Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 29 Martie 2023 - 14587
Povestea noastra, proiectul tuturor! Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula!

Bun venit in casa mea. Intra de bunavoie, pleaca precum ti-o fi voia si lasa aici putin din fericirea ce-o aduci! (Dracula by Bram Stocker, 1897). A fost odata, ca niciodata, un irlandez care, candva, demult, a creat o poveste. O poveste pe care noi, oamenii din Bistrita-Nasaud, trebuie sa o continuam, sa o completam si sa o exploatam. Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud face primul pas!

 Ne fascineaza, ne produce fiori, ne revolta si ne incanta, ne laudam ca e al nostru si ne lamentam ca ni l-au furat altii, fara sa facem mare lucru pentru a-l aduce la el acasa. Este vorba despre misteriosul conte-vampir care salasluieste in castelul sau din Carpati, localizat de irlandezul Bram Stoker in Borgo Pass: Dracula. Un personaj pe care Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud si-a propus sa-l exploateze la maximum, asa cum nu i s-a mai intamplat niciodata insetatului de sange sa fie folosit la el acasa! Si sa-l transforme intr-o insumare a tuturor povestilor soptite la gura sobei, in fiecare camin din Bistrita-Nasaud, transmise nepotilor de catre bunici ce pot sa jure ca le-au fost martori directi sau indirecti: cu strigoi si moroi, care-au furat laptele de la gura pruncilor si au marcat definitiv existenta celor care i-au intalnit, cu zane si iele, legatoare sau dezlegatoare de farmece si blesteme, cu Muma Padurii si oameni cu puterea supranaturala de a se transforma in fiare ale noptii. Pe scurt, Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud si-a propus sa creeze un produs numai bun de folosit pe termen lung, pentru a-i determina pe oameni sa aleaga ca destinatie turistica judetul nostru. Iar prima caramida din constructia produsului turistic este Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula, care va fi organizat in perioada 7-8 septembrie in Pasul Tihuta, pe drumul care leaga Piatra Fantanele de Ciosa.

De ce Festivalul Usturoiului in Bistrita-Nasaud? Raspunsul l-au dat, cu ani in urma, chiar inainte de a fi lansata intrebarea, de un grup de turisti germani, ajunsi cu masina in comuna Sant. Cu masina burdusita de usturoi! Intrebati fiind de fostul primar al comunei respective, Cornel Moisil, ce fac cu atata usturoi in masina, turistii, oarecum mirati de atata nestiinta, au raspuns scurt ca l-au luat sa ii apere se strigoii si vampirii care bantuie pe meleagurile noastre. Asa ca, Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud a decis sa foloseasca usturoiul, cu puterile lui miraculoase de a ne apara de fortele raului si vindecator al bolilor, ca laitmotiv al unui eveniment menit sa valorifice mitologia populara, legendele locale si superstitiile: Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula. Carora li se adauga cateva "ingrediente" speciale: concursuri si demonstratii gastronomice, cu prepararea de bucate specifice judetului Bistrita-Nasaud, jocuri demult uitate pentru copii, muzica si dansuri traditionale, activitati sportive cu adrenalina pe masura practicantilor. Iar pentru ca tot ceea ce e frumos ziua, noaptea devine intrigant si invaluit in mister, Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud a pregatit un program special de concerte si DJ party, de lumini si umbre.

 

Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula aduce invitati speciali si oaspeti de seama. Si vrem ca povestea noastra sa devina un proiect al tuturor. Iar inceputul e promitator, pentru ca Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud a reusit sa determine sa creada intr-o idee o multime de oameni, din sfera publica si privata: Emil Radu Moldovan - presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Horea Uioreanu - presedintele Consiliului Judetean Cluj, Gavril Tarmure - directorul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, primarii comunelor Prundu-Bargaului (Doru Crisan), Bistrita-Bargaului (Vasile Laba), Tiha Bargaului (Vasile Dologa), Josenii Bargaului (Tudorel Ciotmonda), Lunca Ilvei (Flaviu Lupsan), Lesu (Ioan Pop), Romuli (Ioan Monita), Parva (Ioan Strugari), managerii firmelor RCB Electro 97, Leoni, Alpina Blazna, Coroana Tourism Company.

 Iar pentru ca Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula organizat de Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud este unul al tuturor, programul este unul pe masura! Si va va fi prezentat pas cu pas in zilele urmatoare!

 

Asociatia Turist in Bistrita-Nasaud

 Felicia Szucs,

manager de proiecte.

0 comentarii2709 vizualizări28 august 2013
rss 2.0
rss 2.0