Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Ziua Constientizarii Risipei Alimentare.

Aruncam 70 kilograme de mancare pe an, de persoana, insa tara noastra e pe primul loc in UE la saracie.  

Concurs creativ de gatit si idei despre cum putem reduce risipa. Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la saracie si risc de excluziune sociala, potrivit Eurostat. In acelasi timp, in tara noastra se risipesc 70 kilograme de hrana pe cap de locuitor/an. Astfel, cantitatea de alimente care se arunca anual in Romania ajunge la 1.353.077 de tone, conform raportului Programului Natiunilor Unite pentru Mediu din 2021.

 

In tara noastra, mai mult de jumatate din risipa alimentara se produce in gospodariile oamenilor (peste 50% -  47 de milioane de tone), mai apoi in serviciile de alimentatie publica si de vanzare cu amanuntul. 

 

Dintre alimentele care ajung la tomberon, cele mai multe, 45% sunt fructe si legume, 35% - peste si fructe de mare, 30% cereale, 20% lactate si 20% carne.

 

Duminica, 29 septembrie, e celebrata Ziua Internationala de Constientizare a Risipei Alimentare. Cu aceasta ocazie, Banca Regionala pentru Alimente Cluj pregateste un eveniment special si atrage atentia asupra cantitatilor uriase de hrana care se arunca zi de zi la cosul de gunoi.

 

 

Concurs creativ de gatit, wine networking, moment artistic

 Evenimentul "De la risipa la delicii" va avea loc in 10 octombrie la Turda, judetul Cluj si va cuprinde un concurs de gatit cu alimente salvate de la risipa. 3 chefi vor conduce echipele, formate din membrii asociatiilor neguvernamentale partenere cu care colaboreaza banca, angajati ai companiilor donatoare de produse si membrii echipei Bancii pentru Alimente Cluj, impartiti aleatoriu. 

 

Scopul echipelor: sa fie cat mai creative cu alimentele care ar fi riscat sa fie aruncate la gunoi. Evenimentul va continua cu activitati de networking si un moment artistic, toate acestea in timp ce se va gati la vedere. 

 

Toata lumea va gusta din preparatele echipelor, iar castigatorul concursului va fi desemnat de 10 persoane participante la eveniment, alese aleator la fata locului.

 

Participarea e gratuita, pe baza de inscriere online, pe link-ul de mai jos, pana in 3 octombrie: https://forms.gle/DU3dcLxJ6U17Cb6YA. Se pot inscrie persoane fizice, reprezentanti de companii, institutii sau organizatii interesate sa cunoasca activitatile Bancii pentru Alimente. 

 

"Desi evenimentul poate fi o sarbatoare, este de fapt si un semnal de alarma. Vorbim de risipa alimentara intr-un context in care extrem de multi oameni sufera de lipsa hranei, iar Romania e pe primul loc in UE la saracie si risc de excluziune sociala, conform Eurostat. 

 

In primul rand, ce putem spune sigur este ca noi, Banca pentru Alimente Cluj, vom continua sa fim acolo, sa colectam si sa redistribuim alimentele care altfel ar fi fost irosite. 

 

Facem acest eveniment de constientizare si cu speranta ca firmele din domeniu vor incepe sau isi vor extinde programele lor de reducere a risipei alimentare, colaborand direct cu o banca pentru alimente. Iar fiecare dintre noi, ca indivizi, putem reduce risipa acasa, planificand mai bine mesele si invatand sa gatim din alimentele pe care deja le avem. Pas cu pas, sa construim un viitor sustenabil", spune vicepresedintele executiv al Bancii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobis.

 

Cum putem reduce risipa alimentara la noi acasa

 

Reprezentantii Bancii pentru Alimente Cluj vin cu recomandari care ne pot ajuta sa reducem risipa alimentara in propriile bucatarii.

 

Iata aici cateva idei pe care le putem cu usurinta include in obiceiurile zilnice:



  • Planifica din timp cumparaturile de alimente si realizeaza un plan cu ce vrei sa mananci inainte sa mergi la cumparaturi
  • Ai grija la promotiile precum "cumperi unul si obtii unul gratuit" - deseori astfel de campanii duc la achizitionarea sau pregatirea de mancare in cantitati prea mari
  • Citeste etichetele si intelege diferenta dintre "expira la" si "a se consuma de preferinta pana la" - aceste etichete cu date duc deseori la cresterea cantitatilor de alimente risipite
  • Depoziteaza corect alimentele: in frigider, congelator si camara 
  • Stabileste o zi a saptamanii in care sa revizuiesti continutul frigiderului
  • Gandeste retete creative cu resturile de mancare (ex: crutoane din paine uscata, pesto din frunze de morcovi si ridichi)

 

Doneaza 2 euro pe luna

 

O modalitate prin care persoanele fizice se pot implica este o donatie lunara de 2 euro pe luna, printr-un sms cu textul HRANA la numarul 8845. 

 

Astfel, fiecare donator ajuta la salvarea de la risipa a unei cantitati de aproximativ 9 kilograme de mancare/luna, hrana care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni in nevoie din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud.

 

3.213 tone de alimente au fost salvate de la risipa de la infiintarea Bancii Regionale pentru Alimente Cluj, din 2018 si pana in prezent. Numai anul trecut cantitatea salvata a depasit 1.100 de tone. 21.000 persoane din 119 ONG-uri partenere care se ocupa grupuri vulnerabile au fost ajutate cu hrana salvata de la risipa, iar in campaniile bancii s-au implicat pana acum 33 companii. 

 

Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania cuprinde noua Banci Regionale pentru Alimente in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati. 

 

Aceasta este o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana. 

 

0 comentarii1624 vizualizări27 septembrie 2024




rss 2.0
rss 2.0