Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Dreptul la energie in limita a 150 kWh pe luna pentru toate gospodariile.

DiEM25 Romania, parte a Miscarii pentru Democratie in Europa 2025 - DiEM 25 (https://diem25.org/ro/), propune public introducerea in legislatia nationala a dreptului la energie si a accesului neingradit la aceasta in limita a 150 kWh pe luna pentru toate gospodariile. Propunerea poate parea nerealista, dar realitatea arata ca Guvernul in loc sa aloce 2 miliarde de lei pentru a sustine cu energie electrica toate gospodariile din Romania, in limita a 150 kWh lunar plateste oligarhiei energetice peste 20 miliarde de lei anual.

Este probabil cel mai mare jaf din bugetul de stat din ultimii ani, alaturi de cazul achizitiilor militare. Plafonarea preturilor la energie si decontarea diferentei dintre pretul platit de populatie si pretul cerut de oligarhii energetici reprezinta o schema perfida de imbogatire a acestora, nu o masura menita sa ajute populatia. In timp ce populatia saraceste, preturile explodeaza, oligarhii se imbogatesc fara macar sa se ridice de la birou.

DiEM25 in Romania cere sprijinirea directa a populatiei prin alocarea unei cote de 150 kWh pe luna pentru fiecare gospodarie din productia de stat a Hidroelectrica, Nuclearelectrica, alte unitati.

Iata calculul:

Numar consumatori

8.700.000

 

opt milioane sapte sute de mii

kWh gratis pe luna

150

 

 

Luni

12

 

 

pret productie kWh (lei)

0,2

 

 

Total (lei)

3.132.000.000

 

trei miliarde o suta treizeci si doua de milioane pe an

Total real (lei)

2,1 miliarde

 

(4,5 milioane de consumatori consuma sub 100 kWh pe luna)

 

Daca se aloca fiecarei gospodarii gratuit cei 150 kWh lunar, luand in calcul consumul real, conform ANRE, ar insemna un cost de productie de 2,1 miliarde de lei pe an si o populatie protejata in fata speculantilor din energie, a oligarhiei care se imbogateste tot mai mult in timp ce populatia este aruncata in saracie, fara vreo speranta la orizont.

DiEM25 in Romania a initiat o petitie pentru adaugarea dreptului la energie printre drepturile cetatenilor in vederea garantarii accesului tuturor la energie.

Intra pe http://diem25.org/150kW citeste si semneaza petitia!

 

Contact: 

email info@ro.diem25.org 

Tel: 0742689126

 

 

.

 

Explozia preturilor la energie continua sa amplifice cele doua efecte majore cu care societatea se confrunta astazi: saracirea populatiei si transferul unei parti importante din veniturile cetatenilor catre buzunarele "baietilor destepti" care controleaza Sistemul. Efectele scumpirilor, declansate de masurile aberante luate de Comisia Europeana, liberalizare si calcul al pretului energiei, efecte amplificate de speculanti, inflatie si razboiul din Ucraina, sunt acum mascate prin masurile de plafonare luate de guvern. Aceasta plafonare poate fi considerata cel mai mare jaf din bugetul de stat din ultimii ani. Acoperirea diferentei dintre costul platit de consumatori si preturile stabilite arbitrar de furnizori si intermediari, prin transferul de la buget al unor sume uriase si nemeritate catre conturile acestora, va avea efecte majore asupra stabilitatii bugetare si asupra veniturilor generale ale romanilor in anii care urmeaza.

 

DiEM25 in Romania respinge paradigma sistemului capitalist neoliberal, care mentine cetatenii obisnuiti in stare de saracie si teama fata de ziua de maine, stare care ii transforma in slujitori umili ai Sistemului si ai oligarhilor care controleaza societatea. Militam pentru extinderea drepturilor fundamentale ale oamenilor prin garantarea accesului la energie.

