Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 17 Septembrie 2024 - 14587
"Caiacul, o cultura sportiva inovativa pentru tineret" .

Asociatia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, revine la Cluj-Napoca pentru cea de-a treia editie a proiectului "Caiacul, o cultura sportiva inovativa pentru tineret", SMile 2 Sport. Si in acest an, activitatile sportive sunt destinate persoanelor cu nevoi speciale si tinerilor din centre de plasament, precum si tuturor celor care vor sa li se alature, in spiritul incluziunii promovate de Asociatie si se vor desfasura in Cluj-Napoca, in perioada 1 august - 15 septembrie 2023.

 "Atunci cand am pornit proiectul nostru de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilitati, am stiut ca demersul nostru va avea un impact pozitiv asupra vietilor tuturor celor implicati.  Am avut alaturi de noi, in caiac, persoane cu dizabilitati locomotorii, nevazatori, tineri cu tulburare de spectru autist sau cu sindrom Down, dar si tineri din centre de plasament. Cu fiecare eveniment pe care-l organizam demonstram tuturor ca in fata sportului toti suntem egali. Si ca sportul poate fi practicat de oricine, indiferent de capacitatile fizice sau de mediul din care provenim", declara Ionut Stancovici, presedintele Asociatiei Caiac SMile.

 

Pana pe 15 septembrie, tinerii vizati de program, alaturi de toti cei care vor dori sa experimenteze un sport nou sau sa aprofundeze disciplinele sportive pe care le stapanesc deja, vor putea practica 5 sporturi: caiac (pe lac), tenis de camp, baschet, volei si atletism. Scopul proiectului este de a-i motiva pe tineri, in special pe cei cu nevoi speciale, sa practice sportul si sa aiba un stil de viata sanatos.

 

In premiera, din program vor face parte si atletismul, si voleiul

 

Organizatorii proiectului isi doresc sa extinda paleta de sporturi pe care sa le practice persoanele cu dizabilitati, astfel ca, din 2023, in program au fost introduse si antrenamentele de atletism, sustinute de Horatiu Morar si echipa Runners Club.

 

"Suntem incantati de invitatia pe care ne-a lansat-o Ionut, de a face parte din acest proiect. Atletismul este mult mai mult decat o alergare pe o pista. Este un sport complex, care poate fi practicat si de cei aflati in scaun rulant. Ii vom invata pe toti cei care vor participa la antrenamentele noastre cum sa abordeze un circuit, cum sa-si dozeze efortul, cum sa-si gestioneze emotiile pe care orice sportiv le traieste pe o pista", spune Horatiu Morar, presedintele Runners Club. 

 

Antrenamente de volei in sezut

Tinerii interesati de volei, inclusiv cei cu dizabilitati vor avea ocazia de a se antrena alaturi de Cristina Pirv, cea mai titrata voleibalista a Romaniei si una dintre cele mai valoroase jucatoare din lume, si de colegele ei de la Academia de volei Pirv 11. Antrenoarele stiu sa lucreze si cu persoane cu dizabilitati, Cristina Pirv venind cu experienta sa acumulata in anii petrecuti la echipe din strainatate, acolo unde voleiul in sezut este practicat la scara larga.

 

"Este o mare onoare pentru mine, pentru antrenoarele noastre si pentru Academie sa continuam colaborarea cu Ionut Stancovici si Asociatia lui. Am mai facut sesiuni de antrenament la volei in sezut, de abia asteptam sa ii cunoastem si pe tinerii din centre de plasament, Este important sa le oferim copiilor o astfel de bucurie, sa cream momente frumoase, prin sport. Pentru ca sportul asta face: aduce oamenii impreuna. Sper sa putem face acest lucru mult timp de acum incolo, astfel incat sa ajutam cat mai multi copii sa fie fericiti si cu zambetele pe buze", spune Cristina Pirv.

 

Wonderland Cluj Resort se alatura proiectului si pune la dispozitia copiilor si tinerilor baza sportiva

 

Antrenamentele de tenis de camp se vor desfasura pe terenurile de la Wonderland Cluj Resort si vor fi coordonate de Andrei Canciu si Ionut Hapca.

 

"Abia astept sa ii am alaturi de mine, pe terenul de tenis, pe tinerii beneficiari ai acestui proiect. Ne vom antrena impreuna, vom invata tehnicile de lovire a mingii si, cel mai important, ne vom distra. Sportul este limbaj universal si are un rol extrem de important in vietile noastre. Ma bucur foarte tare ca putem da o mana de ajutor la accesibilizarea sportului pentru persoanele cu nevoi speciale si le spunem tuturor ca sunt bineveniti mereu in baza noastra sportiva", declara Andrei Canciu, antrenor de tenis la Wonderland.

