Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
"Eficienta energetica in viata oamenilor in perspectiva anilor 2050".

Intr-o lume din ce in ce mai limitata de emisiile de carbon, eficienta energetica a cladirilor si comportamentul responsabil al oamenilor reflectat in modul in care isi aleg echipamentele si masinile sunt o au devenit o necesitate in zilele noastre.

Uniunea Europeana si cele 27 de state membre ale sale s-au angajat sa faca din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050 si au promis ca vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2023, comparativ cu nivelurile din 1990. Tinta catre care ne indreptam este de CO2 net zero in cladirile publice si in gospodarii. Obtinerea acestor reduceri de emisii in urmatorul deceniu este esentiala pentru Europa si poate fi realizata prin implicarea fiecaruia dintre noi.

In acest context, publicul larg, comunitatile si companiile trebuie sensibilizate, informate si educate astfel incat sa adopte comportamente responsabile care le pot aduce eficientizarea consumului si realizarea unor economii importante pe termen lung, iar autoritatile din Romania trebuie instruite si capacitate pentru a fi capabile sa dezvolte programe prin care sa sprijine cetatenii din fiecare localitate in atingerea tintelor privind energia si emisiile de CO2.

Asociatia Energia Inteligenta, in calitate de promotorul de proiect, anunta lansarea programului "Eficienta energetica in viata oamenilor in perspectiva anilor 2050", avand o valoare de 221.128 Euro. Proiectul beneficiaza de un grant in valoare de 199.017 Euro acordat de  Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, in cadrul "Programului de Energie din Romania", apelul de proiecte "cunostinte sporite privind energia regenerabila si eficienta energetica - sensibilizarea publicului larg si formare" si urmeaza a fi implementat pana la data de 31 decembrie 2023.

"Prin activitatea sa, Asociatia energia Inteligenta isi propune sa sprijine un numar cat mai mare de persoane in intelegerea nevoii de a adopta comportamente responsabile in ceea ce priveste eficienta energetica si reducerea emisiilor de CO2. In acelasi timp, ne dorim sa aducem informatii relevante si solutii concrete care sa duca spre atingerea obiectivelor climatice, dar si spre economii importante pe care oamenii le-ar putea realiza pe termen lung economisind energie. Asa cum am mentionat in repetate randuri, eficienta energetica nu inseamna a sta pe intuneric si in frig, ci a lua masuri concrete pentru reducerea risipei de energie. Prin complexitatea sa, cursul atinge elemente legate atat de eficienta energetica in gospodarii cat si in ceea ce priveste mobilitatea, astfel incat toti cei care vor lua parte la aceste sesiuni de training vor avea o imagine de ansamblu asupra situatiei in care ne aflam, dar si instrumente concrete pentru a actiona." A declarat Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta

Proiectul are ca obiectiv organizarea de sesiuni de training in 10 orase din Romania: Medias, Brasov, Timisoara, Craiova, Targu Mures, Bistrita, Harghita, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea si Vaslui. Cursul isi propun sa aduca cunostinte avansate in domeniul energiei regenerabile, eficientei energetice, securitatii energetice si sa creasca gradul de constientizare pentru nevoia de energie curata, fiind structurat pe 5 module: 1. Energie curata in gospodarii pentru reducerea saraciei si pentru atingerea tintelor privind schimbarile climatice, in contextul conflictului din Ucraina, 2. Cresterea eficientei energetice in cladiri - C02 net zero in cladirile publice si gospodarii, 3. Cum reducem consumul de energie in cladiri? Cum realizam PUZ urile? Cum ne alegem casa? Cum ne construim casa?, 4. Pret corect pentru gaz si electricitate. Cum ne alegem furnizorul?, 5. Mobilitate urbana - cum ne alegem viitoarea masina?

Trainingul raspunde tendintelor pietei de a se alinia la reglementarile UE privind gazele cu efect de sera (CO2) si doreste sa aduca cunostinte avansate in domeniul energiei regenerabile, eficienta energetica si cresterea gradului de constientizare pentru nevoie de energie curata.

Persoanele care doresc sa participe la acest curs se pot inregistra folosind formularul de pe pagina proiectului www.asociatiaenergiainteligenta.ro/eficientaenergetica.

 

Dumitru Chisalita

Presedinte, Asociatia Energia Inteligenta

0 comentarii3465 vizualizări01 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0