Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Inscrieri in formatia de dansuri medievale NOSA.

Asociatia Culturala Bistrita Medievala (www.bistritamedievala.ro) doreste sa-si largeasca familia. Pentru aceasta lanseaza o invitatie tinerilor iubitori de arta medievala care doresc sa se inscrie in asociatie si sa participe la manifestarile culturale si la activitatile in care asociatia va fi invitata. Asociatia Culturala Bistrita Medievala este o organizatie nonguvernamentala independenta, care colaboreaza cu institutii, fundatii si organizatii pentru sustinerea programului pentru care a fost infiintata, precum si cu Ministerul Culturii din Romania, cu uniunile de creatie, cu organisme locale, nationale si internationale.

 In cadrul acestei asociatii a luat fiinta primul grup de dansuri vechi traditionale, dar si stilizate din Bistrita, denumit dupa vechiul nume al orasului din sec al XIII-lea, NOSA. Acest grup, coordonat si condus de actrita bistriteana Alina Talos, si-a inceput activitatea in 2008 cu ocazia celei de-a doua editii a Serbarilor Bistritei Medievale , organizate si initiate de Asociatia Culturala Bistrita Medievala. Asadar, grupul NOSA isi deschide din nou bratele sa primeasca in familia sa noi membrii, pasionati de dans medieval in special, cat si iubitori de arta medievala, dornici sa participe la alte festivaluri si activitati culturale organizate atat in tara, cat si in strainatate. In momentul de fata trupa are 21 membrii activi (elevi si studenti), ce se-ntalnesc si repeta  saptamanal in functie de disponibilitate. Limita minima de varsta este 14 ani, iar cea maxima se poate extinde pana la 30 ani. Cursurile sunt gratuite. Invatarea si asimilarea coregrafiilor mai vechi sunt conduse de responsabili de grup cu domiciliul stabil in Bistrita si sub stricta supraveghere a profesorului Ioan Arcalean. Pe aceasta cale multumim Forumului German care ne gazduieste cu repetitiile, pana vom reusi sa avem propria sala de repetitie.

Mai multe detalii despre activitatea Asociatiei si a grupului NOSA gasiti pe www.bistritamedievala.ro dar si pe pagina de Facebook a trupei http://www.facebook.com/pages/Nosa-Medieval-Dance-Group/183839218330001?ref=ts&fref=ts

 Pentru inscrieri si alte detalii va rugam sa ne scrieti pe adresa bistritamedievala@gmail.com. Va vom raspunde negresit!

 

Semneaza, P.R. si instructor-coregraf al grupului NOSA (Asociatia Culturala Bistrita-Medievala)

Alina Talos.

 

 

 

NOSA grup de dansuri cu tematica inspirata din sec 12-17.

 In Anno Domini 2008, in cadrul celei de-a doua editii a Serbarilor Bistritei Medievale si la initiativa Asociatiei Culturale Bistrita Medievala debuteaza primul grup de dansuri vechi "stilizate" din frumoasa Cetate a Bistritei, sub indrumarea si coregrafia actritei Alina Talos. Numele este dat dupa vechea denumire a orasului Bistrita de la inceputul secolului XIII.  

Preacucernicele si preasfioasele domnite ce intrupeaza acest grup, amatoare de frumos si arta medievala isi dau toata stradania sa cucereasca prin emotie si eleganta atat spatiul de dans cat si privitorul de rand. Acesta din urma este invitat sa se bucure deopotriva si sa se lase condus pe ritmuri stravechi intr-o lume mistica, demult apusa, o lume de poveste in care dansul, ca forma a muzicii si expresie a miscarii ramane o adevarata arta pe care oricine poate fi capabil s-o experimenteze, aprecieze si sa se bucure de ea. Domnitele se lasa incurajate si admirate atat in urbea natala cat si in cadrul festivalurilor si actiunilor cu caracter medieval din orasele-cetate invecinate (Sighisoara, Sibiu, Sebes, Oradea, Fagaras, Medias, Caransebes, Alba Iulia etc).

Pornind de la definitia pe care medievalii o atribuiau dansului, cum ca "in afara partilor muzicii, care privesc sunetele, sunt si altele referitoare la aspectul vizibil, adica gestica omeneasca ce cuprinde miscarile de dans si toate mladierile corpului", repertoriul grupului este format atat din coregrafii stilizate ce au la baza miscari medievale originale, unele chiar cu "poveste"  cat si dansuri de strada sau de salon ramase inca scrise in istoria dansului medieval european ( Italia, Franta, Spania, Anglia, Germania) de "maestrii’’ de odinioara. Grupul NOSA colaboreaza cu diferite trupe de muzica veche din tara si strainatate, realizand coregrafii originale pe muzica interpretata de acestea. Se pot aminti doar cateva din cele mai importante: "Herr Mannelig’’(in interpretarea renumitei trupe HAGGARD din Germania, invitata in cadrul Taberei Medievale din 2010 - Bistrita_Heidenfeld), "World Tree’’ (piesa proprie a trupei BORDO SARKANY din Ungaria), "Balul’’ (piesa proprie a trupei VAN din Ungaria,  si coregrafii realizate pe cunoscute piese traditionale cu tematica medievala sau renascentista cum ar fi: "Skudrinka", " Ai vist lo lop", "Greensleeves", "Trotto", "Dans transilvan cu esarfe" etc. Este de remarcat prestatia grupului pe muzica live a trupelor colaboratoare, fenomen rar intalnit la alte grupuri de gen din Romania. Dansurile "standard" din repertoriul trupei au si o latura interactiva, astfel putandu-se organiza o adevarata scoala de dans in care implicatia publicului este o conditie de baza.

 

Mottoul trupei:

"Dansul este un poem in care fiecare miscare este un cuvant." (Mata Hari)

 Va invitam asadar sa descifrati "poemele" NOSA!

 

0 comentarii3080 vizualizări27 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0