Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
ASFOR solicita Guvernului Romaniei sa dispuna controlul activitatilor RNP Romsilva.

Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR, organizatie patronala si profesionala reprezentativa a agentilor economici din domeniul exploatarii si industrializarii lemnului, avand in vedere intrarea in vigoare a HG nr. 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica si modul in care Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a inteles sa puna in aplicare prevederile acestui act normativ, ASFOR atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte:

HG nr.924/11.11.2015 produce prin prevederile sale o schimbare radicala in ceea ce priveste administrarea padurilor proprietate publica a statului si a UAT-urilor. Prin acest act normativ a fost eliminata posibilitatea pe care a avut-o RNP Romsilva de a retine preferential parchete de exploatare, pe care apoi le-a valorificat in regie proprie sau prin prestari de servicii, aceasta reprezentand principala sursa de coruptie din sistemul de administrare a unei importante resurse a statului - fondul forestier.

In conformitate cu legea, misiunea principala a RNP Romsilva este aceea de administrare, paza, ingrijire a padurii, precum si executarea programului de impaduriri anuale si de investitii in infrastructura forestiera, pentru care are la dispozitie importante fonduri, care raman insa blocate in conturile contabile destinate acestor activitati.

In schimb, RNP Romsilva alege sa desfasoare activitati economice de exploatare si prelucrare a lemnului, activitati care le sunt folositoare doar structurilor proprii si in mica masura Statului si padurii insasi.

Incercarile pe care RNP Romsilva le face pentru anularea unei hotarari de Guvern, prin care sunt puse in aplicare reguli ale economiei de piata si ale principiului transparentei si liberei concurente sunt de natura sa afecteze grav activitatea a peste 11.500 de societati comerciale cu capital privat si a peste 85.000 de angajati din exploatarea si industrializarea lemnului, care asigura alte 50.000 de locuri de munca in industrii conexe.

In aceste conditii, Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR solicita Guvernului Romaniei sa dispuna controlul activitatilor RNP Romsilva pentru respectarea prevederile legale in vigoare.

 

NICOLAE TUCUNEL

PRESEDINTE AL ASOCIATIEI FORESTIERILOR DIN ROMANIA - ASFOR.

0 comentarii2688 vizualizări24 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0