Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Sarbatorirea Zilei Cercetasului.

La sediul cercetasilor din Bistrita a avut loc ieri sarbatorirea Zilei Cercetasului. In atasament se afla imagini de la activitatea noastra si cateva date despre primul camp al cercetasilor, dupa 1990 si idei despre cercetasie si activitatile cercetasesti ale unor fosti cercetasi.

Mai multe imagini de la activitatea desfasurata se fla si la adresa
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.271180749680940.68128.127100174088
999
<https://www.facebook.com/media/set/?set=a.271180749680940.68128.12710017408
8999&type=1> &type=1 .


Cu deosebita consideratie, Sidor Costinasi.

 

Despre noi.Aparitia Cercetasiei.

Cercetasia a fost fondata de catre tinerii care au raspuns ideilor si idealurilor formulate in lucrarea "Scouting for Boys", scrisa de Sir Robert Baden Powell in 1908. Ideea initiala nu a fost aceea de a crea o organizatie pentru tineret, ci mai degraba de a promova niste idei pentru educarea caracterului asa-zis "de cercetas" - pe care apoi, organizatii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), sa le preia si sa le adapteze programului propriu.

In Romania

In 1912 apareau primele grupuri de cercetasi romani (Blaj, Brasov, Bucuresti) pentru ca in 1914, datorita activitatii lor creative, sa ia fiinta Asociatia Cercetasii Romaniei, recunoscuta oficial.

In 1993, Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" este singura miscare cercetaseasca din Romania reprimita in Organizatia Mondiala a Miscarii Scout care numara in prezent peste 28.000.000 membri activi in 216 tari si teritorii. In Romania, aproximativ 2.500 de membri isi desfasoara activitatea in 52 de filiale.

Misiunea Cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.

Aceasta se realizeaza prin:

Implicarea tinerilor intr-un proces educativ non-formal, pe toata durata anilor in care se formeaza ca indivizi.

Utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltari ca persoana increzatoare, motivata, responsabila si deschisa.

Sprijinirea tinerilor in stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale si individuale, asa cum sunt ele exprimate prin Promisiune si Lege.

Viziunea Organizatiei Nationale "Cercetasii Romaniei":

Vedem cercetasia in Romania ca pe o miscare pozitiva, unita, deschisa tuturor, parte a Miscarii Scout prin valorile si principiile pe care se bazeaza.

Cercetasia urmareste realizarea Misiunii sale, sustinuta de o organizatie cu structuri democratice, reprezentative, eficiente si simple la toate nivelurile, avand resurse suficiente si un management de calitate.

Cercetasia reprezinta un actor relevant in societatea romaneasca, care contribuie la educarea copiilor si tinerilor din Romania si ofera alternative durabile provocarilor actuale, bazandu-se pe valorile si principiile cercetasesti.

Organizatia sprijina o Miscare puternica, construita de tineri implicati, care lucreaza impreuna pentru propria lor dezvoltare si sunt sprijiniti de catre adulti dornici si capabili sa-si asume un rol educativ.

Cercetasii din Bistrita: 17 ani de "educatie pentru viata" oferita copiilor

Miscarea cercetasilor a renascut in Bistrita acum 17 ani. In 1994, un grup de profesori si de tineri a infiintat Centrul Local Bistrita din cadrul Organizatiei Nationale Cercetasilor Romaniei (ONCR). "Nu stiam nimic despre cercetasie. Cei in varsta, profesorii din grupul de initiativa, aveau foarte multa experienta in lucrul cu copiii, noi ceilalti aveam foarte multa energie si entuziasm. Cheia reusitei a fost impletirea experientei celor din grupul de initiativa cu entuziasmul si energia celor tineri", povesteste domnul Sidor Costinasi, seful centrului local. Informatician si profesor de matematica si informatica la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrita, Sidor Costinasi (37 de ani) este unul dintre cei care au pus atunci bazele Centrului Local. Printre fondatori se numara profesorii Oscar Skrabel, Viorica Besuan, Gheorghe Tarca si doamna Eugenia Tarca. Ideea le-a venit dupa o discutie cu domnul Flaviu Urs, un fost cercetas.

