Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Cui ii e frica de curentii de aer? Romania, intre optimism si rezerva pentru realizarea parcurilor eoliene.

In data de 14 februarie, Asociatia Energia Inteligenta a continuat seria actiunilor din cadrul proiectului "Romania Traditionala cu Energie Curata" printr-o dezbatere online dedicata energiei eoliene (ce exploateaza forta curentilor de aer), intitulata "Energia eoliana, parte din mixul de energie curata al Romaniei". Energia eoliana, alaturi de celelalte surse de energie regenerabila, poate contribui la asigurarea consumului de energie a tarii noastre si la obtinerea independentei energetice pe care ne-o dorim. Romania are o capacitate onshore (pe uscat) de 14.000 MW, dar sunt instalate capacitati de doar 3000 MW, iar offshore (marin) potentialul este 22000 MW, mai mult decat energia totala pe care Romania o produce din toate sursele la ora actuala. In plus, datorita politicilor europene ce decurg din Tratatul de la Paris, este un moment foarte bun pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, cu numeroase oportunitati de finantare. Cu toate acestea, exista impedimente ce tin de cadrul legislativ romanesc, cum ar fi noutatea domeniului si necesitatea adaptarii la schimbarile tehnologice, dar si lipsa specialistilor, toate acestea ingreunand crearea legislatiei si reglementarilor vitale pentru dezvoltarea si pentru atragerea investitiilor.

 

La dezbatarea noastra, ne-am bucurat de interventia unor specialisti in domeniu, ce au oferit varietate dezbaterii pe care am gazduit-o, prin abordarea unor subiecte ce au mers de la legislatie, fonduri disponibile, imbunatatirea politicilor, posibilitatile de cooperare transfrontaliere pana la specializarea personalului etc. Va invitam sa cititi o succinta prezentare a punctelor de vedere exprimate si sa urmariti, pentru detalii, inregistrarea integrala.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a reamintit scopurile proiectului "Romania Traditionala cu Energie Curata", acela de a revitaliza anumite ocupatii traditionale, dar si de a educa publicul despre ce inseamna "energia curata" si "mixul de energie curat". In cadrul proiectelor, am dedicat activitati si prezentari hidroenegiei, energiei solare, energiei nucleare, hidrogenului si, bineinteles, energiei eoliene. Dezvoltarea acestor tipuri de energie ne poate ajuta in viitor sa evitam producerea unor situatii cu care inca ne confruntam - cresterea preturilor - si sa ne cream un statut de tara independenta energetic, invatand lectia acestei perioade. Romania are o experienta de 15 ani in productia energiei solare, acest tip de energie reprezinta acum 16% din energia totala produsa in tara noastra. Dincolo de acest aspect pozitiv, domnul Dumitru Chisalita a subliniat puncte ce trebuie imbunatatite si care vizeaza "echilibrul care sa permita siguranta alimentarii cu energie a tuturor consumatorilor, care sa prezinte o securitate suficient de mare la nivelul regiunilor si la nivelul Romaniei si care, nu in ultimul rand, sa permita o dezvoltare sociala si dezvoltare economica".

0 comentarii4368 vizualizări07 martie 2023




rss 2.0
rss 2.0