Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 17 Iunie 2024 - 14587
Zilele prevenirii dezastrelor. O comunitate pregatita este o comunitate puternica.

"Zilele Prevenirii Dezastrelor", proiect marca Asociatia Energia Inteligenta, are ca principal scop derularea de actiuni de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la diverse situatii care pot pune in pericol vieti omenesti si totodata de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in aceste situatii pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Clubul Cainilor Utilitari (CCU) si Academia Titi Aur.

Editia dedicata municipiului Targu Jiu, derulata in perioada 31 mai - 2 iunie, in Piata Prefecturii a avut trei componente: responsabilizarea comunitatii locale cu privire la masurile care trebuie adoptate in situatii ce pot pune in pericol vieti omenesti, constientizarea importantei purtarii centurii de siguranta si a adoptarii unei conduite responsabile in trafic si informare cu privire la utilizarea cainilor in activitatile de cautare si salvare persoane disparute in mediul natural sau in daramaturi.

Actiunile de constientizare a masurilor care trebuie adoptate in cazul producerii unor situatii care ne pot pune viata in pericol au fost derulate cu sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Lt. Col. Dumitru Petrescu" al judetului Gorj, care a pus la dispozitia organizatorului o echipa specializata ce a instruit participantii interesati cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopte in caz de pericol si la manevrele de prim ajutor care pot salva vieti omenesti. Clubul Cainilor Utilitari, organizatie non-guvernamentala ce are ca obiectiv principal pregatirea cainilor de utilitate sociala a sustinut prin echipele de voluntari om-caine pregatite in cadrul organizatiei, demonstratii de dresaj canin si sesiuni de informare in ceea ce priveste utilizarea cainilor in activitatile de cautare-salvare. O actiune simulata de cautare-salvare persoane disparute in daramaturi a fost organizata cu succes de CCU in colaborare cu ISU Gorj. Academia Titi Aur s-a alaturat proiectului "Zilele prevenirii dezastrelor" in 2024 si va fi prezenta in toate orasele in care va poposi proiectul nostru in acest an cu unitatea mobila de simulare de impact si rasturnare, ca parte din actiunile de responsabilizare in trafic si constientizare a importantei purtarii centurii de siguranta.

 

Dumitru Chisalita, Presedinte, Asociatia Energia Inteligenta:

"Actiunile de informare si responsabilizare a comunitatilor locale cu privire la comportamentul pe care trebuie sa il adopte in situatii ce pot pune in pericol vieti omenesti sunt intotdeauna bine-venite pentru ca o comunitate puternica este o comunitate pregatita sa faca fata potentialelor efecte negative ce pot aparea in urma unor situatii neprevazute precum cutremure, incendii, accidente sau disparitii de persoane. Prin proiectul "Zilele Prevenirii Dezastrelor" ne propunem sa atingem doua componente esentiale: constientizarea de catre cetateni a modului in care trebuie sa actioneze in cazul producerii unor astfel de evenimente (prin insusirea, de exemplu, a tehnicilor de acordare a primului ajutor care pot face diferenta dintre viata si moarte, oamenii manifestand in ultima perioada un interes crescut fata de acest gen de pregatire) si crearea unui cadru comun de antrenament intre entitatile statului si organizatii ale societatii civile pentru consolidarea parteneriatelor, pentru ca, la nevoie, sa poata actiona ca o echipa bine sudata."

 

Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Lt. Col. Dumitru Petrescu" al judetului Gorj:

"Multumim Asociatiei Energie Inteligenta pentru initiativa de a cutreiera orasele Romaniei si de a aduce in atentia populatiei riscurile de producere a dezastrelor. Atunci cand se produce o situatie de urgenta, instinctual, se instaleaza panica si cautam ajutor imediat, prin orice mijloace, existand posibilitatea sa actionam haotic si sa ne facem mai mult rau decat bine. Aceasta este consecinta faptului ca nu avem informatiile necesare de a ne comporta intr-o situatie de urgenta si ca nu cunoastem regulile si masurile care trebuie adoptate pentru a ne salva sau pentru a limita efectele situatiei de urgenta. Prin initiativa lor, acesti oameni minunati s-au alaturat structurilor abilitate de interventie in situatii de urgenta si aduc in atentia oamenilor faptul ca o situatie de urgenta se poate produce oricand si este esential sa avem un comportament preventiv.

