Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
Nu votati o varianta chinezeasca a Legii deepfake!

Nu votati o varianta chinezeasca a Legii deepfake! Scrisoare deschisa, 12 Feb 2024. 

Camera Deputatilor are azi pe ordinea de zi a plenului, in calitate de camera decizionala, un proiect de lege ce are ca scop combaterea fenomenului deepfake. Un grup de organizatii cu expertiza in domeniul Internetului, al mass-media si al bunei guvernari critica acest proiect pe care il considera mai apropiat de modelul chinezesc, decat de cel european, si cer deputatilor, printr-o scrisoare transmisa azi, sa nu il voteze in forma sa actuala, flagrant deficitara. Organizatiile arata ca textul legii contine prevederi periculoase, cum ar fi sanctiuni cu inchisoarea pentru crearea de continut deepfake, iar continut perfect legal, cum ar fi cel protejat de exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, ar intra sub incidenta penala, ceea ce ar reprezenta o incalcare a acestui drept fundamental. In plus, textul contine o serie de neclaritati si termeni/exprimari care arata o intelegere superficiala a fenomenului ce se doreste a fi reglementat. De asemenea, proiectul nu tine cont de faptul ca in acest moment institutiile europene aproape au finalizat Artificial Intelligence Act (Regulamentul Inteligentei Artificiale).

 

Nu votati o varianta chinezeasca a Legii deepfake!

In atentia Presedintelui interimar al Camerei Deputatilor, dl. Alfred - Robert Simonis

 

In atentia membrilor Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare

 

In atentia Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat, Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal, Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania, Grupului parlamentar AUR, Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Deputatilor neafiliati

 

Stimata doamna deputat,

 

Stimate domnule deputat,

 

Camera Deputatilor are azi pe ordinea de zi a plenului, in calitate de camera decizionala, un proiect de lege ce are ca scop combaterea fenomenului deepfake. O initiativa poate necesara, care raspunde unor realitati sociale si unor provocari complexe generate de noile tehnologii, dar care a fost facuta fara a tine cont de legislatia europeana relevanta in domeniu, care va intra in vigoare curand, si fara consultarea expertilor sau a societatii civile. Astfel, din pacate, modelul de reglementare pe care deputatii, care au amendat proiectul, au ales sa-l urmeze este cel al Chinei, un stat autoritar, in care puterea politica foloseste tehnologia pentru a controla populatia si pentru a limita drepturile cetatenesti.

 

Proiectul de lege a fost adoptat in 2023 de Senat, dar intr-o varianta care nu continea pedepse cu inchisoarea. In forma sa actuala, textul legii contine prevederi periculoase, cum ar fi sanctiuni cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani pentru "crearea/realizarea continutului de tip deepfake". Distribuirea de continut deepfake va fi sanctionata cu 60-180 de zile amenda. Nu exista niciun fel de exceptii prin care sa fie protejate forme ale libertatii de exprimare, cum ar fi utilizarea in scop de pamflet sau artistic a continutului de tip deepfake sau in productii comerciale (reclame) sau in industria cinematografica, asa cum deja se intampla in practica si cum prevede legislatia europeana ce urmeaza a intra in vigoare.

 

Textul contine o serie de neclaritati si termeni/exprimari care arata o intelegere superficiala a fenomenului ce se doreste a fi reglementat, asa cum reiese si din punctele de vedere exprimate de Consiliul Legislativ si Consiliul National al Audiovizualului. De exemplu, proiectul de lege impune creatorilor de continut deepfake obligatia ca acesta sa fie marcat un avertisment redat pe cel putin 10% din suprafata expunerii si pe toata durata difuzarii respectivului continut vizual sau de un mesaj sonor la inceputul si la finalul continutului audio: "Acest material contine ipostaze imaginare". Insa ceea ce ignora textul de lege este ca 10% dintr-o imagine poate fi manipulata astfel incat acea parte sa nu fie vizibila, de facto, deci un creator malitios poate sustine ca a respectat legea, in timp ce, de fapt, el continua sa insele publicul.

 

In plus, asa cum este formulat textul de lege propus, rezulta ca orice material #deepfake poate fi folosit oriunde in mod legal, chiar daca este "malitios" si ar "produce haos informational", daca este marcat conform legii. Mai mult, noile sanctiuni penale introduse de lege sunt, in fapt, mai blande decat cele deja existente si pe baza carora ar putea fi sanctionat penal creatorul unui continut cu adevarat ilegal. Din pacate insa, continut perfect legal, cum ar fi cel protejat de exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, ar intra sub incidenta penala, ceea ce ar reprezenta o incalcare a acestui drept fundamental, asa cum este el consfintit de Constitutia Romaniei, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

 

De asemenea, textul de lege nu tine cont de faptul ca in acest moment institutiile europene aproape au finalizat Artificial Intelligence Act (Regulamentul Inteligentei Artificiale), avand un acord politic pe text, initiativa demarata in 2021 si dezbatuta timp de peste 3 ani, si al carui text final va fi curand publicat in Jurnalul Oficial al UE.

 

Organizatiile semnatare solicita Parlamentului sa respinga acest proiect de lege, flagrant deficitar in forma sa actuala. In mod special, trebuie eliminate noile infractiuni introduse prin acest proiect de lege (eliminarea art. 5 din proiect).

 

Avand in vedere provocarile generate de noile tehnologii si riscurile majore pe care dezinformarea le are asupra societatilor democratice, organizatiile semnatare considera ca un nou proiect de lege va trebui sa tina cont de forma finala a Regulamentul Inteligentei Artificiale ce va fi adoptata la nivelul Uniunii Europene, de cadrul legislativ existent (ex. Art. 362 din Codul Penal - Alterarea integritatii datelor informatice), de comentariile transmise de Consiliul Legislativ si de Consiliul National al Audiovizualului. Mai mult, aceasta legislatie trebuie adoptata in urma unei consultari extinse, in care sa fie implicate institutiile competente, experti si societatea civila.

 

Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI 

ActiveWatch 

Centrul pentru Inovare Publica

 Átlátszó Erdély/Transilvania Transparent? 

Mediawise Society 

Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind 

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica 

Centrul pentru Jurnalism Independent 

* Mai multe informatii despre proiect, inclusiv extrasele relevante din Regulamentul Inteligentei Artificiale, si in acest articol publicat de Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI. 

S-au alaturat scrisorii deschise: 

Radautiul Civic 

APADOR-CH

 

0 comentarii4690 vizualizări12 februarie 2024
rss 2.0
rss 2.0