Infiintarea Centrului Local Bistrita al ONCR a fost, deci, un efort colectiv. Cel mai greu a fost obtinerea unui sediu. Prima institutie care i-a gazduit pe cercetasi a fost Scoala Generala Nr. 2 Bistrita. Toate materialele erau asigurate din sponsorizari sau din cotizatia membrilor. Esarfele, steagul si celelalte insemne se comandau si se comanda si acum la organizatia nationala.

Cum erau priviti cercetasii atunci, la doar cativa ani dupa caderea comunismului? "Si astazi, unii dintre parinti (foarte putini) ne considera urmasii pionierilor, desi nu suntem. La inceput, lumea era suspicioasa, unii - datorita faptului ca avem o uniforma si o esarfa - ne considerau ca facand parte dintr-o organizatie paramilitara. Odata cu trecerea timpului, cu desfasurarea unor activitati cu impact in comunitatea locala, cercetasia a ajuns sa fie cunoscuta drept ceea ce este: educatie pentru viata", povesteste domnul Costinasi.

Care este "motorul" Miscarii Cercetasilor? Care sunt motivele care-i atrag pe copii spre cercetasie, ii mentin pe tineri in organizatie iar pe adulti ii determina sa continue?

Pilonii Miscarii Cercetasilor sunt learning by doing (invatarea prin practica), excursiile tematice, posibilitatea afirmarii, dezvoltarea personala prin joc si actiune. "La cercetasi am exersat discursul in public drept pentru care si astazi la cercetasi facem acest lucru. Spre exemplu, la intalnirile noastre publice cercetasii trebuie sa sustina un discurs pe o tema data. Ideea este ca nu stie nimeni cine trebuie sa tina discursul si despre ce", spune liderul cercetasilor bistriteni.

Cum l-a ajutat cercetasia pe profesorul Costinasi? "Secretul cercetasiei consta in posibilitatea formarii si autodezvoltarii. Activitatile desfasurate mi-au permis sa-mi dezvolt disciplina personala, m-au ajutat sa-mi dezvolt abilitatile de comunicare si adaptare la situatii noi. De la cercetasi am invatat, spre exemplu, sa-mi prioritizez activitatile, sa organizez lucrurile, sa-mi dezvolt spiritul practic. Cercetasia a contribuit la definirea mea ca om, iar acest lucru ma ajuta zi de zi, atat in viata profesionala cat si in cea sociala si familiala".

In 17 ani de excursii si tabere de cercetasi, Cotinasi a parcurs pe jos aproximativ 5.000 de kilometri, vizitand Vatra Dornei, Iasi, Suceava, Maramures, Sibiu, Oradea, Ramnicu Valcea, Mangalia, la care se adauga campurile Centrului Local - de la Colibita - si Salzburg-Austria, unde activeaza o organizatie de cercetasi cu care colaboreaza. Saptamanal, Costinasi dedica activitatilor legate de cercetasie, in medie, 5 ore. Timpul este ocupat cu organizarea activitatilor, elaborarea proiectelor, formarea echipei de conducere, atragerea de noi membri.

Ce inseamna "Oscar Skrabel"

Dupa numele unuia dintre fondatorii sai, Centrul Local Bistrita a fost denumit  "Oscar Skrabel". Aici au fost instruiti de-a lungul timpului circa 800 de cercetasi. Sediul sau actual este Casa Sperantei, de pe bulevardul Independentei 24-26.

