anul 2032, conform Planului National de Redresare si Rezilienta al Guvernului Romaniei.
Cea mai viabila solutie energetica pentru viitorul Romaniei este de a reducere si a eficientiza consumul actual de energie si de a initia dezvoltarea unor tehnologii si proiecte majore, capabile sa genereze suficienta energie care sa acopere cererea din viitor, luand in calcul si cresterea constanta a necesarului de energie nationala. "Este important ca astfel de proiecte majore sa fie demarate in domeniul energiei nucleare, energiei regenerabile, hidrogen, energiei deseurilor - pentru ca rezervele de petrol si gaz sa reziste suficient de mult timp incat sa asigure trecerea naturala catre noi forme energetice, mai eficiente si curate", a declarat Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Schimbarea se face prin oameni si cu oameni. Daca ei nu inteleg ce li se intampla se vor opune vehement oricarei schimbari, pentru ca teama de necunoscut este in firea umana. Schimbarea pe care o dorim pentru Romania trebuie sa inceapa cu oameni, cu programe de informare si de crestere a gradului de constientizare asupra importantei pastrarii traditiilor si a adaptarii la schimbarile pe care viitorul ni le va aduce. Astfel vor putea fi intelese si acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetica a Romaniei si in acelasi timp contribuie la protejarea climatica." a adaugat Dumitru Chisalita.
Astfel, asociat proiectului derulat in Muntii Capatanii, proiectul Romania Traditionala cu Energie Curata, isi propune sa deruleze si o campanie puternica de informare in diferite zone din Romania, asupra importantei acceptarii de noi forme de energie, o energie mai curata si la fel de sigura ca cea cu care oamenii s-au obisnuit.
Despre Asociatia Energia Inteligenta
Asociatia Energia Inteligenta (AEI) este o organizatie non-profit care reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice si eficientei energetice. Membri sai militeaza pentru cresterea transparentei in piata de energie, un pret corect la gaze si electricitate si o buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie. AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.
Dumitru Chisalita este Fondator si Presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta. A absolvit Facultatea de Inginerie, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu si a obtinut diplome de masterat in "Valorificarea Gazelor Naturale" (2002) la aceeasi universitate, "Managementul si marketingul petrolului" (2006) la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti si "Modernizarea energetica a cladirilor" (2007) la Universitatea Transilvania din Brasov. Dumitru Chisalita a obtinut, in 2006, atestatul de Expert tehnic extra judiciar si consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociatia Expertilor Europeni Agreati Paris, iar in 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE. In anul 2009 a obtinut atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar in domeniul petrol si gaze in cadrul Ministerului Justitiei.
Are o experienta de peste 15 ani in pozitii de management in cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale si a fost consilier pentru doi fosti ministri responsabili de sectorul energetic, avand o activitate profesionala si academica de peste 27 de ani. In prezent este Sef de Lucrari la Universitatea de Constructii din Brasov, Catedra Instalatii, membru al Societatii Inginerilor de Petrol si Gaze (SIPG), membru al Asociatiei Inginerilor Instalatori din Romania (AIIR)
![]() | ![]() |
0 comentarii | 364 vizualizări | 20 iunie 2022 |