Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 24 Mai 2024 - 14587
De 26 ani, Romania spune Da! energiei nucleare, o sursa curata si sigura de energie.

Argumentele specialistilor, in dezbaterea "Energia nucleara, parte din mixul de energie curata al Romaniei". Proiectul "Romania Traditionala cu Energie Curata", dedicat solutiilor nationale pentru energie curata, a continuat in 30 ianuarie 2023 cu o dezbatere online dedicata energiei nucleare, intitulata "Energia nucleara, parte din mixul de energie curata al Romaniei". A fost o editie care ne-a oferit mandrie si optimism, deoarece invitatii nostri ne-au amintit ca avem o istorie marcata de succes a producerii de energie nucleara si ca exista specialisti care pot derula viitoare proiecte de mare amploare. De asemenea, am aflat ca exista o strategie clara de dezvoltare a acestui sector, ce se bucura de o solida incredere internationala si continua dincolo de hartie, prin atragerea unor finantari importante.

Se spune ca fiecare lucru trebuie facut la timpul sau, iar aceasta perioada este perfecta pentru investitiile in capacitati crescute de producere a energiei atomice. Acesta este unul dintre principalele aspectele mentionate de catre domnul Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, care a avut si misiunea de a modera aceasta intalnire. In introducere, domnul Chisalita a aratat ca pe Glob sunt in desfasurare 50 de noi proiecte nucleare ce urmeaza sa raspunda cerintelor tot mai mari de energie la nivel mondial.

Invitatii prezenti in cadrul dezbaterii au prezentat cu profesionalism, dar si un entuziasm perfect justificat, puncte de vedere asupra evolutiei viitoare a acestui domeniu:

Domnul Teodor Chirica, Presedinte Consiliului de Administratie Nuclearelectrica, a aratat in interventia domniei sale ca necesarul de energie creste continuu, cu 2,1% pe an. De aceea, este foarte probabil, conform studiilor FORATOM, ca Europa sa ramana dependenta de combustibili fosili, in cazul in care nu isi dezvolta capacitatile de productie a energiei atomice. Tehnologia nucleara se numara, alaturi de hidroenergie, energie solara si hidroenergie, capturarea carbonului si hidrogen, printre mijloacele prin care se poate inlatura aceasta dependenta. Importanta energiei atomice pentru realizarea obiectivelor climatice si tranzitia spre o economie durabila a fost recunoscuta de catre Uniunea Europeana, astfel ca energia atomica a fost inclusa in Taxonomia pentru finantarea durabila.

Pentru Romania, acest tip de energie reprezinta o sursa sustenabila si eficienta, contribuie la securitatea energetica si la dezvoltare, deoarece se bazeaza pe inovare si tehnologie de ultima ora. In plus, tara noastra detine o baza solida pentru cresterea productiei de energie atomica, in arii precum ingineria, constructia, fabricatia, operarea si intretinerea.

Doamna Melania Simona Amuza, Director General Adjunct, Comercial si Dezvoltare Nuclearelectrica, a aratat ca suntem intr-un moment cheie in istoria energiei nucleare, care are ocazia sa participe la indeplinirea obiectivelor nationale si europene de decarbonizare. De asemenea, pentru tara noastra, este o perioada favorabila pentru crearea unui lant national de productie integrat, cu beneficii pentru siguranta si fluenta productiei. Este important pentru Romania sa reuseasca sa atinga acest obiectiv, al dezvoltarii programului national pentru energie nucleara deoarece astfel va putea amplifica beneficiile pe care aceasta industrie i le ofera deja. De exemplu, dupa cum a subliniat doamna Melania Amuza, acest domeniu contribuie cu aproximativ 20% energie curata in mixul national si o reducere anuala a cantitatii de CO? cu 10 mil t, energia nucleara reprezentand 33% din totalul energiei fara emisii de carbon la nivel national. In plus, industria nucleara creeaza peste 11.000 de locuri de munca si venituri importante la bugetul de stat, care ar putea sa creasca proportional cu productia de energie. In acest moment, Nuclearelectrica deruleaza proiecte de peste 12 miliarde euro care vor dubla productia de energie nucleara la nivelul anilor 2030/2031: retehnologizarea si extinderea duratei de functionare a Unitatii 1 de la Cernavoda, constructia a 2 unitati CANDU pana in 2031 (ceea ce numim, de obicei, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda) si dezvoltarea centralei de tip SMR-uri, reactoare modulare mici.

Prof. Dr. Ing. Ionut Purica, fost Presedinte al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive din Romania, este unul cei mai importanti experti romani in energie nucleara. Domnia sa si-a inceput interventia cu o interesanta prezentare a istoriei domeniului nuclear din tara noastra. Revenind la momentul actual, invitatul nostru a aratat ca Romania preia din nou, si in aceasta generatie, gandirea de introducere de tehnologii nucleare noi. Justificat, deoarece industria romana are capacitati de fabricatie si isi pastreaza calificarile pentru standardele de protectie atat de riguroase ale acestui domeniu. Domnul Ionut Purica a explicat ca aceasta experienta valoroasa merita transmisa si extinsa prin noile proiecte in desfasurare. Performantele industriei atomice romanesti au fost confirmate si de catre SUA, care considera ca tara noastra reprezinta o platforma viabila pentru implementarea de noi tehnologii si a luat decizia de a continua colaborarea in domeniul  energiei nucleare. Aceasta reprezinta o realizare pentru Romania deoarece tara noastra isi poate mentine avansul in domeniul tehnologic prin intermediul industriei nucleare. Din fericire, fata de alte domenii, in care Romania a stopat productia si cercetarea, domeniul nuclear continua sa existe si sa produca energie, cu beneficii pentru bunastarea locala, dar si cu perspective pentru dezvoltare viitoare.

Expert Principal DTSN Nuclearelectrica, Doctor inginer in Energie Nucleara, domnul Dan Serbanescu, a subliniat ca Romania are experienta necesara pentru a desfasura noi proiecte nucleare, cum sunt SMR-urile (reactoare modulare mici). Astfel, proiectul SMR, pentru care in prezent se analizeaza amplasamentul candidat din jud. Dambovita, reprezinta o valorificare a experientei de peste 26 ani de operare la standarde de excelenta a doua dintre cele mai performante reactoare nucleare din lume (la CNE Cernavoda) dar si o valorificare a cooperarilor anterioare romano-nord americane care dateaza din anii 1968: Romania a fost prima tara est-europeana care a dezvoltat un reactor (la Pitesti), fapt ce ne-a determinat sa ne aliniem normelor americane, care au ramas in vigoare. Dupa aceasta incursiune in istoria parteneriatului romano-american, domnul Serbanescu a aratat de unde provine gradul foarte ridicat de siguranta a centralelor de generatia a 4-a, in care sunt incluse si sistemele SMR, ce valorifica experienta anterioara in operarea centralelor nucleare. Astfel, invitatul nostru arata ca trasatura fundamentala a acestora este faptul ca aceste reactoare nu necesita o sursa de alimentare cu energie externa, deci in cazul unui accident se racesc singure. Acest sistem se autoprotejeaza si are capacitatea de a se comporta ca sistemele tehnice si energetice ale viitorului, ce sunt fractalice si autoreglabile si se pot repara si limita singure.

In cele aproape doua ore de interventii, specialisti de renume din Romania ne-au aratat ca Romania se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste energia nucleara si energia curata in general si ne-au dat incredere ca vom fi "pe valul" tranzitiei catre energia verde, cu beneficii pentru prezent si viitor.

 

 

 

0 comentarii4494 vizualizări24 februarie 2023
rss 2.0
rss 2.0