Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Saptamana solidaritatii si tolerantei.

In perioada imediat urmatoare se va lansa la nivel de Bistrita un proiect care abordeaza topicuri precum solidaritate si toleranta. Initiativa apartine Asociatiei ProAdo Bistrita si are ca parteneri Asociatia Ascendent, Centru Comunitar pentru Tineret Bistrita, Centrul Antidrog Bistrita si Primaria Municipiului Bistrita.

Am gasit acest proiect a fi foarte interesant pentru ca prin activitatile pe care le desfasoara atinge o problema deosebit de importanta pentru Romania si anume toleranta.

Unul dintre lucrurile care te uimesc placut atunci cand calatoresti in afara Romaniei este deschiderea cu care te primesc/privesc oamenii si cat de bine te simti intre ei. Am avut ocazia sa-mi fac prieteni din multe colturi ale lumii si asta se datoreaza unei educatii a rabdarii si tolerantei avuta de persoanele cu care am intrat in contact.

Ei bine daca vorbim despre Romania, aici situatia se schimba. A fi diferit inseamna exact asta: "ca esti diferit" iar diferentele nu au rol de diversificare si imbogatire a culturii ci de separare a oamenilor in categorii. Mai exista un aspect interesant si anume ca fiecare individ are o clasificare proprie a celorlalti si nu exista unitate nici la acest nivel.

Manifestarile stradale sunt privite cu reticenta, iesirea din tipare se cauta a fi limitata iar creativitatea de cele mai multe ori nu este apreciata.
Toleranta se leaga de toate aceste subiecte iar faptul ca nu reusim sa trecem peste prejudecatile instaurate in mintile noastre ne inchide intr-un cocon din care in loc sa iesim fluturi, ne sufocam.

A fi tolerant se reduce la a intelege fraza simpla ca "ceilalti sunt, pot fi, altfel decat esti, poti fi tu!"

A fi tolerant inseamna a da o sansa celui de langa tine si a cauta lucrurile care te leaga de el si nicidecum acele lucruri care te separa. A inceta tentativele de implementare a viziunii tale asupra celor din jurul tau iar daca cineva nu se conformeaza cu ceea ce crezi tu, asta nu-l face mai rau ori mai putin bine intentionat decat tine.

A fi tolerant cu ceilalti inseamna educatie si o vedere mai larga, generala, asupra cadrului in care-ti desfasori existenta. - in acest sens recomand cateva resurse utile:


Toleranta, solidaritatea sunt teme importante pentru Romania pentru ca acceptarea celor din jurul nostru cu diferentele lor de opinie, aspect, obiceiuri ne deschide usa catre comunicare si colaborarea.

Noi toti, impreuna, suntem Romania!

0 comentarii3059 vizualizări13 noiembrie 2010




rss 2.0
rss 2.0