Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Analiza - Cum ne vom incalzi imobilele in viitor?

Incalzirea imobilelor este principala problema energetica din Europa si Romania. Incalzirea reprezinta cantitatea cea mai mare de energie consumata intr-un imobil, dar si cantitatea cea mai mare de energie utila consumata dintre toate sectoarele de consum. De asemenea, incalzirea determina si costurile cele mai ridicate avand cel mai mare impact social. Nu in ultimul rand pentru incalzire, obtinerea energiei regenerabile reprezinta cea mai mare provocare in viitor la nivelul Romaniei si al Europei.

 In Romania estimarile privind consumul de energie primara a anului 2022 arata ca titeiul, carbunele si gazele naturale reprezinta impreuna cca. 68%, in scadere cu 7 % fata de situatia din anul 2015, iar energia regenerabila prezinta o crestere de 2,4 ori pentru aceeasi perioada, dar cu toate acestea, aceasta reprezinta doar cca. 6% din total energie primara consumata in Romania.

 Principalul sector consumator de energie finala in Romania il reprezinta sectorul rezidential cu cca 38%, urmat de sectorul transporturi cu cca. 27% si industrie cu cca 21%. In cea mai mare parte aceste sectoare folosesc energie din surse neregenerabile.

 Aproape jumatate din energia utila din Romania este folosita pentru incalzirea imobilelor si ACM, sursele principale de energie primara fiind lemnul brut si gazul natural (cca. 70%).

Incalzirea imobilelor reprezinta cererea principala de energie pentru o gospodarie (nu am identificat informatii pentru energia consumata in medie in Romania pentru racire, componenta care va creste in viitor).

In randul statelor membre UE, conform Eurostat, ponderea imobilelor alimentate din sursele regenerabile de energie pentru incalzire si racire a fost mai mult de jumatate in Inslanda (79,4%), Suedia (66,1%), Letonia (57,8%), Finlanda (57,5%) si Estonia (52,3%).

Obtinerea energiei pentru incalzire din resurse regenerabile se rezuma la un numar redus de solutii tehnice: a) la nivelul caselor individuale - "pompele de caldura, panouri termosolare si panouri fotovoltaice" sau "peleti si panouri fotovoltaice", b) aglomerari urbane - sisteme de termoficare care sa foloseasca : energie geotermala.

Avand in vedere viteza mica de interschimbabilitate a modurilor de incalzire a imobilelor din Romania, din ultimii 10 ani se impun dezvoltarea unor politici fiscale, economice, energetice si de mediu care sa stimuleze puternic schimbarea modului de incalzire a imobilelor. Chiar si in aceste conditii probabilitatea ca in anul 2050 sa atingem tinta de 50% din imobile alimentate cu energie regenerabila este mca, mai ales la nivelul aglomerarilor urbane, acolo unde gazele naturale/hydrogenul - in sisteme cogenerative si agent termic provenit de la SMR, probabil ca sunt strategiile care vor trebui sprijinite.

 

 

Dumitru Chisalita

Presedinte

 

 

0 comentarii4655 vizualizări07 februarie 2023
rss 2.0
rss 2.0