 

Am fost obisnuiti sa gandim ca nimic nu este gratis si ca exista un cost pentru orice; insa acel cost a fost deja platit in foarte mare masura. Societatea se schimba si devine tot mai important ca aceasta sa evolueze, iar nivelul de trai al tuturor sa creasca in acelasi ritm cu progresul tehnologic. In domeniul energetic, statul detine companiile sale, are hidrocentrale, are reactoare nucleare, are termocentrale, sisteme pe care guvernele actuale le-au mostenit. Ele sunt realizarile inaintasilor, capacitati de productie pe care le-am primit mostenire in calitate de cetateni romani si pe care le lasam mostenire generatiilor viitoare.

 

Statul este instrumentul prin care poporul isi gestioneaza averea comuna, inclusiv resursele naturale ale tarii. Ne dorim ca energia electrica sa nu fie o marfa, ci o resursa publica. Este timpul ca accesul la aceasta resursa sa fie garantat.

Sa calculam:

In Romania suntem 8,7 milioane de consumatori casnici alimentati cu electricitate; dintre acestia, 4,5 milioane sunt consumatori vulnerabili. Toate gospodariile consuma anual in jur de 18% din totalul productiei de energie electrica (de aproximativ 66 TWh), cu un pret de productie de 10 miliarde de lei. Daca calculam o cota gratuita de 150 kWh pe luna pentru fiecare gospodarie, asta inseamna un consum de 15,6 TWh anual, adica un efort financiar de 2,1 miliarde de lei pe an. Aceasta fara sa luam in calcul ca multe gospodarii consuma sub 100 kWh pe luna, deci efortul real este mult mai mic. De exemplu, valoarea pensiilor de serviciu ale magistratilor pe un an implica aproape acelasi efort bugetar.

 

Productia de energie din Hidro are cea mai mare pondere, iar energia nucleara este pe locul trei. Impreuna cu CE Oltenia, aceste trei companii de stat produc cca 42 TWh anual, iar consumul populatiei reprezinta cca. 37% din energia produsa de acestea. Aceasta energie ieftina produsa de companiile statului roman poate asigura necesarul de energie al populatiei.

 

DiEM25 in Romania solicita guvernului sa distribuie in mod gratuit din capacitatile de productie apartinand statului (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, etc) energie electrica pentru populatie in limita de 150 kWh pe luna pentru fiecare gospodarie. Aceasta operatiune inseamna un cost sub 2 miliarde de lei pe an pentru companiile statului. Plafonarea actuala si compensarea de la buget baga in buzunarele "baietilor destepti" in mod direct peste 16 miliarde de lei, de peste 8 ori cat ar costa masura "gratuitatii" pentru populatie.

 

DiEM25 in Romania doreste recunoasterea dreptului la energie electrica pentru populatie. Constientizarea de catre cetateni a solutiilor reale in criza preturilor la energie si demascarea schemelor de scurgere a unor sume uriase de bani din buget catre oligarhie reprezinta conditiile necesare legiferarii cu succes a dreptului la energie.

 

Vino alaturi de noi, cere-ti drepturile, apara-ti viitorul, semneaza petitia si da mai departe!

 

Contacteaza DiEM25 in Romania la info@ro.diem25.org.

 

DiEM25 in Romania se angajeaza ca la atingerea urmatoarelor praguri privind numarul de semnaturi sa intreprinda aceste actiuni:

la 10.000 de semnaturi - transmiterea propunerii catre toti membrii guvernului si ai parlamentului

la 25.000 de semnaturi online - declansarea procedurii legale oficiale pentru a transforma aceasta initiativa cetateneasca in proiect de lege in parlament.

 

Surse:

https://www.anre.ro/download.php?f=f6eEiA%3D%3D&t=wOq0w9nTnMqmorLosA%3D%3D

https://www.anre.ro/download.php?f=fql%2BgqU%3D&t=vdeyut7dlcecrLbbvbY%3D

https://www.anre.ro/download.php?f=fql7g6U%3D&t=vdeyut7dlcecrLbbvbY%3D

0 comentarii4333 vizualizări23 septembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0