Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
Un pas spre eradicarea saraciei energetice REGISTRUL NATIONAL AL CASELOR FARA ENERGIE ELECTRICA.

Pana la realizarea REGISTRULUI NATIONAL AL CASELOR FARA ENERGIE ELECTRICA (RNCFEE) se invoca lipsa informatiilor despre cetatenii care traiesc ca in Evul Mediu, se invocau diverse bariere care blocau programele de eradicare a saraciei energetice extreme, dar cel mai adesea timpul era lasat sa rezolve natural, scaderea numarului de case locuite permanent fara energie electrica 

Electrificarea Romaniei inceputa in anul 1950, a fost separata in anul 1955 in Marea si Mica Electrificare (electrificarea din zonele izolate). Marea electrificare a fost finalizata in anul 1970, in cinstea Congresului Partidului Comunist. Aici gasiti istoria esecului Micii Electrificari a Romaniei (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/). Dupa 74 de ani, Mica Electrificare nu este inca finalizata.

 

Conform art 47 din Constitutia Romaniei : "Statul este obligat (...) sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".      

 

Pentru cei 11.611 romani care stau in intuneric, speranta respectarii constitutiei Romaniei a pierit de mult. Aceasta si datorita faptului ca majoritatea persoanelor adulte au varsta curpinsa intre 50 - 96 de ani, media fiind la limita sperantei de viata din Romania. Ingrijorator este faptul ca un numar de 4.777 de copii traiesc in aceste case fara energie electrica.

87% din casele locuite fara energie electrica, nu au cadastru ceea ce face dificila abordarea institutionala a rezolvarii acestei probleme. Avand in vedere ca 64% din persoanele care locuiesc in case fara energie electrica au venituri estimate sub venitul minim per persoana si gospodarie in Romania, chiar si racordarea acestora la o retea de distributie, ulterior ar face dificila plata energiei electrice consumata. Astfel, constructia de instalatii de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolva problema pe termen scurt si lung a caselor fara energie electrica. RNCFEE arata ca doar 25% din casele locuite fara energie electrica, sunt la o distanta, in linie dreapta, mai mare de 2 km.

Ingrijoratoare este insa lipsa de interes, fata de aceasta problema grava, doar in 23% din cazuri exista sau urmeaza sa se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei in urmatorii 3 ani. O provocare reala este dificultatea accesului la aceste case, in 53% din cazuri accesul la imobilele fara energie electrica este dificil si in 10% nu exista drumuri de acces.

Judetele unde se gasesc cele mai multe case locuite permanent, fara energie electrica sunt Covasna, Satu Mare, Suceava si Bistrita Nasaud.

Analizand modul in care a evoluat situatia imobilelor fara energie electrica locuite permanent, intre anii 2017 si 2024, in judetul Alba (singurul judet unde am avut date disponibile), putem sa estimam urmatoarele:

-        45% din imobilele fara energie electrica au fost abandonate/parasite/distruse in ultimii 7 ani,

-        74% din persoane au murit/parasit locuintele in ultimii 7 ani,

-        16% din imobile neelectrificate au fost electricificate in ultimii 7 ani,

-        media de varsta a locuitorulor care stau in case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, in ultimii 7 ani,

-        analiza statistica arata ca in mod natural intre 3 - 10 ani toate casele fara energie electrica vor fi abandonate.

 

Alternativa rezolvarii problemei caselor fara energie, asteptarea decesului oamenilor, este realizarea urmatoarelor actiuni propuse de AEI:

-        Program de responsabilitate sociala : Energie pentru Viata - Adopta o Casa fara Energie Electrica de catre toate firmele urmare a unor facilitati fiscale.

-        Extinderea retelelor de distributie a energiei electrice fezabile - Impunerea acestei obligatii operatorilor de distributie in a 5 perioada de reglementare.

-        Casa Verde pentru Saracie Energetica Extrema - Program derulat de Ministerul Mediului.

 

 

 

Dumitru Chisalita

Presedinte, Asociatia Energia Inteligenta

0 comentarii3850 vizualizări12 aprilie 2024
rss 2.0
rss 2.0