Parteneriatul cu Clubul Cainilor Utilitari este unul absolut necesar, pe de o parte pentru ca spectacolul pe care il ofera acesti catei extrem de inteligenti starneste atentia publicului, iar pe de alta parte le da incredere oamenilor ca in situatia producerii unei situatii de urgenta majora, pe langa salvatorii profesionisti, exista si salvatorii patrupezi care prin simturile lor foarte dezvoltate, pot salva vieti.

Prezenta Academiei Titi Aur alaturi de aceasta echipa aduce in atentia populatiei faptul ca prin constientizare si conducere defensiva numarul accidentelor rutiere poate fi redus, iar simulatorul pus la dispozitie ii face pe oameni sa se gandeasca de doua ori atunci cand apasa cu putere pedala de acceleratie.

Am avut la Tg-Jiu trei zile pline, in care am reusit sa facem lucruri frumoase, in care am schimbat experiente, in care ne-am antrenat, iar reusita noastra a fost intarita de numarul foarte mare de vizitatori si spectatori pe care i-am avut in Piata Prefecturii din municipiul Tg-Jiu. Avem convingerea ca este doar inceputul unei colaborari si ca, pe viitor, vom reusi sa organizam si alte activitati impreuna pentru ca scopul nostru comun este acela de a-i face pe oameni sa adopte un comportament preventiv si sa le oferim siguranta ca suntem profesionisti atunci cand vine vorba despre interventia in situatii de urgenta. Multumim prieteni de la Asociatia Energie Inteligenta, multumim prieteni de la Clubul Cainilor Utilitari, multumim prieteni de la Academia Titi Aur!"

 

Academia Titi Aur:

"Prin implicarea noastra in cadrul proiectului "Zilele Prevenirii Dezastrelor", dorim sa accentuam cat de important este ca fiecare conducator auto sa fie constient de riscurile la care se expune in lipsa unei pregatiri adecvate. Accidentele nu sunt inevitabile, dar pot fi prevenite prin educatie si prudenta. Obiectivul Academiei Titi Aur ramane acela de a promova si implementa standarde inalte in pregatirea soferilor, contribuind astfel la reducerea semnificativa a incidentelor rutiere in Romania. Aceste eforturi sunt esentiale pentru a asigura un trafic mai sigur pe drumurile publice."

 

 

Vlad Popescu, Presedinte, Clubul Cainilor Utilitari (CCU):

"Evenimentul "Zilele Prevenirii Dezastrelor" de la Targu Jiu a reunit experti si voluntari dedicati cresterii constientizarii si pregatirii comunitatii pentru situatii de urgenta. Clubul Cainilor Utilitari a prezentat demonstratii impresionante de antrenament, evidentiind tehnici avansate de obedienta si manevrabilitate. Am organizat, de asemenea, o simulare realista a unui scenariu de cutremur, in care cainii nostri utilitari au demonstrat abilitatile esentiale in identificarea si salvarea persoanelor prinse sub daramaturi.

Cainii de salvare joaca un rol crucial in situatiile de urgenta. Datorita simturilor lor extrem de dezvoltate si a capacitatii de a lucra in conditii dificile, cainii pot detecta prezenta oamenilor prinsi sub daramaturi mult mai rapid. Acesti caini sunt antrenati riguros pentru a raspunde prompt si eficient in situatii de criza, asigurand astfel o sansa mai mare de supravietuire pentru victime.

Multumim partenerilor nostri, Asociatia Energia Inteligenta si ISU Gorj, pentru implicarea si profesionalismul lor exceptional, precum si pentru organizarea acestui eveniment crucial. Fara sprijinul si dedicarea lor, succesul acestui eveniment nu ar fi fost posibil. Suntem hotarati sa continuam aceste eforturi si sa organizam si alte evenimente similare in viitor, pentru a intari rezilienta comunitatii noastre."

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor institutionali: Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Clubul Cainilor Utilitari si Academia Titi Aur si de sustinerea partenerilor: OMV Petrom, Hidroelectrica, Transgaz si Alro SA.

Actiunea "Zilele prevenirii dezastrelor" se desfasoara pe intreg parcursul anului 2024. Dupa succesul inregistrat la Craiova unde si-a facut debutul in acest an, proiectul va fi prezent si la Ramnicu Valcea si Pitesti in lunile septembrie si, respectiv, octombrie.

 

 

 

 

0 comentarii1960 vizualizări04 iunie 2024
rss 2.0
rss 2.0