Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
De Ziua Limbii Romane, 35.000 de carti ilustrate pentru copii vor ajunge in toate gradinitele din tara.

De Ziua Limbii Romane, sarbatorita in Romania si Republica Moldova pe 31 august, Asociatia OvidiuRO, in parteneriat cu UiPath Foundation, doneaza 35.000 de carti "Luna-Betiluna si Dora-Minodora in tara lui Peste-Mamaliga-Prapadeste" tuturor educatoarelor din tara, cu sustinerea Ministerului Educatiei, prin intermediul Inspectoratelor Scolare Judetene.

 Cartea scrisa si ilustrata de Anamaria Smigelschi are deja generatii intregi de cititori, fiind publicata pentru prima data in anii 70’, si reeditata de-a lungul timpului in mai multe editii, la diverse edituri. Aventura celor doua papusi surori se desfasoara in lumea apelor, prilej cu care copiii invata despre pesti si alte animale acvatice cu nume jucause: racul Danila, broscoii Caraoac si Carachioi, Peste-Mamaliga-Prapadeste, stapanul Regatului pestilor, textul fiind ritmat, usor de retinut si iubit de copii.

 Totodata, datorita UiPath Foundation, prin parteneriatul extins cu NABU, cartea "Luna-Betiluna si Dora-Minodora in tara lui Peste-Mamaliga-Prapadeste" va fi disponibila si in format digital, pentru a ajunge astfel la si mai multi copii.

 NABU este o aplicatie de citit gratuita care poate fi folosita si in zone cu o conexiune slaba la internet, dedicata copiilor cu varsta cuprinsa intre doi si zece ani, simplu de folosit, care asigura acces la carti scrise in mai multe limbi, organizate pe diferite grade de fluenta in citire.

 Parteneriatul UiPath Foundation, NABU si OvidiuRO isi propune sa ofere celor mai vulnerabili copii si familiilor acestora acces la literatura de la varste fragede si expunere la valori precum diversitatea si incluziunea prin intermediul cartilor special create si selectate pentru ei.

 "Ne-am propus ca pana in 2025 sa ajungem in toate gradinitele publice din Romania cu insule de lectura si natura, unde copiii si adultii sa descifreze impreuna tainele cartilor si ale universului. Acum, dupa mai putin de doi ani, am ajuns la jumatatea drumului. In comunitatile defavorizate, unde saracia ingreuneaza dezvoltarea copiilor, o aplicatie digitala accesibila dedicata lecturii, cu povesti curatoriate de peste tot din lume, ar putea face diferenta, atat pentru profesorii care nu au suficiente resurse, cat si pentru parintii care nu isi permit sa cumpere carti pentru cei mici" explica Maria Gheorghiu, cofondatoarea Asociatiei OvidiuRO. 

 "Copiii care provin din familii sarace nu au atat de usor acces la carti. De multe ori, parintii prioritizeaza alte cheltuieli de baza, cum ar fi mancarea si hainele, in detrimentul cartilor. Astfel, copiii ajung sa creasca fara carti si fara povesti, iar acest fapt se concretizeaza intr-un inceput anevoios in viata si in decalaje ce tin de alfabetizare fata de copiii care au fost expusi la citit de la o varsta frageda. De aceea, am incheiat parteneriatul cu NABU si OvidiuRO pentru a face cartile accesibile tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin. Studiile arata ca la inceputul anului 2022, in Romania erau aproximativ 16,8 milioane de utilizatori de internet, iar rata de penetrare a acestuia era de 88% din totalul populatiei. Ceea ce ne face sa credem ca NABU este un instrument ce se va dovedi foarte util in a facilita accesul la carti pentru cat mai multi copii din Romania," explica Raluca Negulescu-Balaci, Directoarea Executiva a UiPath Foundation.

