Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Opacitatea autoritatilor publice afecteaza democratia.

Niciun minister din cele 15 care compun guvernul nu respecta integral prevederile legii transparentei decizionale - legea cadru a consultarii publice. Situatia este la fel de dramatica si la nivel local, releva studiul prezentat de Academia de Advocacy cu ocazia lansarii miscarii civice Coalitia 52, vineri, 27 ianuarie 2012.

 Academia de Advocacy a solicitat autoritatilor publice lista cu actele normative si deciziile in pregatire, conform prevederilor legii 52/2003 privind transparenta decizionala, care le obliga pe acestea sa furnizeze, la cerere acest tip de informatii, spre consultare publica. Niciun minister din cele 15 care compun guvernul nu a furnizat Academiei de Advocacy lista cu actele normative in pregatire, in baza primei solicitari. Doar 3 consilii judetene au raspuns cererii initiale, in timp ce alte 5 sunt inca in termenul legal al procedurii. Din cele 54 de primarii incluse in studiu, doar una a raspuns cererii initiale, iar o a doua este inca in termenul legal al procedurii.

 Dupa consumarea celui de-al doilea pas permis de lege - depunerea de plangeri prealabile la autoritaitile vizate - situatia s-a schimbat prea putin in sensul respectarii legii. In continuare, 12 ministere (din 15), 24 consilii judetene (din 41) si 32 de primarii (din cele 54 incluse in studiu) nu au raspuns sau au raspuns negativ solicitarii privind consultarea publicului.

Situatia este la fel de dramatica in ceea ce priveste aplicarea legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Peste 90% din consiliile judetene, consiliile locale si primariile analizate nu asigura cetatenilor un acces facil la informatiile publice, site-urile lor fiind lipsite de o sectiune dedicata acestui domeniu. Actualizarea deficienta, informatiile vagi si insuficiente si depasirea termenelor prevazute de lege sunt alte aspecte care greveaza accesul publicului la informatii.

"Situatia este extrem de ingrijoratoare. Nerespectarea acestor legi afecteaza insasi substanta democratiei participative pe care ne straduim sa o construim in Romania. Fara o aplicare consecventa, in care sa se combine decizia politica si competenta profesionala, astfel de legi raman litera moarta. Si de aceea striga oamenii in strada ca vor sa fie luati in seama", a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy.

 El a precizat ca acest deficit de consultare publica a dat nastere miscarii Coalitia 52, o alianta informala de cetateni si asociatii legal constituite, care cunosc si au exersat aplicarea Legii 52/2003, cu precadere in cadrul proiectului "Partener activ si implicat". Coalitia, la care au aderat pana acum 120 de membri, urmareste sa impuna modificari ale legii care sa nu mai permita adoptarea niciunei decizii administrative cu impact asupra comunitatilor fara consultarea cetatenilor. Programul "Partener activ si implicat" este derulat de Academia de Advocacy si pregateste primul corp profesionist de specialisti in lobby din Romania

Coalitia 52 a fost lansata in cadrul unei videoconferinte-multiplex, desfasurata in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu Mures, Craiova, Bacau, Constanta si Ploiesti.

Materialele care au stat la baza elaborarii studiului pot fi accesate la www.advocacy.ro iar aderarea la Coalitia 52 se poate face la aceasi adresa.

 

Persoana de contact: Radu Nicosevici, telefon: 0722503136

0 comentarii2940 vizualizări27 ianuarie 2012
rss 2.0
rss 2.0