Chef Adrian Hadean, despre combaterea risipei alimentare in gospodarii si in restaurante, in cadrul unui nou eveniment marca "Nu arunca painea". Marti, 29 ianuarie, de la ora 11:30, va avea loc, la fabrica de panificatie si produse de patiserie La Lorraine din Campia Turzii, cea de-a doua dezbatere pe tema risipei alimentare, parte din campania de responsabilizare sociala "Nu arunca painea". Invitatul special al evenimentului va fi chef Adrian Hadean, care va vorbi despre combaterea risipei alimentare in gospodarie si despre implicatiile economice si sociale ale risipei, vazute din perspectiva proprietarilor de restaurante si a celor implicati in domeniul HoReCa. Partenerii discutiei vor fi Razvan Bosomoiu, managerul general al La Lorraine Romania, Dan Paucean, managerul de productie al fabricii si jurnalistul Ovidiu Blag.
Campania "Nu arunca painea" a fost lansata, la fabrica din Campia Turzii, pe 28 noiembrie anul trecut, cu un prim eveniment la care a luat parte recunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic.
Paradox sau proportionalitate: cheltuim cel mai mult, aruncam cel mai mult!
Un studiu facut de asociatia "Mai Mult Verde" a scos la iveala faptul ca, in tara noastra, cel mai mult se risipesc alimente in: gospodarii- 49%, apoi in sectorul industriei alimentare- 37%, in retail- 7%, in sectorul alimentatiei publice- 5% si in sectorul agricol- 2%. Iar potrivit unui alt studiu, realizat de InfoCons si publicat de Adevarul, dupa sarbatori, un roman arunca la gunoi cel putin 6 kilograme de mancare.
Asta in conditiile in care, potrivit unui studiu facut de Eurostat in 2017, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste sumele cheltuite lunar pentru hrana. Mai exact, in fiecare luna, romanii dau pe hrana 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeana, care este de 12%.
In acest context, in cadrul dezbaterii de la fabrica La Lorraine, chef Adi Hadean va oferi raspunsuri concrete la intrebari extrem de folositoare, precum "Cum arata campaniile de reducere a risipei alimentare in celelalte tari?", "Cum se gestioneaza risipa alimentara in restaurantele din afara?", "Cum pot fi educati clientii sa contribuie la reducerea risipei in restaurante?", "Ce masuri ar putea lua restaurantele de la noi pentru a reduce fenomenul?". Unul dintre cei mai cunoscuti chefi din Romania, om de radio, blogger, fost jurnalist si proprietar de restaurant, Adi Hadean are deja la activ cateva campanii de responsabilitate sociala, initiate de el, printre care "Farfurii curate" (pentru alimentatie sanatoasa in scoli), sau #EatThis- pentru sustinerea legii de interzicere a fumatului in spatii publice.
De asemenea, dupa dezbatere, de la teorie se va trece la practica, in cadrul unui atelier de gatit. Copiii de la casa de tip familial "Casuta Bucuriei" vor face, alaturi de un bucatar chef, retete gustoase folosind resturi de paine. Pentru ca, sa nu uitam, 20% din cantitatea de alimente risipite in Romania este reprezentata de paine si produse de panificatie. Un roman mananca, in fiecare an, 96 de kilograme de paine, cu mult peste media europeana, care este de 82 de kilograme pe an. Si tot in fiecare an, el arunca la gunoi 22 de kilograme de paine.
Food Waste la nivel national
Aproximativ 30% din toate produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, in fiecare an. Conform Food Waste Combat, aceasta cantitate, adica 2.55 de milioane de tone de produse alimentare corespunde cu incarcatura a 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana Munchen. In fiecare an, un roman risipeste 110 kg de mancare, ceea ce inseamna 353 de grame de hrana pe zi. Cu banii cheltuiti pentru mancarea risipita intr-un an, un roman ar putea face 9 plinuri de benzina.
Contact:Communication Onoffice@comm-on.ro
0 comentarii | 21 vizualizări | 24 ianuarie 2019 |