Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
Caiac SMile, recompensata cu premiul de excelenta pentru bune practici in sustinerea turismului incluziv .

Implicarea asociatiei Caiac SMile din Satu Mare in dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilitati a fost recompensata de Stefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului cu un premiu de bune practici in domeniu. In cadrul aceluiasi eveniment, care a avut loc pe 10 aprilie, la sediul ministerului, au mai fost recompensate si alte asociatii si ONG-uri din Romania pentru contributia adusa promovarii destinatiei turistice Romania in anul 2023.

 "Pentru mine, acest premiu este o recunoastere a faptului ca suntem pe drumul cel bun, ca ceea ce facem noi pentru promovarea turismului din Romania si a sportului pentru persoanele cu dizabilitati este vazut si auzit, are un impact, schimba destine. Pana acum cativa ani, era ceva de neconceput ca oamenii cu dizabilitati sa faca sport in orasele lor. De mers la schi intr-un dintre statiuni nici nu se putea pune problema. Acum, toate aceste lucruri sunt posibile. Eu si colegii mei vom continua pe acest drum", declara Ionut Stancovici, presedintele Asociatiei caiac SMile.

 

"Am lansat impreuna cu partenerii de la Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii "Carta Alba a Turismului din Romania". Este o cercetare care prezinta principalele caracteristici si oportunitati ale sectorului si, totodata, evidentiaza cele mai eficiente strategii de promovare a destinatiei, luand in considerare tendintele actuale si particularitatile pietelor tinta. Aceasta analiza va fi baza politicilor publice pe care le generam si a instrumentelor de promovare a turismului romanesc (...) Sunt convins ca printr-o stransa colaborare in parteneriat public-privat vom putea scrie impreuna povestea de succes a turismului romanesc", afirma Stefan Radu Oprea pe pagina sa de Facebook. 

 

Accesibilizarea plajelor de la Marea Neagra, urmatorul proiect al celor de la Caiac SMile

 

Pornind de la interesul crescut pe care l-a manifestat societatea pentru proiectul de accesibilizare a lacurilor, reprezentantii asociatiei din Satu Mare isi propun sa accesibilizeze si plajele de la Marea Neagra pentru persoanele cu dizabilitati, astfel incat turistii, romani si straini deopotriva, sa se poata deplasa pe nisip si sa intre in apa marii folosind scaune special adaptate, dar si folosind stand up paddle adaptate. In acest sens, antrenorii si voluntarii vor fi prezenti o luna pe litoralul romanesc, in aceasta vara. Acest nou proiect se va desfasura in colaborare cu Ministerul Turismului.

 

Caiac SMile, asociatia care isi propune sa accesibilizeze sportul pentru persoane cu dizabilitati

 

De la infiintarea sa, in anul 2018, Asociatia Caiac SMile si-a propus sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati la sportul de masa, indiferent de anotimp, si sa accesibilizeze partii si lacuri astfel incat oamenii cu nevoi speciale sa poata schia sau sa poata vasli din caiac.

Programul "Caiacul, o cultura sportiva inovativa pentru tineret", demarat in anul 2022, prin intermediul caruia persoanele cu dizabilitati au fost incurajate sa experimenteze vaslitul din caiac, pe lac, s-a extins la nivel national si a devenit motorul urmatorului proiect ambitios al asociatiei: acela de a accesibiliza toate lacurile din Romania pentru persoanele cu dizabilitati. Acestea vor avea ocazia sa incerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate in parte.

"Caiacul este un sport care poate fi practicat de oricine. Am avut beneficiari care au fost alaturi de noi an de an si care au ajuns sa vasleasca singuri din caiac. Suntem foarte mandri de ei, de tot ce au reusit si de ce au demonstrat tuturor. Una dintre nevoile primare ale oamenilor este apartenenta la o comunitate in care sa se simta protejati, sustinuti si incurajati astfel incat sa se poata dezvolta armonios din toate punctele de vedere. Ne dorim sa ajutam la recladirea increderii in fortele proprii prin sustinerea sentimentului de implicare activa si apartenenta la societate", spune Ionut Stancovici, presedintele asociatiei Caiac SMile.

 

 

In ceea ce priveste sporturile de iarna, asociatia Caiac SMile a reusit dotarea principalelor 10 partii din Romania cu monoschiuri - dispozitive speciale pentru persoanele cu dizabilitati, dar si instruirea monitorilor de schi din statiunile respective pentru a manevra aceste dispozitive si a-i ajuta pe cei care doresc sa schieze.

"Am reusit sa achizitionam 13 monoschiuri pentru persoanele cu dizabilitati, mult peste tinta pe care ne-am stabilit-o la inceputul drumului, cand ne-am propus sa dotam partiile cu 10 astfel de dispozitive. Scopul nostru este sa oferim sansa cat mai multor oameni speciali sa se bucure de sport si sa demontam prejudecata conform careia oamenii cu dizabilitati nu pot face sport. Sigur ca pot! Am demonstrat acest lucru de-a lungul anilor", adauga Ionut Stancovici, presedintele asociatiei Caiac SMile.

Despre Caiac SMile

Asociatia " Club Sportiv Caiac Smile " este o asociatie infiintata in anul 2018 cu sfera de activitate in domeniul sportului. Pe langa promovarea caiacului la nivel de sport de performanta, misiunea noastra este de a imbunatatii calitatea vietii membrilor comunitatii aflati in dificultate prin implicarea activa in proiecte sociale.

 

Egalitatea de sanse si respectarea drepturilor omului sunt doar doua dintre valorile pe baza carora s-a fondat Asociatia Caiac SMile. Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor si partiilor din Romania pentru persoanele cu dizabilitati, au luat nastere tocmai din dorinta reprezentantilor asociatiei de a promova aceste valori si de a sublinia beneficiile pe care sportul si terapia prin miscare le au in randul persoanelor defavorizate.

 

CONTACT

Ionut Stancovici

Tel: 0760 291 669

Email: ionutstancovici@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/

Web: www.caiacsmile.ro

 

0 comentarii4081 vizualizări12 aprilie 2024
rss 2.0
rss 2.0