 

 

 

Pentru al treilea an consecutiv, in program sunt incluse antrenamente de baschet

 

La aceasta editie, antrenamentele de baschet vor fi coordonate de Bianca Vescan, fost sportiv de performanta, cu o experienta de 20 de ani in practicarea acestui sport, si antrenor la Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca.

 

"Abia astept sa-i cunosc pe tinerii beneficiari ai proiectului. Cine stie? Poate ne marim echipa pe care o coordonez la Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca. Eu lucrez cu persoanele cu dizabilitati de 15 ani, din 2008, din pura pasiune. Iar pasiunea noastra a dat rezultate foarte frumoase. Am obtinut locul al doilea la Cupa Romaniei la baschet in scaun rulant. Acum tintim si mai sus. Ne-am propus ca in luna octombrie sa participam si la Campionatul National de baschet in fotoliu rulant", declara Bianca Vesca, antrenor de baschet.

 

 

Programul activitatilor

Activitatile se vor desfasura conform urmatorului program, valabil pe intreaga perioada a proiectului*:

 

?    Luni, ora 18.00, Baza Sportiva Gheorgheni: baschet

?    Marti, ora 10.00, Club Transilvania (str. 1 Decembrie 1918 nr. 41) : volei 

?    Miercuri, ora 11.00, lacul Gheorgheni din Iulius Parc: caiac

?    Joi, ora 12.00*, baza sportiva Wonderland Resort (Feleacu): tenis de camp

?    Joi, ora 19.00, Parcul Babes : atletism - alergare si exercitii fizice generale

 

*La aceste date si ore se mai pot adauga ulterior si altele, in functie de cerintele beneficiarilor si de disponibilitatea antrenorilor implicati in proiect.

 

**Exceptie: in prima saptamana, antrenamentele de tenis se vor tine marti, 1 august, tot la ora 12.00, in aceeasi locatie, Wonderland Resort.

 

 

Editia de anul trecut: surprize si sportivi de performanta

Editia din 2022 a adus o premiera nationala: primul traseu de caiac, accesibilizat pentru nevazatori, a putut fi testat, la Cluj-Napoca. Persoanele nevazatoare au vaslit independent din caiace, ghidate de sunetele emise de boxele de pe margine.  Pornind de la aceasta reusita, au fost puse bazele proiectului "Spre normalitate, in caiace adaptate", prin care Asociatia Caiac SMile isi propune accesibilizarea a cel putin 10 lacuri din Romania pentru persoanele cu dizabilitati. Primul eveniment din cadrul acestui proiect, la care au participat peste 1.000 de persoane - care au vaslit peste 50 de kilometri - s-a desfasurat pe lacul Gheorgheni, din Cluj-Napoca, pe 9 iulie 2023.

 

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociatie non-profit infiintata in anul 2018 cu scopul de a  promova sportul si un mod de viata sanatos si echilibrat, conform principiului "Mens sana in corpore sano". Asociatia ofera posibilitatea de a practica activitati sportive precum caiac, gimnastica si schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniti din medii defavorizate, copiilor institutionalizati si persoanelor cu dizabilitati.

 

Despre Ionut Stancovici

Ionut Stancovici este romanul care si-a propus sa accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat si dornic de-a atrage pe oameni in aceasta directie, iarna pe schiuri si snowboard, vara in caiac, aduna in jurul sau peste 2.000 de copii si adulti. Antreneaza 20 de copii din club pentru performanta in concursuri internationale, unde reprezinta Romania la sportul olimpic de caiac slalom.

Este initiator al mai multor proiecte, majoritatea de natura sociala: "Kayaking with disabilities", "Skiing with disabilities", "Aventura in natura", etc. Ionut crede ca sportul reprezinta terapie atat fizica, cat si psihica, de aceea, orientarea lui, in mod special, este indreptata spre persoanele cu dizabilitati si copii proveniti din medii defavorizate, astfel ajutandu-i sa se integreze in societate.

Proiect realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Cluj si Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.

 

Partenerii proiectului: Academia de Volei Pirv11, Wonderland Cluj Resort, Runners Club, Clubul Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca.

 

CONTACT

Ionut Stancovici

Tel: 0760 291 669

Email: ionutstancovici@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/

 

0 comentarii7 vizualizări22 iulie 2023




rss 2.0
rss 2.0