
1.540 de persoane au murit si alte circa 3.550 au fost ranite in accidente rutiere produse pe drumurile din Romania, in anul 2023, conform Inspectoratului General al Politiei Romane. De asemenea, conform datelor Institutului National de Statistica, Romania ramane in fruntea clasamentului statelor din Uniunea Europeana cu cele mai multe accidente rutiere, inregistrandu-se peste 76 de accidente pe zi, respectiv 28.000 pe an.
Un procent semnificativ al statisticilor care semnaleaza ranitii si mortii din accidentele rutiere se datoreaza si nepurtarii centurii de siguranta, exemplul clasic fiind cel al pasagerului care "zboara" din masina in urma unui impact.
Centura de siguranta este cruciala pentru protectia tuturor ocupantilor unui vehicul, inclusiv a conducatorului auto. O functie vitala a acesteia este diminuarea riscului de ranire a coloanei vertebrale, deoarece, in cazul unui impact, te va mentine fixat in scaunul masinii, cu spatele drept. In plus, purtarea centurii previne aruncarea din vehicul in timpul unui accident. Evident, exista si nuante in dezbaterea utilitatii centurii, insa ca o concluzie sumara, centura de siguranta este obligatorie in toate statele Uniunii Europene, arata asociatia Meta Urban.
In Romania ultimilor ani, se comercializeaza asa-zisele "centuri false" sau "clame pentru centuri de siguranta", "adaptor pentru centuri de siguranta" in mai toate hipermarketurile din Romania, dar si online. Practic, este de neinteles cum oricine poate achizitiona un dispozitiv prin care in mod evident se incalca prevederile legislatiei in vigoare, a Codului Rutier.
"Se impune interzicerea comercializarii acestor dispozitive care in mod flagrant incurajeaza nerespectarea legislatiei in vigoare. Totodata consideram ca folosirea acestor dispozitive criminale ar trebui sa fie sanctionata contraventional suplimentar, pe langa nepurtarea centurii de siguranta. Cred ca fiecare dintre noi avem cel putin o cunostinta care foloseste aceste clame pentru ca nu vrea sa foloseasca centura de siguranta. Practic isi cumpara moartea cu putin peste 10 lei. Asociatia Meta Urban solicita reprezentantilor Politiei Romane, oficialilor Ministerului Afacerilor Interne si parlamentarilor sa ia in considerea interzicerea de la comercializare a acestor dispozitive si sanctionarea folosirii lor. Este incredibil cum statul e neputincios, sta cu mainile in san si observa cum se produce profit prin nerespectarea CODULUI RUTIER" a declarat Alin Danci, Meta Urban.
Pentru ca trebuie sa ne raportam la legislatia europeana, precizam ca in toate tarile Uniunii Europene centura de siguranta este obligatorie, insa exista si categorii persoane exceptate de la purtate: "Nu am inventat noi roata si daca in UE centura este obligatorie, cu siguranta ca este cel putin ciudat cum la noi se vand la liber clame pentru pacalirea sistemului care este de fapt un fel de furat al caciulii din care rezulta foarte multe victime. De asemenea, de notat ca in Italia, Letonia si Cipru absolut toti participantii la trafic sunt datori sa poarte centurile de siguranta" a declarat Ioan Aurel Chereches, Meta Urban.
In unele cazuri, acele dispozitive sunt instalate si pe bancheta din spate unde stau in multe familii copiii: "Centura se poarta in alte tari, unele in care oamenii au inteles ca, la o viteza de doar 50 km la ora, un copil de 20 kg se transforma, in caz de impact, intr-un proiectil de jumatate de tona, cu sanse minime de supravietuire. In Romania, nu se poarta, pentru ca nici oamenii nu constientizeaza pericolul, nici autoritatile nu iau masuri. Cate amenzi au fost aplicate pasagerilor care au calatorit fara centura pe bancheta din spate a masinii, de pilda, intr-un an?" a declarat Ionut Catalin Croitoru, Meta Urban.
Este adevarat, legislatia prevede ca se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta pentru unele categorii de participanti la trafic - gravidele, conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri si persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta, insa, este interesant cum sute de mii de centuri false sunt vandute in Romania. Oare atat de multe exceptii sa fie? Evindet ca nu!
Asociatia Meta Urban are solutie si pentru cei exceptati de la purtarea centurii: "Odata cu interzicerea comercializarii "centurilor false", aceste clame, prin modificare legislativa, vor putea fi achizitionate in baza documentului aferent exceptiei de la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Asa cum acestea elibereaza permisele si placutele cu numere de inmatriculare sau provizorii pot elibera si respectivele dispozitive care au impanzit hipermarketurile si site-urile din Romania" a mai declarat Horia Nasra, Meta Urban.
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2681 vizualizări | 26 iulie 2024 |