Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Analiza Swot - Cafeneaua publica cu tema "Metode alternative de transport"

Participanti: 28 - reprezentanti ai unor institutii publice (PMB, DSP, SGA); profesori (Lic. Sanitar, Sc. Gen. Nr.2); ONG-uri (GAAL Ruralis, Asociatia Impact, Centrul Onisim, Tasuleasa Social, Asociatia Ascendent); mediului privat ("Centrul Privat de Afaceri"); mass-media (BistritaNews); elevi si studenti.

         Mod de desfasurare: Moderatorul dezbaterii a fost Victor Perdevara (Asociatia Ascendent); s-au ales 4 subteme (Avantajele utilizarii mijloacelor de transport alternativ; Dezavantajele utilizarii mijloacelor de transport alternativ; Variante si solutii pt utilizarea mijloacelor de transport alternativ si Obstacole) si cate un moderator pentru fiecare subtema: Pirela Parker (DSP), Doru Rusti (SGA), Vlad Toma (student) si  Cristian Bouhar (student). Fiecare tema a grupat in jurul unei mesei un numar de 5-6 participanti; grupurile au facut prin rotatie turul celor 4 "mese de discutii" si au dezbatut pe rand (cca 20 min.) fiecare din cele 4 teme.

Aprecieri generale:

-          atmosfera deschisa, favorabila intercunoasterii si interactiunii;

-          au fost participanti din grupuri diverse, dar care au ajuns pe aceleasi lungimi de unda;

-          tema a fost "intoarsa pe toate fetele" si s-au desprins idei importante, sintetizate ulterior intr-o analiza SWOT;

-          cele mai multe discutii s-au indreptat spre utilizarea bicicletei;

-               participantii si-au exprimat aprecierea si surprinderea privind modul eficient si placut in care s-au purtat discutiile;

-               s-a intarit ideea ca rezultatele/ concluziile dezbaterii ar trebui puse in valoare, prin transmiterea lor institutiilor cu atributii si putere de decizie si in mass-media locala;

-               s-a propus antrenarea mass-media locala si s-a stabilit continuarea sirului de dezbateri nonformale, urmatoarea tema fiind "Gestionarea deseurilor in municipiul Bistrita";

-               "Concluzia concluziilor": se doreste "Un oras pentru oameni, nu pentru masini!".

 

 

Analiza SWOT - Metode alternative de transport (MAT) in municipiul Bistrita

        In urma dezbaterii celor 4 teme, principalele idei au fost sintetizate intr-o analiza SWOT, tinand cont ca:

-               Caracteristicile interne ale transportului alternativ determina punctele tari si cele slabe;

-               Factorii externi (care actioneaza asupra transportului alternativ) determina oportunitatile si amenintarile (riscurile).

Puncte tari/ Avantajele utilizarii MAT

 

Puncte slabe/ Dezavantajele utilizarii MAT

Imbunatateste starea de sanatate, fizica si psihica, individuala si a grupului. Cresterea longevitatii si a starii de bine; stil de viata activ (diminuarea sedentarismului).

"Uzura" organismului din toate punctele de vedere (ex. stresul din trafic, in lipsa pistelor pt biciclete). Limitarea accesibilitatii (in functie de varsta, conditie fizica, posibilitati materiale).

Atentie mai mare acordata participantilor la trafic. Cresterea capacitatii de atentie individuala, vigilenta si randament intelectual

Lipsa punctelor de service (compresor, piese schimb, reparatii, calibrari) si a personalului tehnic specializat, precum si a zonelor (adaposturi multifunctionale) de "recuperare" pe traseele din imprejurimile Bistritei (apa, ceai, sucuri naturale).

Reducerea aglomeratiei stradale. Imbunatatirea fluxului in trafic.

Lipsa unei strategii (viziuni) cu privire la implementarea mijloacelor de transport alternativ in oras. Informarea deficitara dpdv legislativ.

Dezvolta o atitudine mai responsabila. Imbunatateste comunicarea spontana.

Preturi prohibitive la mijloacele de transport alternative si accesoriile acestora.

Accidente rutiere mai putine (daca exista infrastructura si atitudine corespunzatoare)

Expunerea biciclistilor la poluarea aerului (inhalarea gazelor de esapament) de la masinile din trafic

Economie de combustibil si bani. Poluare redusa, imbunatatirea conditiilor de mediu (aer). Resurse naturale conservate (petrol).

Conservatorismul cetatenilor si a institutiilor. Lipsa unei "mase critice" care sa doreasca implementarea mijloacelor alternative de transport. Atitudinea neparticipativa.

Ocupa putin loc de parcare si depozitare. Permite extinderea zonei pietonale ("Un oras pentru oameni nu pentru masini").

Structura necorespunzatoare a cailor de transport, a drumurilor, trotuarelor, parcurilor, fata de nevoile transportului alternativ. Lipsa locurilor de parcare (rastele, etc) pentru biciclete.

