Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Joi 24 Iunie 2021 - 14587
La Festivalul Usturoiului, ceaunele dau in clocot si carnea sfaraie-n protap sau pe grill!

Balmos cum numai la stanele din Parva se mai poate manca, delicatese din vanat gatite de silvicultorii din Bistrita-Bargaului sau papricas facut de-ti lasa gura apa de bucatarii de la Produs de Cluj, acestea sunt doar cateva dintre tentatiile care va asteapta in Tinutul Contelui Dracula, la Festivalul Usturoiului.

 Timp de doua zile, in 7 si 8 septembrie, aerul din Pasul Tihuta se va imbogati cu miresmele bunataturilor pregatite la concursurile culinare organizate la Festivalul Usturoiului: unul pe profesii, care va avea loc sambata si unul al primariilor, care vor arata lumii intregi cu ce isi primesc gospodarii din comunele lor oaspetii, atunci cand cineva le calca pragul.  Asta in timp ce la scena si in perimetrul locului de desfasurare a festivalului vor avea loc spectacole artistice si intreceri sportive, iar copiii se vor juca in voie hapuc, lapte gros sau alte jocuri demult uitate. 

 Politistiim jandarmii, pompierii, jurnalistii si alte echipe structurate pe bresle sau profesii se vor intrece sambata, 7 septembrie, in gatitul celor mai bune mancaruri la ceaun, in care singurul ingredient obligatoriu si cunoscut este usturoiul, iar restul raman la inspiratia bucatarilor.

 Primariile Prundu Bargaului, Bistrita-Bargaului, Josenii Bargaului, Tiha Bargaului, Lunca Ilvei, Lesu si Parva, precum si oaspeti din Petrova (Maramures) vor da, duminica, in ziua Sfintei Marii, masura ospitalitatii localnicilor din comunele lor, intrecandu-se in pregatit mancaruri care mai de care: tocanita la ceaun, cina porcului, sarmale, placinte facute in cuptor, carnati afumati si uscati, slanina fiarta in moare cu usturoi si tocana de galbiori. 

 Participantii la Festivalul Usturoiului vor putea fura retete de gulas adevarat pregatit de o echipa de bucatari unguri, din Otlaca Puszta sau isi vor putea umple farfuriile cu un delicios papricas facut de maestrii gustului de la Produs de Cluj.

 Oferta culinara de la Festivalul Usturoiului nu ar fi completa insa fara celebrele aripioarele de vampir si de liliac, specialitatea din ceafa de strigoi, ficatei de vrajitoare si alte minunatii preparate de bucatarul Contelui de la Hotel-Castel Dracula sau fara tentante frigarui, chiftele aromate si "pita cu ulei si ai ", marca Taverna Dogarilor, iar un pastrav cu mujdei de la Bistrita-Bargaului nici ca se putea sa lipseasca de pe meniu.

 Pe durata intregului festival, membrii Asociatiei Produs de Cluj isi vor etala minunile facute de mainile lor, cu care "defileaza" peste tot in lume: celebrul ulei presat la rece de la Luna, ulei de nuca, de dovleac, dulceturi de casa, miere de toate soiurile, dar si produse artizanale. Alaturi le vor sta femeile de pe Valea Bargaului, membre ale primei intreprinderi sociale din judetul nostru, care le vor oferi participantilor la festival ocazia sa-si umple camarile cu povila de Bargau sau dulceturi de fructe de padure, siropuri naturale si cate si mai cate. Pentru prima data iesit in public, la un eveniment, va fi si singurul producator de apa minerala din judetul nostru, Izvorul Vamesul din Sangeorz-Bai, care il avea alaturi pe deja cunoscutul producator de suc natural de mere, Alma de la Pombis.

 Pentru ca numele ei si munca sa sunt cunoscute nu numai in tara ci si in lumea mare, Virginia Linul, cu ale sale minunate costume populare si podoabe traditionale, va fi la loc de cinste la Festivalul Usturoiului in Tinutul Contelui Dracula dand o mana de ajutor la promovarea traditiilor si la intoarcerea la lucrurile simple.

 

Felicia Szucs,

manager de proiecte al Asociatiei Turist in Bistrita-Nasaud.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii3787 vizualizări06 septembrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0