
Din 30 octombrie si pana duminica 3 noiembrie 2024, Cluj-Napoca este capitala arhitectilor si a tuturor celor interesati de viitorul oraselor noastre, prin seria de evenimente din cadrul FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow. Editia a doua FAST deschide dezbaterea despre viitorul profesiei si al oraselor. Primul festival romanesc dedicat viitorului arhitecturii, are loc la Cluj-Napoca, cu participarea unor nume de prim rang in arhitectura mondiala si a peste 1000 de actuali si viitori membri ai comunitatii profesionale din tara si din regiune.
Celebrii Peter Zumthor (Elvetia), laureat al Premiului international Pritzker pentru arhitectura (2009), Níall McLaughlin (Irlanda), profesor si practician, laureat al prestigiosului Premiu Stirling al Royal Institute of British Architects (2022) pentru contributia la evolutia arhitecturii si Johnny Leya (Traumnovelle, Belgia) sunt doar cateva motive pentru a fi prezenti la Cluj-Napoca, la serile TALKS de vineri, 1 noiembrie si sambata, 2 noiembrie.
Vineri, 1 noiembrie
18:00 (Opera Nationala Cluj-Napoca) Vorbitori invitati: Johnny Leya (Belgia) si Níall McLaughlin (Irlanda)
Níall McLaughlin, arhitect format la Dublin, aduce in proiectele sale, de la cladiri educationale la lacasuri de cult, o reflectie profunda asupra provocarilor contemporane legate de densitatea urbana si protectia patrimoniului. Proiectul sau premiat, Biblioteca Magdalene College, este un exemplu elocvent de armonizare intre traditie si sustenabilitate, corelat cu tema Diversecity, care exploreaza identitatea urbana si cresterea sustenabila.
Johnny Leya, co-fondator al Traumnovelle, dezvolta prin practica sa arhitecturala agore contemporane - spatii destinate dezbaterii, intalnirii si schimbului de idei. Explorand relatia dintre arhitectura si politica, Leya propune o reevaluare critica a narativelor colective urbane, integrand perfect provocarile Diversecity, care cauta noi perspective asupra spatiilor publice si a responsabilitatii civice.
Sambata 2 noiembrie.
Profesionistii mediului construit si ai administratiei locale se intalnesc in cadrul unor evenimente conexe FAST extrem de importante organizate de Filiala Teritoriala Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania:
11:30 (UTCN HUB) Conferinta speciala dedicata oraselor sustenabile (M100)
14:00 (UTCN HUB) dezbaterea dedicata Competitiilor de arhitectura, domeniu la care orasul Cluj Napoca este campion (organizator OAR Transilvania).
Evenimentul serii si al acestei editii FAST este conferinta de la Opera Nationala a arhitectului Peter Zumthor.
18:00 (Opera Nationala) In ultima seara a seriei TALKS va avea loc un dialog intre renumitul arhitect Peter Zumthor, scriitoarea Liliana Ursu si arhitectul Kázmér Kovács. Aceasta conversatie va explora teme centrale pentru opera lui Zumthor, atingand impactul emotional si senzorial al arhitecturii.
Nascut in 1943 la Basel, Peter Zumthor lucreaza impreuna cu echipa sa intr-un peisaj alpin din Haldenstein, Elvetia, creand opere de referinta precum Kunsthaus Bregenz si Therme Vals. Cu un respect profund pentru contextul natural si cultura locala, Zumthor exploreaza relatia dintre spatiu si identitatea locului, reflectand perfect tematicile FAST, care promoveaza diversitatea culturala si specificitatea locala in arhitectura.
Liliana Ursu s-a nascut la Sibiu si este poeta, eseista si traducatoare. Absolventa a Universitatii Bucuresti si membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a fost profesor asociat la universitati din Romania, SUA si Franta, si a beneficiat de doua burse Fulbright. A fost Poet in Residence la Stadler Center si Baltic Centre for Writers and Translators.
Arhitect prin formatie, Kázmér Kovács este profesor la scoala de peisagistica a Universitatii Sapientia din Targu Mures. Domeniul sau este teoria generala a arhitecturii, cu accent pe teoria patrimoniului construit si pe teoria gradinilor si peisajului. Kovács este autorul a doua carti: Peisaj cu gradina si casa, Simetria, Bucuresti, 2011, si Timpul monumentului istoric, Paideia, Bucuresti, 2003. A mai publicat un numar de articole in diverse periodice din Romania si din strainatate, contributii la volume cu colectiv de autori, precum si traduceri din scrierile lui Françoise Choay si Joseph Rykwert.
Urmeaza inca 2 zile de conferinte-eveniment, expozitii, proiectii de film, activari, concerte, tururi de arhitectura si ateliere in care exploram tematica editiei: d i v e r s e c i t y , diversitatea fenomenelor care afecteaza orasele prezentului si oportunitatile pentru viitor.
Programul complet, pe pagina FAST fast.oar.archi si in social media (Facebook, Instagram).
Primele doua zile FAST au oferit participantilor o diversitate de evenimente: de la conferinte sustinute de absolventi renumiti scolilor romanesti de arhitectura (Alumni X5 TALKS) sau personalitati internationale (Keynote TALKS la Opera) si conferinte stiintifice cu vorbitori din tara si strainatate (Casa cu mode), la tururi ghidate (inclusiv unul nocturn), film, concerte si activari, dar nu in ultimul rand deschiderea Pavilionului FAST X5, un proiect gandit si realizat integral prin colaborarea studentii facultatilor de arhitectura la FAST (selectie foto aici) .
Despre FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow
FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitectilor din Romania, ca proiect prioritar finantat din timbrul arhitecturii. Editia 2024 este gazduita si co-organizata de Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.
Parteneri institutionali: Filiala Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR Transilvania), Uniunea Arhitectilor din Romania, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Ambasada Elvetiei in Romania si Swiss Fund, Institutul Francez, Teatrul National Cluj-Napoca, Opera Nationala Cluj-Napoca, Cinema Arta - Festivalul de Film Urban Eye si Asociatia Studentilor Arhitecti Cluj.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 3640 vizualizări | 01 noiembrie 2024 |