Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Lansare carte "Impactul razboiului din Ucraina asupra sectorului energetic din Romania si Europa".

Anul 2022 a fost un an complicat pentru energie, plin de provocari si cu multiple premiere. Acestea sunt legate in mod inevitabil de conflictul din Ucraina. Punctual ele sunt:

- oprirea fluxului de gaze catre Europa de Vest;

- pretul istoric maxim pentru gaze naturale si energie electrica;

- reducerea semnificativa a fluxului de titei din Federatia Rusa catre UE;

- suspendarea partiala a liberalizarii pietei de gaze si electricitate, aspect care este in opozitie cu principiul pentru care s-a infiintat si dezvoltat UE - "libera circulatie a marfurilor si a persoanelor";

- atingerea maximului de GNL important;

- admiterea faptului ca "exista viata" si fara energia din Rusia.

Securitatea energetica este un concept care a facut cariera in discursurile politice din ultimul deceniu, dar la nivel pragmatic masurile luate nu au reflectat un nivel echivalent de ambitie. Intr-un sens pragmatic, securitatea energetica presupune furnizarea de alternative la sursele si rutele de aprovizionare, precum si integritatea infrastructurii specifice de transport. Declansarea razboiului din Ucraina a pus pe ordinea de zi cea mai spinoasa problema, si anume identificarea surselor care ar reduce semnificativ dependenta de gazul rusesc. Exista un decalaj aparent de netrecut intre dezideratele politice si realitatile tehnice si financiare pragmatice, cel putin daca operam cu scenarii pe termen scurt.

In ceea ce priveste dependentele, Romania este unul dintre statele care beneficiaza de un context net favorabil fata de anumite tari din Uniunea Europeana sau cu media la nivel comunitar. Cu toate acestea, este necesara o strategie comuna, coerenta si realista pentru ca tranzitia sa aiba loc fara costuri dramatice sau sa afecteze structural economia europeana.

In acest context, este oportuna o intelegere profunda a cauzelor care au condus la situatia de astazi, deosebit de complicata si ingrata, inclusiv din perspectiva geopolitica, cat si o necesitate imperioasa de a evidentia particularitatile arhitecturii sectorului energetic descrise in volumul "Impactul razboiului din Ucraina asupra sectorului energetic din Romania si Europa", semnata de Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, cadru didactic la Universitatea Transilvania din Brasov.

Cartea trateaza cateva teme prezente si viitoare ale energiei in Europa:

-        Conflictul din Ucraina a aruncat in aer aparenta stabilitate energetica a Europei. Aceasta este poza prezentata si foarte usor acceptata in prezent

-        Bumerangul preturilor mari, sursa de venituri la bugetele statelor

-        Obsesia dependentei de energia ruseasca a Europei

-        Reconfigurarea hartii mondiale a resurselor. Europa intre independenta de Rusia si dependenta de China.

-        Masurile UE pentru salvarea Europei de criza gazelor, masuri de prabusire a principiilor care au stat la baza constituirii UE 

-        Green Deal o impachetare frumoasa si linistitoare a realitatii crude cu care se confrunta Europa - criza resurselor energetice 

-        Rolul si potentialul tehnologiilor "verzi" 

-        Revitalizarea dimensiunii nucleare 

-        Tranzitiile energetice incepute si cresterea criminalitatii, inclusiv cibernetice, impun un mix energetic securitar

-        Paradoxul unei crize ce nu trebuie risipita

-        Securitate energetica versus Independenta energetica

-        Cum putem sa reducem dependenta Romaniei de importuri?

-        Romania, de la un posibil HUB regional la o tara de subzistenta energetica?

-        Cum si-ar putea asigura Romania echilibrul social, cel energetic si cel de mediu?

Lucrarea "Impactul razboiului din Ucraina asupra sectorului energetic din Romania si Europa" aparuta la Editura Didactica si Pedagogica a fost lansata luni, 11 decembrie 2023 la Palatul Noblesse din Bucuresti si  poate fi cumparata de pe site-ul editurii.

 

 

 

***


 

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) este o organizatie non-profit care reuneste profesionisti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice si eficientei energetice. Membri sai militeaza pentru cresterea transparentei in piata de energie, un pret corect la gaze si electricitate si o buna informare a consumatorilor casnici si non-casnici de gaze si energie. AEI este si va ramane un partener de dialog pentru toti participantii la piata, fie ca sunt furnizori, producatori, operatori, proiectanti, constructori, institutii, reglementatori, ministere, politicieni, angajati din sistem sau reprezentanti ai mass-media.

Dumitru Chisalita este Fondator si Presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta. A absolvit Facultatea de Inginerie, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu si a obtinut diplome de masterat in "Valorificarea Gazelor Naturale" (2002) la aceeasi universitate, "Managementul si marketingul petrolului" (2006) la Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti si "Modernizarea energetica a cladirilor" (2007) la Universitatea Transilvania din Brasov. Dumitru Chisalita a obtinut, in 2006, atestatul de Expert tehnic extra judiciar si consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociatia Expertilor Europeni Agreati Paris, iar in 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE. In anul 2009 a obtinut atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar in domeniul petrol si gaze in cadrul Ministerului Justitiei.

Are o experienta de peste 15 ani in pozitii de management in cadrul unor companii din sectorul gazelor naturale si a fost consilier pentru doi fosti ministri responsabili de sectorul energetic, avand o activitate profesionala si academica de peste 29 de ani. In prezent este Sef de Lucrari la Universitatea de Constructii din Brasov, Catedra Instalatii, membru al Societatii Inginerilor de Petrol si Gaze (SIPG), membru al Asociatiei Inginerilor Instalatori din Romania (AIIR)

 

 

0 comentarii3283 vizualizări13 decembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0