In aria de activitate a E.ON, in primele zece luni ale acestui an s-au inregistrat 16 cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon; In urma acestor evenimente cauzate, in principal, de cosuri infundate sau construite necorespunzator sau de folosirea aragazului ca sursa de incalzire, au fost afectate 39 de persoane, din care 5 si-au pierdut viata;
Cosurile de fum trebuie curatate de cel putin doua ori pe an, o data obligatoriu inainte de inceperea sezonului rece, de catre firme sau persoane autorizate.
Un cuplu din localitatea clujeana Hasdate a fost gasit asfixiat in luna februarie a.c. in casa in care locuia, din cauza acumularilor de gaze provenite de la un aragaz lasat deschis in timpul noptii. Cei doi, barbatul in varsta de 60 de ani si sotia acestuia in varsta de 58 de ani, au lasat toate arzatoarele aragazului aprinse pentru a se incalzi.
Evenimentul a fost inregistrat la scurt timp dupa o alta tragedie petrecuta la finele lunii ianuarie 2015, la Blaj, unde un barbat in varsta de 60 de ani a decedat din cauza unui cos de fum cu tiraj insuficient, care nu a mai permis evacuarea corespunzatoare a gazelor arse.
"Am dorit sa readucem in atentia consumatorilor de gaze aceste cazuri grave petrecute la inceputul anului intrucat ne aflam in perioada in care incepem sa incalzim locuintele si cand este absolut necesar sa ne reamintim regulile de siguranta, a caror respectare este vitala atunci cand utilizam aparate care functioneaza cu gaze naturale", declara Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distributie Romania.
Folosirea aragazurilor pentru incalzirea locuintei, cosurile de evacuare neetanse, infundate sau construite necorespunzator care duc la acumularea gazelor arse in incaperi, sunt principalele cauze ale acestor evenimente cu consecinte tragice.
In primele zece luni ale acestui an E.ON Distributie Romania a inregistrat o crestere semnificativa a incidentei cazurilor de intoxicatii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand s-au produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care 3 au decedat.
Situatia este ingrijoratoare, iar compania noastra depune eforturi pentru reducerea numarului acestor evenimente cu potential major de fatalitate, inclusiv prin continua informare a populatiei privind regulile de siguranta.
Astfel, la inceput de sezon rece, cosurile de fum, hornurile si tevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura ca ventilatia este corespunzatoare. Curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, una obligatoriu in sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui sa tina seama fiindca in acest fel se pot preveni intoxicatiile cu monoxid de carbon. Nu in ultimul rand, aparatele neautomatizate care functioneaza cu flacara deschisa trebuie supravegheate permanent, fiind interzisa utilizarea lor ca surse de incalzire.
Potrivit datelor IGSU, la nivel national, numarul incendiilor la locuinte inregistrate in intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numarul victimelor (adulti si copii) a fost de 1.329. Cosurile de fum defecte sau amplasate necorespunzator fata de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinte, in perioada mentionata.
Iata de ce informatiile privind regulile de siguranta venite din partea institutiilor abilitate trebuie insusite si aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si E.ON Romania au derulat, in ultimii ani, mai multe campanii de informare, prin intermediul parteneriatului "Impreuna pentru siguranta". Aceste campanii vor continua in scopul cresterii gradului de responsabilizare in ceea ce priveste aplicarea regulilor de siguranta. Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si E.ON Romania isi propun sa schimbe, in timp, comportamentul cetatenilor, prin utilizarea corecta a surselor de energie.
Departament Comunicare Corporatista
E.ON Romania.
0 comentarii | 3164 vizualizări | 27 octombrie 2015 |