Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Zilele prevenirii dezastrelor. Cat de pregatiti suntem pentru a preintampina efectele lor?

"Zilele Prevenirii Dezastrelor", proiect marca Asociatia Energia Inteligenta, are ca principal scop derularea de actiuni de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la diverse situatii care ne pot pune viata in pericol si totodata de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in aceste situatii pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Clubul Cainilor Utilitari (CCU).

Editia dedicata municipiului Oradea, derulata la finalul saptamanii trecute in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania - BATRA 2023 care a sustinut aceasta actiune, a avut doua componente: responsabilizarea comunitatii locale cu privire la masurile care trebuie adoptate in situatii ce pot pune in pericol vieti omenesti si informare cu privire la utilizarea cainilor in activitatile de cautare si salvare.

Actiunile de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in cazul producerii unor situatii care ne pot pune viata in pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure au fost derulate in Caravana "Fii pregatit" cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Crisana" al judetului Bihor, care a pus la dispozitia organizatorului o echipa specializata ce a instruit participantii interesati cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopte in caz de pericol si la manevrele de prim ajutor care pot salva vieti omenesti. Clubul Cainilor Utilitari (CCU) si Caini de Salvare Transilvania (CST) organizatii non-guvernamentale ce au ca obiectiv principal pregatirea cainilor de utilitate sociala, au sustinut prin echipele de voluntari om-caine pregatite in cadrul organizatiilor, demonstratii de dresaj canin si sesiuni de informare in ceea ce priveste utilizarea cainilor in activitatile de cautare-salvare. O actiune simulata de cautare-salvare persoane disparute in mediu natural, a fost organizata cu succes de CCU si CST in colaborare cu ISU Bihor, in cadrul acestei actiuni. Muzeul Gazelor Naturale Medias a organizat in cadrul evenimentului expozitia "Focul de la Copsa Mica" unde Angela Paucean, muzeograf pasionat, a vorbit audientei despre cel mai mare incendiu din istoria tarii noastre.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatia Energia Inteligenta:

"Actiunile de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la comportamentul pe care trebuie sa il adopte in situatii ce pot pune vieti in pericol precum cutremure, incendii sau disparitii de persoane, sunt intotdeauna bine-venite. Am constatat in ultima vreme ca oamenii manifesta un interes crescut fata de acest gen de pregatire si fata de tehnicile de prim ajutor care, in situatii de urgenta, pot face diferenta intre viata si moarte. Asociatia Energia Inteligenta a desfasurat in cei peste 6 ani de activitate, variate actiuni educative in ceea ce priveste comportamentul responsabil, iar proiectul "Zilele Prevenirii Dezastrelor", derulat in acest an in 4 orase din tara, s-a bucurat de un public numeros si interesat. Parteneriatul cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Clubul Cainilor Utilitari s-a dovedit a fi unul de succes si speram sa continuam acest proiect, de un real folos pentru comunitate si in anii urmatori. Doresc totodata sa multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au sustinut acest proiect."

Inspector sef al ISU Bihor, General de brigada Caba Sorin Mihai

"Una dintre activitatile prioritare desfasurate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Crisana", in scopul protejarii populatiei, bunurilor si mediului inconjurator o constituie asigurarea unui nivel optim de informare si pregatire a cetatenilor cu privire la tipurile si caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judetului Bihor si a regulilor de comportare inainte, pe timpul si dupa declansarea acestora. Actiunile de instruire a populatiei atat in domeniul situatiilor de urgenta, cat si pe linia acordarii primului ajutor, sunt desfasurate in permanenta de pompierii bihoreni, sub diferite forme, Caravana SMURD constituind una dintre modalitatile de difuzare a informatiilor, care in anumite situatii pot face diferenta dintre viata si moarte."

Ana Maria Ciopata, Vicepresedinte, Clubul Cainilor Utilitari (CCU):

"Participarea la acest ultim exercitiu pe anul acesta la Oradea a fost pentru noi o incununare a eforturilor depuse de voluntarii nostri, dar si a celorlalte ONG-uri de profil si a autoritatilor. Exercitiul si activitatile din weekend au avut, ca si cele precedente, ca obiectiv principal cresterea capacitatii de interventie in caz de dezastru sau disparitii. La simularea din acest weekend alaturi de noi au fost si colegii de la Caini de Salvare Transilvania, cu totii au lucrat sub coordonarea DSU si ISU Bihor. Toate aspectele unei cautari in mediul natural au fost atent monitorizare, iar exercitiul s-a finalizat cu succes si au fost atinse toate obiectivele propuse. Le multumim tuturor colaboratorilor si partenerilor implicati. Voluntarilor care s-au implicat activ in organizarea acestor exercitii impreuna cu autoritatile. Ne dorim sa continuam si chiar sa intensificam aceste activitati anul viitor pentru a putea creste numarul echipelor canine pregatite de interventie."

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor institutionali: Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Clubul Cainilor Utilitari si Muzeul Gazelor Naturale si de sustinerea sponsorilor: Transgaz, Alro SA, CIS Gaz si EM360 Studio.

Actiunea "Zilele prevenirii dezastrelor" s-a desfasurat pe parcursul anului 2023 in patru locatii din tara - Sibiu, Intregalde, judet Alba, Fagaras si Oradea.

 

0 comentarii14 vizualizări23 octombrie 2023




rss 2.0
rss 2.0