Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Scandalul carnii de cal din Europa scoate in evidenta lipsa de control asupra etichetarii produselor.

VIER PFOTEN cere Comisiei Europene o etichetare care sa contina informatii complete privind locul de crestere si sacrificare a animalelor. Organizatia internationala pentru protectia animalelor VIER PFOTEN se declara scandalizata de lipsa de control legal asupra etichetarii produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal sa ajunga pe rafturile magazinelor din Europa sub forma de lasagna "cu carne de vita". Majoritatea consumatorilor din Europa refuza sa consume carne de cal din motive etice, preferand in schimb sa se bucure de compania acestor animale. 

 "Acest scandal reprezinta o lovitura la adresa consumatorilor, a bunastarii animalelor si a modului in care sunt aplicate legile. Plecand de la acest caz, se poate spune ca lipsa sistematica a transparentei in acest proces a permis comiterea unor ilegalitati", a declarat Gabriel Paun, director de campanii la VIER PFOTEN International.

 Etichetarea produselor din carne de vita trebuie sa informeze consumatorii UE despre locul in care s-a nascut, a fost crescut si apoi a fost sacrificat animalul.  Printr-un sistem eficient de verificare si inspectii, identificarea si etichetarea ar trebui sa fie corecta. "In cazul de fata nu doar ca s-a piedut trasabilitatea carnii, ci s-a produs si un amestec de doua specii de animale. Etichetarea carnii de vita trebuie sa includa mai multe informatii si sa fie mai bine supravegheata. VIER PFOTEN cere ca eticheta de pe produse din carn de la toate speciile sa includa locul nasterii, ferma in care este crescut animalul si locul in care este abatorizat,. Controalele ar trebui sa aiba loc sistematic si sa fie transparente", a mai adaugar Gabriel Paun.

 In prezent, guvernele si companiile incearca sa descopere intregul lant de productie. "Primele investigatii au condus doar catre abatoarele care ar fi furnizat carnea, insa in prezent nimeni nu are informatii despre provenienta animalelor sacrificate, despre cum au fost respectate conditiile de bunastare a animalelor in timpul cresterii, transportului si abatorzarii. Au fost cai proveniti din ferme, cai salbaticiti din Delta Dunarii sau cai din gospodariile oamenilor?".

 VIER PFOTEN a demarat propria investigatie, deoarece este important sa existe o perspectiva independenta asupra situatiei. "Doar in acest mod vom putea sa descoperim punctele slabe ale sistemului si sa imbunatatim conditiile de bunastare a animalelor si de protectie a consumatorilor. In prezent, VIER PFOTEN monitorizeaza situatia cailor salbaticiti de la Letea, in Delta Dunarii", a mai adaugat Gebriel Paun.

 In luna mai 2011, VIER PFOTEN a oprit un TIR care transporta ilegal la abator 54 de cai salbaticiti prinsi prin metode extrem de dure la Letea. Animalele au fost tratate si ingrijite de specialistii VIER PFOTEN, fiind aduse inapoi la Letea dupa circa 3 luni. Imediat dupa scandalul national produs de acest incident, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor a emis un ordin prin care este strict interzis orice transport de cai salbaticiti din zona Letea catre abatoare. Acest ordin este valabil in continuare. "Investigatia noastra va arata daca animalele sacrificate pentru produsele implicate in scandal provind din Letea sau nu. O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarma pentru institutiile insarcinate cu aplicarea legii", avertizeaza Paun.

 In acest context, VIER PFOTEN tine sa atraga atentia ca nici un responsabil al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la raspundere pentru transportul de cai catre abator din 2011, in ciuda evidentelor incalcari ale legii.

 De aproape 2 ani, VIER PFOTEN desfasoara un amplu proiect de protejare a cailor salbaticiti din zona, care anul acesta va avea doua mari obiective: lansarea unui ambitios program de control al reproductiei si obtinerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. Organizatia a prezentat deja Guvernului si ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigura faptul ca nici un cal salbaticit nu va mai fi prins, maltratat si transportat ilegal de la Letea.

 La nivel international, VIER PFOTEN solicita Comisiei Europene sa intensifice controalele asupra productiei de carne si sa impuna o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care sa includa ferma de provenienta si abatorul unde a avut loc sacrificarea.

 Contact: Gabriel Paun

Director de Campanii, VIER PFOTEN International

Tel: 0043-664.432.5575

gabriel.paun@vier-pfoten.org

 

 

Fundatia VIER PFOTEN este o organizatie pentru protectia animalelor cu sediul central la Viena, Austria. Fondata de Helmut Dungler, in 1988, organizatia lupta pentru a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor, prin campanii si proiecte pe termen lung. Activitatea organizatiei se bazeaza pe o experienta stiintifica substantiala, precum si pe activitati de lobby la nivel national si international. VIER PFOTEN are ca principal obiectiv animalele aflate sub control uman direct: animale de laborator, animale de ferma, animale de companie, caini si pisici fara stapan, ursi, feline mari si urangutani tinuti in conditii improprii. VIER PFOTEN detine birouri in Austria, Romania, Bulgaria, Germania, Ungaria, Olanda, Belgia, Africa de Sud, Elvetia, Marea Britanie si SUA. Anul acesta, VIER PFOTEN sarbatoreste 25 de ani de la fondare si 13 ani de prezenta in Romania. www.vier-pfoten.org

 Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati

 Toate cele bune

 

 

*******************************************************************************
Livia Cimpoeru - Press Officer VIER PFOTEN Romania
Tel: +40-21-316-77-31
Mobile: +40-734-660-726
Fax: +40-21-311-25-99
livia.cimpoeru@vier-pfoten.org
********************************************
VIER PFOTEN Romania
Maica Alexandra street, no. 24
District 1, Bucharest
Website: www.vier-pfoten.ro , www.four-paws.org
********************************************

 

Nu blana il face pe om. Simte-te bine in pielea ta! Moda blanurilor este inca raspandita printre comerciantii de haine. Cere marilor case de moda sa se angajeze sa renunte la blanuri. Creeaza-ti propriul Naketar si alatura-te paradei noastre on-line impotriva blanurilor - dezbracat!

furfree-parade.org

 

0 comentarii2667 vizualizări12 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0