Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Preturile pentru certificatele energetice au scazut cu 50% in 2015, fata de 2012.

Din 2012 pana in prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, au scazut cu 50%, potrivit raportului emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015. Astfel, daca un certificat energetic pentru o garsoniera costa, in 2012, 300 de lei, la ora actuala auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Si pentru apartamentele cu doua camere, tarifele au scazut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la case si cladiri. Daca certificatul energetic pentru o casa costa 5 lei/mp, in 2012, auditorii energetici au trebuit sa se adapteze la puterea de cumparare a pietei si la concurenta din ce in ce mai mare de la an la an, iar in 2015, tariful unui certificat a scazut sub 2 lei/mp. De asemenea, si certificatele energetice pentru cladiri costa mult mai putin in prezent, putin peste 1 leu/mp, fata de 4,5 lei/mp, cat costa in 2012.

"Chiar daca tarifele pe care le percepeam in 2012 erau oricum mult mai mici fata de cele percepute in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana si fata de grila de preturi recomandata de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, piata ne-a obligat sa scadem gradual tarifele, iar la ora actuala preturile sunt cu peste 50% mai mici fata de cele percepute in 2012", declara Marius Adrian Panuta, auditor energetic din cadrul Like Consulting. Auditorul energetic atrage atentia asupra faptului ca aceste documente au valabilitate zece ani, iar auditorii sunt obligati prin lege sa faca inspectia cladirii la fata locului si nu prin telefon. "Proprietarii trebuie sa tina cont de faptul ca aceste documente sunt foarte importante si sunt valabile zece ani de zile, iar acestia nu trebuie sa accepte ca un auditor energetic sa le emita certificatul energetic online sau prin informatii despre cladire primite prin telefon. Multi proprietari sunt incantati de un pret mult sub tariful pietei pe care il propune un auditor, dar acesta poate fi declarat nul daca se constata ca nu s-a realizat inspectia, iar datele calculate in certificat sunt fictive sau exagerate", adauga auditorul energetic Marius Panuta.

Obligativitatea certificatului de performanta energetica a cladirilor este introdusa prin Legea 159/2013 si prevede ca "pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii".

La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar. De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnica a cladirii. In caz contrar, contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere sunt supuse nulitatii relative.

Pentru raportul realizat de Like Consulting au fost consultati auditori energetici atestati din Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj.

 

 

Persoana de contact

Panuta Marius

Auditor energetic

Like Consulting

Nr. de telefon: 0754470051

E-mail: marius@likeconsulting.ro

 

 

0 comentarii3129 vizualizări10 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0