 ’’Viziunea noastra este de a oferi un acces echitabil la alfabetizare pana in 2030 astfel incat fiecare copil sa poata citi si sa se ridice la potentialul sau maxim. Cu o misiune atat de indrazneata si ambitioasa ca a noastra, ne straduim sa ajungem la cat mai multi oameni, in special in comunitatile cu cele mai mari nevoi. Impreuna cu partnerii nostri, OvidiuRO si UiPath Foundation, visam sa ajutam cei mai vulnerabili copii si familiile lor sa aiba acces la literatura de la o varsta frageda si speram sa le insuflam valori precum diversitatea si incluziunea prin intermediul cartilor special create pentru copii.’’ ne-a transmis Tanyella Evans, Director Executiv NABU

Aplicatia NABU ofera acces la carti in limbile romana, engleza si ucraineana atat pe telefon, cat si pe tableta (Android si iOS), functioneaza si la o viteza redusa a internetului, poate fi folosita chiar si offline pentru ca permite descarcarea cartilor pe device-ul folosit. Pentru telefoanele si tabletele Android aplicatia NABU poate fi descarcata de aici, iar pentru IOS de aici.

 UiPath Foundation este unul dintre partenerii strategici ai Asociatiei OvidiuRO care sprijina accesul la educatie timpurie de calitate pentru copiii din comunitati defavorizate, prin donatii de carti, ateliere si formari pentru profesori. In anul scolar 2021-2022, prin programul "Fiecare copil merita o poveste", peste 35.000 de copii au beneficiat de sesiuni de lectura, iar peste 24.000 de carti ilustrate au ajuns la gradinite si in familiile vulnerabile din judetele Botosani, Galati, Olt si Vaslui. Parteneriatul se extinde anul acesta cu resursele NABU, promovate cu ajutorul profesorilor si ambasadorilor OvidiuRO, astfel incat copiii sa aiba acces la si mai multe povesti, dincolo de insula de lectura de la gradinita.

 

Despre Asociatia OvidiuRO

 Din 2004, misiunea Asociatiei OvidiuRO este de a facilita accesul la educatie timpurie de calitate pentru toti copiii din Romania si in special pentru cei proveniti din grupuri vulnerabile. Asociatia mobilizeaza resurse private si publice pentru a pilota si extinde ulterior la nivel national interventii integrate socio-educationale.

 Afla mai multe pe www.ovid.ro 

 

Despre UiPath Foundation

UiPath Foundation este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, apolitica si fara orientare religioasa, care sustine copiii din medii vulnerabile sa-si atinga potentialul si sa se dezvolte alaturi de comunitatile lor, prin accesul egal la educatie si prin dezvoltarea competentelor secolului al 21-lea. UiPath Foundation a fost  fondata de compania UiPath in ianuarie 2019 si actioneaza ca o organizatie independenta.

Incepand cu Romania (Bucuresti si judetele Cluj, Vaslui, Galati, Botosani, Olt) si India (Bangalore), UiPath Foundation deruleaza, in parteneriat cu organizatii non-profit cu impact la nivel local, programe educationale care raspund multiplelor nevoi ale copiilor care se confrunta cu saracia. 

Din 2019 pana in prezent, UiPath Foundation a sustinut peste 40.000 de copii care provin din familii vulnerabile din Romania si India sa aiba acces la educatie de calitate si peste 3.000 de profesori din Romania care au beneficiat de activitati de formare care vizeaza imbunatatirea competentelor digitale, a leadership-ului in scolile vulnerabile, precum si a competentelor secolului al XXI-lea.

Despre NABU

Fondata la New York in 2013, NABU este o organizatie premiata, al carei obiectiv este de a alfabetiza populatia si de a ajuta copiii sa citeasca in limba lor materna. In acelasi timp, NABU este si o editura importanta cand vine vorba de publicarea cartilor multilingve pentru copii in cele mai neglijate limbi.

Misiunea NABU este de a contribui la rezolvarea crizei alfabetizarii la nivel global, astfel incat fiecare copil sa poata citi si sa-si atinga potentialul. Organizatia isi propune sa ofere fiecarui copil acces egal la alfabetizare pana in 2030.

 

 

 

 

Persoane de Contact

 

Asociatia OvidiuRO

Oana Vasiliu

oana.vasiliu@ovid.ro

www.ovid.ro

 

UiPath Foundation

Denisa Coltea

denisa.coltea@uipathfoundation.com

www.uipathfoundation.com

 

NABU

Cristina Istrate

cristina@nabu.org

www.nabu.org

 

 

0 comentarii4340 vizualizări31 august 2022
rss 2.0
rss 2.0