Patru unitati de invatamant au elevi-cercetasi, in Bistrita:

Colegiul Tehnic INFOEL

Scoala Generala Nr. 1

Scoala Generala Nr. 3

Scoala Generala Nr. 4

Dintre institutii, cercetasii sunt sprijiniti de:

Primaria Municipiului Bistrita

Inspectoratul Scolar Bistrita-Nasaud

Din mediul privat, doua societati comerciale au contribuit sau contribuie la dezvoltarea activitatilor organizatiei:

SC Rombat SA

SC Electroplast SA

Membri marcanti ai Centrului Local "Oscar Skrabel":

Alina-Daniela Costinasi, profesor, 37 ani, vechime in organizatie - 17 ani, membru in Consiliul Centrului Local

Bogdan Daniel Pupeza, project manager, 24 ani, vechime in organizatie - 12 ani, membru in Consiliul Centrului Local

Anca-Monica Socaciu, realizator TV, 30 ani, vechime in organizatie - 17 ani, membru in Consiliul Centrului Local

Iulia Moldova, 16 ani, clasa a X-a, Liceul de arte Plastice "Corneliu Baba" Bistrita, grupa de excelenta desen

Raul Galan, 16 ani, clasa a X-a, mentiune si premiul I la Olimpiada Nationala Istorie

Lideri ai cercetasilor bistriteni, de-a lungul timpului:

prof. Oscar Skrabel, decedat, Sef Centru Local 1994-1998

prof. Gheorghe Tarca, 62 ani, fost inspector scolar general adjunct si sef unitate

prof. Viorica Besuan, 55 ani, profesor, fost sef unitate

Actiuni importante la care au participat cercetasii Centrului Local Bistrita:

Jamborea Internationala de la Tamsweg, 1997, unde Centrul Local Bistrita a reprezentat Romania.

10 ani de cercetasie pe meleaguri bistritene

"Explorare si descoperire", Colibita, 11 - 18 august 2003

Proiect "Invatacel", Sibiu, 25 - 27 noiembrie 2005

Tabara de cercetasi "Cunoasterea de sine - Conditie a cercetasiei", Colibita, 10 - 13 august 2006

"Fa ceva, fii cineva, implica-te", Bistrita, 01 iulie - 30 septembrie 2007

"Sunt gospodar", Bistrita, 2 aprilie - 31 decembrie 2008

"Natura, simplitate, viata", Bistrita, 1 iulie 2009 - 31 decembrie 2009

"Pamantul sunt eu, Pamantul esti tu", Bistrita, 4 mai 2010-20 decembrei 2010

Oranizarea cercetasilor

Membrii cercetasiei sunt copii si tineri care-si desfasoara activitatea in formatiuni specifice (patrule, unitati). Acestia sunt cuprinsi in ramuri de varsta: spiridusi (7- 10 ani), temerari (11 - 14 ani), exploratori (15 - 18 ani), seniori (19 - 21 ani).

Pentru a dobandi titlul de cercetas sunt parcurse mai multe etape.

Aspirantura este o perioada de selectare si pregatire, in care aspirantul dovedeste ca stie, intelege, respecta si aplica Legea Cercetasului, Metoda si Principiile Cercetasesti si isi asuma responsabilitatile ce decurg din acestea.

Dupa parcurgerea perioadei de aspirantura, aspirantul depune Promisiunea, devenind membru titular. Perioada de aspirantura are o durata cuprinsa intre doua si sase luni pentru fiecare aspirant in parte.

Depunerea Promisiunii, de catre aspirantii sub 18 ani, se face cu acordul si in fata patrulei in care activeaza, in cadrul unui ceremonial.

Depunerea Promisiunii, de catre aspirantii adulti, se face cu acordul si in fata Consiliului Centrului local in care activeaza, in cadrul unui ceremonial.

Dupa depunerea Promisiunii, noul membru primeste carnetul de membru si dreptul de a purta uniforma si insemnele ONCR.

Trecerea de la o ramura de varsta la alte se face la implinirea varstei necesare.

Adultii care se pregatesc pentru a deveni lideri activeaza sub indrumarea unui lider si urmeaza stagiile necesare dobandirii de cunostinte si abilitati pentru asumarea unor responsabilitati in organizatie.

Conditiile pentru asumarea oricarei responsabilitati sunt, in general, varsta, pregatirea si vechimea in ONCR, precum rezulta din prevederile Regulamentului, in cazul unor functii sau responsabilitati.

0 comentarii3283 vizualizări23 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0