Permite parcurgerea distantelor din mediul urban intr-un timp mai scurt. Acces permis in zonele in care masinile nu au acces (ex. zona pietonala).

Numarul mare de masini raportate la populatie si dimensiunea orasului (ramane putin "loc" pentru deplasarea cu bicicleta).

Folosirea intensiva a mijloacelor alternative de transport permite modificarea conceptului de "confort". Apropierea de natura, de mediu, de dinamica sociala.

Lipsa protectiei mijloacelor de transport alternativ (biciclete) fata de actele de vandalist si furturi. Lipsa locurilor de depozitare (pt cei care locuiesc la bloc).

 

Vulnerabilitatea si expunerea la accidente; lipsa iluminatului stradal adecvat in zone mai putin circulate sau in cartiere.

 

Insuficient respect in trafic/ pe putinele  piste destinate deplasarii cu bicicleta

 

Oportunitati

 

Amenintari

Campanii de promovare si incurajare a folosirii mijloacelor de transport alternativ, a mersului pe bicicleta si imbunatatirea atitudinii fata de acestea. Sensibilizarea opiniei publice cu privire la relatia biciclisti - soferi; biciclisti-pietoni.

Inexistenta pistelor pentru biciclete (biciclisti) intelese ca spatii distincte fata de trotuar. Inexistenta indicatoarelor rutiere specifice spatiilor pentru biciclete.

Organizarea de evenimente care sa fie alternative la modul clasic de petrecere a timpului liber; sa promoveze si sa asigure accesul la miscare fizica.

"Conflictul" dintre soferi - biciclisti - pietoni sau alti participanti la trafic

Infiintarea de statii pentru biciclete, locuri deparcare, inchiriere si reparati pe teritoriul municipiului, in scoli, institutii de stat si la firme private.

Conditii meteo neprielnice (ploaie, frig).

Infiintarea de piste speciale, pe toata lungimea cailor de transport din municipiu si localitati apartinatoare, la marginea carosabilului, dotate si marcate corespunzator. Reamenajarea cailor de acces pentru biciclete (borduri, trasee, semne de circulatie si atentionare)

Turism de agrement si de divertismant neorganizat si/sau necontrolat, lipsa unor alternative publice atractive.

Includerea pistelor pentru biciclete in rutele turistice de agrement si agroturistice

Cainii comunitari si cei lasati liberi la plimbare de catre stapani.

Promovarea bicicletelor carosate pentru "all season", a bicicarucioarelor pentru familiile cu copii mici, a bicicletelor electrice, tip moped, risca.

Comoditatea si "fitele"; conservatorismul.

Infiintarea unei linii de tramvai usor sau troleu pentru traversarea rapida a orasului si legatura cu localitatile apartinatoare sau invecinate

Costul ridicat al biletului de autobuz. Supraaglomerarea in orele de varf si conditiile de transport precare. Insuficient respect din partea soferilor de autobuz fata de pasageri.

Dezvoltarea unei structuri de "statii"  pentru alimentarea masinilor electrice, cu hidrogen, a scuterelor electrice, a bicicletelor electrice.

Insuficienta surselor financiare necesare sustinerii acestor proiecte

Infiintarea unui serviciu de inchiriat biciclete cu sistem informatic al utilizatorului. Bicicletele sa aiba o forma si o culoare speciala; dotare cu sisteme de monitorizare pentru prevenirea furturilor.

Legi necorespunzatoare, care nu promoveaza transportul alternativ. Atitudinea administratiei locale fata de acest subiect.

Promovarea folosirii rolelor, skateboard-urilor, organizarea de concursuri si evenimente, construirea unui skatepark pentru toate anotimpurile.

 

Taxe de parcare ridicate pentru masini. Crearea de zone cu restrictii pentru circulatia masinilor si extinderea celor existente. Spatii cu functie mixta, interzicerea circulatiei masinilor pentru anumite perioade din zi. Inchiderea TOTALA a pietonalului.

 

Oferirea gratuita de biciclete spre folosinta catre turisti sau persoane cu legitimatii speciale.

 

Zipcar, carpool (Sisteme de inchiriere alternativa a masinilor).

 

Crearea unor parcari in afara orasului pentru autoturisme, sau alte mijloace de transport, aflate in tranzit, conectate la mijloace de transport in comun sau parcari de biciclete.

 

Inlocuirea parcului de autobuze pe combustibili conventionali pentru transportul local si limitrof, cu miniautobuze electrice sau care folosesc alti combustibili alternativi.

 

          Pornind de la aceasta analiza si alte dezbateri pe aceasta tema, se pot construi planuri de masuri si se pot initia activitati specifice eficiente (corelate si putin costisitoare).

      

 

Proiect cofinantat de Primaria Municipiului Bistrita

 

2 commentarii2786 vizualizări26 septembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0