Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Zilele prevenirii dezastrelor. Cat de pregatiti suntem pentru a preintampina efectele lor?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cea de-a doua editie a proiectului "Zilele Prevenirii Dezastrelor". Pe parcursul anului 2023, vor avea loc patru actiuni de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la diverse situatii care pot pune in pericol vieti omenesti, precum incendii, dezastre naturale, cutremure sau disparitii de persoane. Acestea se vor desfasura la Sibiu - martie 2023, Alba Iulia - iunie 2023, Brasov - septembrie 2023 si Oradea - octombrie 2023.

Proiectul are ca scop cresterea gradul de constientizare a masurilor de prevenire a situatiilor neprevazute si a posibilelor accidente si se desfasoara in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Actiuni de informare si responsabilizare adresate copiilor, dar si adultilor vor fi derulate in centrele mobile de instruire a populatiei cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta in Sibiu, Brasov si Oradea.

Initiativei Asociatiei Energia Inteligenta s-a alaturat si Clubul Cainilor Utilitari care va organiza demonstratii de dresaj canin si sesiuni de constientizare in ceea ce priveste utilizarea cainilor in activitatile de cautare si salvare. Totodata, vor avea loc actiuni simulate de cautare si salvare persoane disparute in zona urbana si in mediul natural in colaborare cu Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din cele patru orase mai sus mentionate.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatia Energia Inteligenta:

"Evenimentele tragice petrecute recent  in Turcia, dar si entuziasmul si interesul de care s-a bucurat prima editie a acestei actiuni derulata anul trecut la Medias vin sa sublinieze necesitatea pregatirii populatiei pentru situatii neprevazute precum incendii, dezastre naturale, cutremure sau disparitii de persoane, chiar daca nu se intrevede o astfel de situatie pentru tara noastra, si totodata dorinta si deschiderea oamenilor de a fi instruiti cu privire la comportamentul pe care trebuie sa il adopte in astfel de situatii. Asociatia noastra a desfasurat in cei peste 6 ani de activitate, variate actiuni educative printre care se numara cele care vizeaza comportament responsabil sau prevenirea situatiilor care ne pot pune viata in pericol cu scopul de a-i responsabiliza pe copii in folosirea gazului natural, de a preveni si combate incendiile si de a informa participantii cu privire la masurile de prim ajutor in cazul unor astfel de accidente. Actiunile noastre au gasit intotdeauna un partener de nadejde in Departamentul pentru Situatii de Urgenta carora le multumesc pe aceasta cale."

Colonel Alexandru-Catalin ALDEA, Sef Serviciu Coordonare si Implementare Cerinte de rezilienta, Departamentului pentru Situatii de Urgenta:

"Pentru a face fata fiecarei provocari si pentru a construi impreuna o societate rezilienta, Departamentul pentru Situatii de Urgenta continua campania nationala de informare publica cu privire la masurile de prevenire si comportament pe care cetatenii trebuie sa-l adopte in diferite situatii de urgenta, de amploare sau dezastru.

Nu trebuie sa asteptam sa se intample ceva grav pentru a lua masuri de prevenire si micsorare a efectelor unor posibile dezastre. Dezastrele se pot intampla oriunde si oricand, dobandirea informatiilor relevante pe care le putem accesa atat inainte, in timpul, dar si dupa un dezastru, pot face din fiecare cetatean un salvator.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin programele de pregatire a populatiei si prin protocoalele si parteneriatele semnate cu celelalte state, depune un efort constant in ceea ce priveste cresterea rezilientei si pregatirii in fata dezastrelor.

Este important sa lucram impreuna pentru a construi, sustine si imbunatati capacitatea noastra de prevenire si pregatire impotriva efectelor diferitelor situatii de urgenta de amploare sau dezastru."

 

Vlad Popescu, Director, Clubul Cainilor Utilitari:

"Clubul Cainilor Utilitari este o organizatie foarte activa care participa la numeroase actiuni simulate de cautare persoane disparute in mediul urban sau natural, dar si la misiuni de cautare-salvare. In prezent, asociatia noastra alaturi de ONG-urile partenere a trimis, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Romania, sase echipe de voluntari om - caine pentru a lua parte la actiunile de cautare - salvare din Turcia. Sustinem initiativa Asociatiei Energia Inteligenta si necesitatea pregatirii populatiei pentru situatii neprevazute si ne alaturam actiunii "Zilele Prevenirii Dezastrelor" pentru ca impreuna cu echipele ISU sa derulam ample actiuni simulate de cautare si salvare in mediul natural si in daramaturi care vor aduce un plus valoare pregatirii tuturor voluntarilor nostri".

Prima editie a proiectului "Zilele Prevenirii Dezastrelor" a avut loc la Medias in toamna anului 2022 si s-a bucurat de sprijinul Departamentului pentru Situatii de Urgenta prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Cpt. Dumitru Croitoru" Sibiu si al asociatiilor Clubul Cainilor Utilitari si Lupus Fortis Mediensis.

 

0 comentarii4844 vizualizări10 februarie 2023
rss 2.0
rss 2.0