Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 20 Martie 2025 - 14587
Clubul Lions se implica in constientizare despre boala Alzheimer.

Miercuri, 22.09.2011, Ziua Mondiala Alzheimer, 20 de tineri din Bistrita si-au luat din timpul lor pentru ca sa fie pe pietonalul din municipiu, sa incerce sa atraga atentia trecatorilor despre ...uitare...sau mai rau! "Caci si uitarea-i scrisa-n legile-omenesti!" e o vorba la noi...dar, atentie, se pare ca prea adesea nu realizam despre noi, sau apropiatii nostri, ca, daca problemele de memorie apar brusc, sau se accentueaza progresiv si sunt persistente, ne sau le afecteaza activitatile zilnice, atunci este o problema de sanatate, care trebuie rapid adusa in atentia medicului! Poate fi urata Alzheimer! Dar ea poate fi tinuta la distanta!

                   Tinerii nostri voluntari au invatat despre acest fenomen, care afecteaza 1 din 15 varstnici peste 65 de ani, de la specialistii nostri, membri in echipa de proiect, Corina Ernst si Mirela Parker de la Autoritatea de Sanatate Publica, intr-o intalnire anume gandita. Mai mult, duminica, 18.09 au facut o vizita la Centrul specializat in boala Alzheimer (unul din putinele din tara), de la Beclean. Au fost intampinati cu caldura de personalul medical de acolo, s-a incercat un minim dialog cu cei suferinzi...

                   Astfel pregatiti, copiii au pictat panouri de carton pe care doritorii au putut sa scrie, miercuri dupa-amiaza, raspunsul lor la intrebari cum ar fi:

-SUNT O PERSOANA IN VARSTA SI SUFAR DE ALZHEIMER. CE MESAJ AI PENTRU MINE?

-CINE SI CUM POATE AJUTA O PERSOANA CU ALZHEIMER?

-PROBLEME DE MEMORIE: CE CREZI CA POTI SA FACI CA SA ITI PASTREZI O MEMORIE BUNA?

Iar cei mai curajosi si-au pus in piept un anunt "de speriat": "Sunt bolnav de Alzheimer!" si au intrebat trecatorii: "Nu stiti unde ma aflu?"...desigur raspunsurile au fost deseori dezamagitoare, putini au intrat in joc...Putini au venit si au scris pe panourile noastre...dar, macar datorita fluturasilor impartiti cu generozitate, credem ca avem cu 50 de cetateni din Bistrita mai informati!

                   Si toate aceste actiuni s-au facut prin proiectul Tineri voluntari pentru bunici voluntari, cofinantat de Consiliul local si Primaria municipiului Bistrita.

  S.H.

manager de proiect

 

 

 

 

    "Tineri voluntari pentru bunici solitari" - la Centrul Alzheimer din Beclean

         Duminica, 17 septembrie 2011, un grup de 10 voluntari impreuna cu profesoara de biologie Claudia Ladar de la Grupul Scolar Sanitar si psihologul Alexandra Rusan, au facut o vizita la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica "Sf. Luca" din Beclean. Aceasta actiune face parte din proiectul " Tineri voluntari pentru bunici solitari", un proiect prin care se doreste dezvoltarea spiritului de voluntariat si cetatenie activa a tinerilor din municipiul Bistrita, precum si implicarea lor in activitati dedicate varstnicilor bistriteni. 

            Vizita la  Centrul Alzheimer din Beclean - unul dintre putinele centre de acest fel din tara - a fost binevenita, avand in vedere apropiata Zi Mondiala Alzeheimer - 21 septembrie.  In ceea ce priveste dementa Alzheimer, este vorba despre o boal? care apare ca urmare a afect?rii creierului si consta intr-un declin progresiv al functiilor mintale, fiind  afectate memoria, limbajul, intelectul, abilit?tile sociale, reactiile emotionale, modul de comportare. Pe m?sura evolutiei bolii,  se reduce abilitatea persoanei de a realiza activitatile de fiecare zi, astfel ca, un centru  precum cel din Beclean, poate fi o solutie pentru acesti pacienti, asigurand gazduire, ingrijire personala, servicii sociale specializate de recuperare si reabilitare, integrare/reintegrare sociala.

            In vizita la centrul din Beclean, am fost placuti surprinsi de personalul medical amabil si de fetele blande ale pacientilor. Grupul elevilor a avut ocazia sa interactioneze cu batranii si sa afle cate ceva despre viata lor. La "un suc si-un biscuite", am avut posibilitatea de a sta de vorba cu ei, iar apoi am facut o vizita prin centru. In final, toata lumea a fost bucurosa sa ne aiba ca vizitatori, multora amintindu-le de tineretea sau de nepotii lor. Am primit multe sfaturi si urari de sanatate, urari pe care le-am transmis si noi, inapoi, din suflet. Ne-am bucurat ca am reusit sa aducem putina veselie pe fetele acestor "bunici", le-am aflat povestile  si le-am alinat dorurile de nepotii aflati la departare. Cu siguranta ca vom reveni sa le mai impartasim din voiosia noastra.

                    Psiholog Alexandra Rusan,

               Voluntar Asociatia Ascendent

0 comentarii140 vizualizări22 septembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0